Σκοντάφτετε συχνά σε αντικείμενα ή νιώθετε ότι η ισορροπία σας δεν είναι και στα καλύτερά της; Περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και νιώθετε το σώμα σας άτονο; Τότε το body awareness μπορεί να σας βοηθήσει.

Γνωστό και ως κιναισθησία, το body awareness ενισχύει τη σωματική σας επίγνωση, τη συνειδητοποίηση δηλαδή της θέσης και της κίνησης του σώματος σε σχέση με τους μυς και τις αρθρώσεις σας. Περιλαμβάνει το ιδιοδεκτικό σύστημα, που μας πληροφορεί σε ποιο σημείο κινούνται οι μύες και πώς, καθώς και το αιθουσαίο, το οποίο αποτελείται από όργανα στο εσωτερικό αφτί που είναι υπεύθυνα για τον χωρικό προσανατολισμό.

Σας επιτρέπει να διατηρείτε την ισορροπία σας, την καλή στάση σώματος αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή του κεφαλιού. Αυτή η ευαισθητοποίηση μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και τις ανάγκες του σώματός σας, όπως η πείνα, η δίψα και η κούραση, αλλά και τις ψυχικές, όπως η ξεκούραση και η προσωπική σας φροντίδα.

Γιατί να επιλέξετε το body awareness

Σταθερά βήματα

Ενα από τα κύρια οφέλη της επίγνωσης του σώματος είναι η ισχυρή σύνδεση νου – σώματος. Οταν γνωρίζετε και αισθάνεστε πού βρίσκεται το σώμα σας στον χώρο, μπορείτε να το καθοδηγήσετε καλύτερα για να κάνετε όλα όσα θέλετε.

Βάρος υπό έλεγχο

Το body awareness μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Psychological Association, τα άτομα με χαμηλή επίγνωση του σώματος ήταν πιο πιθανό να τρώνε χωρίς να αισθάνονται πείνα, γεγονός που σχετίζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ανακούφιση από τον πόνο

Σειρά ερευνητικών δεδομένων επισημαίνει ότι μπορεί να μειώσει το αίσθημα του πόνου, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη μέθοδο της ενσυνειδητότητας.

Οι ειδικοί μάς προτρέπουν να ακούμε τις σωματικές μας αισθήσεις, καθώς, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Plos One», αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυτο-αποδοχή, τη ζωτικότητα, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και το μειωμένο αίσθημα πόνου.

Ανάγκες σε πρώτο πλάνο

Οταν αναγνωρίζετε τις ενδείξεις του σώματός σας, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στην πείνα, στη δίψα, στην κόπωση και στη συναισθηματική δυσφορία.

Αντί να επιλέξετε τη σοκολάτα ή ένα σνακ με χαμηλή θρεπτική αξία όταν αισθάνεστε κούραση, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για έναν ολιγόωρο ύπνο.

Αντί να κοιμάστε υπερβολικά σε μια δύσκολη συναισθηματική περίοδο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας, να στραφείτε στις αγαπημένες σας συνήθειες και να θέσετε σε προτεραιότητα το προσωπικό σας self-care πλάνο.

Το body awareness κάνει αυτή τη μετάβαση πιο εύκολη για εσάς, θωρακίζοντας την υγεία και ενισχύοντας τη συναισθηματική ικανοποίηση.

Ψυχική και συναισθηματική ευεξία

Οταν το ιδιοδεκτικό και το αιθουσαίο σύστημα δεν επεξεργάζονται σωστά τις πληροφορίες από το περιβάλλον γύρω σας, το άγχος μπορεί να ενταθεί σημαντικά.

Η σωματική επίγνωση που προέρχεται από την εξισορρόπηση των λειτουργιών του ιδιοδεκτικού και του αιθουσαίου συστήματος ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και μπορεί να μειώσει την ανησυχία, τον ίλιγγο αλλά και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Πώς θα το εξασκήσετε

Σχεδόν κάθε σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη σωματική σας επίγνωση και αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η άσκηση συνδυάζεται με τη σκόπιμη συγκέντρωση στα μέρη του σώματος που συμμετέχουν αλλά και στις αισθήσεις.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η βελτίωση της ισορροπίας είναι ένας τρόπος ενεργοποίησης τόσο του ιδιοδεκτικού όσο και του αιθουσαίου συστήματος, αυξάνοντας έτσι την επίγνωσή σας. Οι ασκήσεις εξισορρόπησης μπορεί να είναι τόσο απλές όσο το περπάτημα σε ευθεία γραμμή ή ακόμα και το να στέκεστε για λίγα δευτερόλεπτα στο ένα σας πόδι.

Εξασκηθείτε καθημερινά για λίγα λεπτά και αυξήστε τον χρόνο που διατηρείτε τη στάση καθώς βελτιώνεστε.

Yoga

Περιλαμβάνοντας τη σύνδεση αναπνοής και κίνησης, η yoga μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε στη σύνδεση νου και σώματος, ενώ ταυτόχρονα εκτονώνετε το στρες, βελτιώνετε την υγεία της καρδιάς και μειώνετε τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα.

Tai chi

Η αρχαία κινεζική πρακτική του tai chi περιλαμβάνει αργές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε συνδυασμό με βαθιές ανάσες. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τύπο άσκησης χαμηλής έντασης, ενώ είναι επίσης γνωστός και ως «διαλογισμός εν κινήσει».

Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μορφή άσκησης για αρχάριους, που εκτός από το ενισχυμένο body awareness ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στον πιο ποιοτικό ύπνο.

Περπατήστε προς τα πίσω

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι απλό αλλά ταυτόχρονα εναλλακτικό, τότε δοκιμάστε να περπατήσετε προς τα πίσω, καθώς αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο για να βελτιωθεί η επίγνωση του σώματος.

Το περπάτημα προς τα πίσω σάς αναγκάζει να συνδεθείτε με το σώμα σας με έναν νέο τρόπο και να συσχετιστείτε διαφορετικά με τη δική σας κίνηση. Ενεργοποιείτε παράλληλα μυς που δεν χρησιμοποιείτε τόσο συχνά όσο αυτοί που χρησιμοποιούνται στην τακτική βάδιση.

Body awareness και για το παιδί

Εάν το παιδί μάθει από νωρίς να αφουγκράζεται το σώμα και να διακρίνει τις ανάγκες του, θα είναι σε καλύτερη θέση, μεγαλώνοντας, να τις καλύπτει επαρκώς δίχως να αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Ξεκινήστε προσδιορίζοντας και κατονομάζοντας τα μέρη του σώματός του. Ξεκινήστε με πολύ απλές εντολές, όπως το να σηκώσουν το χέρι, και συνεχίστε, καθώς το παιδί θα εξοικειώνεται, με πιο σύνθετες που να περιλαμβάνουν παραπάνω από ένα μέρος του σώματος. Μάλιστα, πολλά είναι τα παιδικά παιχνίδια που λειτουργούν και ως ασκήσεις σωματικής επίγνωσης, όπως:

· «Ο Σάιμον λέει…», ειδικά όταν οι οδηγίες εστιάζουν σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, για παράδειγμα «ο Σάιμον λέει με το αριστερό σας χέρι να αγγίξετε τη μύτη σας».

· Το παιχνίδι με το χούλα-χουπ.

· Η αναπήδηση σε ένα τραμπολίνο ή το σκοινάκι.

· Η διελκυστίνδα.

Το body awareness είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε φάση της παιδικής ηλικίας, διότι τα πολυαισθητικά θεμέλια του σωματικού εαυτού αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώιμης και της μέσης παιδικής ηλικίας, προσεγγίζοντας την ενήλικη κατάσταση ήδη από την ηλικία των δέκα με έντεκα ετών.

Ολοι μπορούν να επωφεληθούν από την ενίσχυση της επίγνωσης του σώματος, ενώ οι ασκήσεις αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που έχουν τραυματιστεί πρόσφατα.