Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να ψάχνουμε τα πιθανά κόκκινα red flags που αποτελούν ένδειξη για πιθανά τοξικά χαρακτηριστικά του συντρόφου μας. Η αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μην δούμε και τα θετικά σημάδια ότι βρισκόμαστε σε μια υγιή σχέση που θα κρατήσει.

Τα green flags (πράσινες σημαίες) αποτελούν τα θετικά σημάδια που είναι εξίσου σημαντικό να προσέχετε σε μια σχέση, που περιλαμβάνουν πράγματα όπως η η καλή επικοινωνία, η δέσμευση και η εμπιστοσύνη και υποδηλώνουν ότι μια νέα σχέση κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι και οι δύο σύντροφοι νιώθουν καλά από αυτήν.

Το να σκεφτόμαστε συχνά ότι η σχέση μας «πολύ καλή για να είναι αληθινή» αποτελεί μια μορφή αυτό-σαμποτάζ, σύμφωνα με τον ειδικό σχέσεων και ψυχοθεραπευτή, Neil Wilkie.

Τα σημάδια ότι η σχέση σας θα κρατήσει

Μερικά από αυτά τα σημάδια, περιλαμβάνουν:

Ανυπομονείτε για το μέλλον

Εάν εστιάζετε πολύ στο παρόν αλλά και στο μέλλον, ανυπομονώντας με ενθουσιασμό, τότε έχετε ξεφύγει από την ανάγκη να σκέφτεστε το παρελθόν, τις απογοητεύσεις και άλλες τραυματικές εμπειρίες. Είστε σε θέση να είστε παρόντες στην δεδομένη στιγμή, απολαμβάνοντας την ζωή.

Μιλάτε επίσης για το μέλλον, ανυπομονείτε να μοιραστείτε νέες εμπειρίες.

Έχετε καλή επικοινωνία

Νιώθετε ότι μπορείτε να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε και να ακούσετε προσεκτικά όλα όσα έχει να σας εκμυστηρευτεί ο σύντροφός σας. Υπάρχουν τόσα πολλά να συζητήσουμε και συχνά οι συνομιλίες γεμίζουν αβίαστα το χρόνο.

Επίσης θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν και σιωπές ανάμεσά σας, οι οποίες δεν προκαλούν άβολα συναισθήματα. Αντίθετα αισθάνεστε άνετα, γιατί δεν νιώθετε την ανάγκη να συμπληρώσετε οποιοδήποτε κενό.

Ισχυρή σύνδεση

Έχετε την αίσθηση ότι είστε συντονισμένοι. Λίγες λέξεις είναι αρκετές για να επικοινωνήσετε ενώ οι στιγμές όταν είστε μαζί κυλούν αβίαστα και εντελώς φυσικά. Σίγουρα θα διαπιστώσετε ορισμένες στιγμές έντονης οικειότητας ανάμεσά σας.

Η δέσμευση στην σχέση σας είναι πραγματική

Παρατηρείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είναι πράγματι δεσμευμένος και αφοσιωμένος στην σχέση σας. Νιώθετε ότι είναι σημαντική και για τους δυο σας και για αυτό την βάζετε σε προτεραιότητα, αποκλείοντας άλλους αντιπερισπασμούς.

Περνάτε καλά (και οι δύο)

Και οι δύο είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να αφήσετε το εσωτερικός σας παιδί «ελεύθερο». Μπορείτε να περνάτε καλά, να ανοίγεστε στο σύντροφό σας, να κάνετε πλάκα και να είστε ευάλωτοι μαζί του, δίχως το φόβο της κριτικής.

Αισθάνεστε την ανάπτυξη

Η σχέση είναι λειτουργική και συμβάλλει στην ανάπτυξη και των δύο, τόσο ως άτομα όσο και ως ζευγάρι. Υπάρχουν, αναπόφευκτα, σκαμπανεβάσματα, αλλά πιστεύετε και δουλεύετε μαζί για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες.