Σπάνια τα συναισθήματα βρίσκονται τακτοποιημένα μέσα μας, σε τέλεια απόσταση από τις σκέψεις μας, προκειμένου να μην μας μπερδεύουν. Αντίθετα, όπως συμβαίνει και με την ντουλάπα μας, κρατάμε ένα μείγμα τόσο νέων όσο και ξεπερασμένων ή και πλέον… αχρείαστων συναισθημάτων, που απλά «πιάνουν χώρο» δίχως να μας ωφελούν.

Ωστόσο, ακριβώς όπως μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την ντουλάπα σας, έτσι μπορείτε και να οργανώσετε όλα όσα αισθάνεστε, απορρίπτοντας εκείνα που δεν σας εξυπηρετούν ή σας αγχώνουν. Είναι μία διαδικασία σύνθετη αλλά όχι δύσκολη, σίγουρα όμως απαιτεί χρόνο και ειλικρίνεια.

Μερικά ακόμα βήματα για να καταφέρετε να οργανωθείτε συναισθηματικά, περιλαμβάνουν:

*Αναγνωρίστε πώς ακριβώς νιώθετε

Το πρώτο βήμα για την οργάνωση των συναισθημάτων σας είναι να απαριθμήσετε τα προβλήματα ή τις ανησυχίες σας. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι δύσκολο, ωστόσο δεν είναι ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η απλή καταγραφή φαίνεται να διευκολύνει την διαχείριση του άγχους.

Η αναγνώριση της υποκείμενης σκέψης ή πεποίθησης, η αξιολόγηση της χρησιμότητάς της και η αλλαγή της, στην περίπτωση που δεν σας εξυπηρετεί, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο.

*Αναγνωρίστε το μοτίβο

Μερικές φορές θα πρέπει να αποφασίσετε αν πρόκειται για ένα απαραίτητο συναίσθημα ή εάν λειτουργεί «αυτόνομα» ως μοτίβο αντίδρασης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματα καθοδηγούν την συμπεριφορά μας για αυτό και πρέπει να τα ελέγχουμε συχνά, ώστε να μην «στοιβάζονται» μέσα μας, δημιουργώντας τελικά περιττά εμπόδια στο μονοπάτι των στόχων μας.

*Προσέξτε τον τρόπο σκέψης

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να τον αξιολογήσετε κριτικά, καθώς μπορεί να έχει υιοθετήσει ένα αρνητικό πρότυπο, που θα επιδράσει αρνητικά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς σας.

Θα ήταν καλό να περιορίσετε τρόπους σκέψης, όπως «όλα ή τίποτα», την συναισθηματική εξήγηση, την συνεχή χρήση του «πρέπει» ή και την επίρριψη ευθυνών.