Τίποτα δεν μας στέλνει πιο γρήγορα στη ζεστή αγκαλιά του πρόχειρου φαγητού από την απουσία μιας πιο υγιεινής εναλλακτικής την ώρα που η πείνα μάς χτυπά την πόρτα. Άλλωστε, πρόχειρο δεν είναι μόνο το φαγητό που παραγγέλνουμε απ’ έξω, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυτό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, όταν περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουμε τι θα φάμε, δίνοντας εντέλει προτεραιότητα στην ταχύτητα αντί για την ποιότητα. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς χρειάστηκε να κάνουμε πολλές απόπειρες μέχρι να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα στο ζήτημα της διατροφής μας. Αν οι μέχρι τώρα προσπάθειές σας να καταστρώσετε εβδομαδιαία διατροφικά πλάνα έχουν ναυαγήσει, τα παρακάτω tips ίσως αποτελέσουν την… σωστική λέμβο που αναζητούσατε.

Μην κάνετε μεγαλεπίβολα σχέδια

Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να οργανώσετε ένα διατροφικό πλάνο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε κανονίζοντας τα γεύματα και τα σνακ της επόμενης ημέρας. Έτσι έχετε λιγότερες πιθανότητες να το αντιμετωπίσετε σαν άθλο, πράγμα που πιθανότατα θα οδηγήσει στην αποτυχία και την απογοήτευση. Σταδιακά, η προετοιμασία των επόμενων γευμάτων θα μετατραπεί σε καλή συνήθεια και θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να προγραμματίσετε τα γεύματα ολόκληρης της εβδομάδας.

Συμπεριλάβετε όλες τις ομάδες τροφίμων

Ένας από τους συχνότερους κινδύνους που προκύπτουν όταν προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, είναι να επιλέξουμε το φαγητό της κάθε ημέρας αποκλειστικά με βάση το γούστο μας και να μην ασχοληθούμε με τη θρεπτική του αξία. Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να γίνει αιτία για ελλείψεις σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι μέσα στην εβδομάδα καταναλώνετε επαρκή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά και ότι κρατάτε περιορισμένα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αν σας ακούγεται βαρετό, σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε και τις πιθανότητες να εντάξετε νέες γεύσεις στην καθημερινότητά σας!

Κάντε στοκ

Η συμμόρφωση στο διατροφικό πρόγραμμα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση όταν απαιτεί διαρκείς επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ. Για αυτό είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων που διατηρούνται για καιρό χωρίς να χαλάσουν. Γεμίστε το ντουλάπι σας με δημητριακά όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και η κινόα, όσπρια, κονσέρβες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λάδι, άλευρα, μέλι, πατάτες και αποξηραμένα προϊόντα. Ανά διαστήματα κάντε μία «απογραφή» των προμηθειών που έχετε στη διάθεσή σας για να συμπληρώνετε τυχόν ελλείψεις και να καταναλώνετε τα τρόφιμα πριν χαλάσουν.

Γεμίστε το ψυγείο με υγιεινές επιλογές

Θέλετε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά βαριέστε τη διαδικασία της προετοιμασίας τους; Αν κόψετε τα λαχανικά σε λωρίδες ή ετοιμάσετε μια φρουτοσαλάτα πριν ακόμη πεινάσετε, είναι πιο πιθανό να τα επιλέξετε όταν το στομάχι σας αρχίσει να… παρακαλάει για ένα σνακ.

Μην περιφρονείτε τα περισσεύματα

Είτε μαγειρεύετε μόνο για τον εαυτό σας είτε για ολόκληρη την οικογένεια, ένας εύκολος τρόπος να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα είναι να ετοιμάζετε περισσότερο φαγητό από ό,τι χρειάζεστε. Αν αντιπαθείτε το ξαναζεσταμένο φαγητό, μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα που «μεταμορφώνονται» εύκολα από το ένα γεύμα στο επόμενο.

Επενδύστε σε ποιοτικά δοχεία συντήρησης τροφίμων

Ακούγεται αυτονόητο: Προκειμένου αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία, δεν υπάρχει πιο πολύτιμο εργαλείο από τα κατάλληλα δοχεία συντήρησης των τροφίμων που θα ετοιμάζετε. Ωστόσο, όταν ακόμη είμαστε αρχάριοι σε αυτό το σπορ, είναι εύκολο να παραβλέψουμε αρκετές παραμέτρους. Τα δοχεία μας θα πρέπει να είναι από υλικά που να αντέχουν τόσο την κατάψυξη όσο και το φούρνο μικροκυμάτων, να μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων, αλλά και να έρχονται σε μια σειρά από μεγέθη και σχήματα, τα οποία θα κάνουν την αποθήκευσή τους πιο εύκολη και θα χωρούν με άνεση στην τσάντα που παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο.