Πώς θα ορίζατε την επιτυχία; Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές έννοιες που την περιγράφουν, με τις στρατηγικές για να την αποκτήσουμε να είναι ακόμα περισσότερες. Ενώ τα επαγγελματικά επιτεύγματα θεωρούνται ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, δεν είναι το μοναδικό, αφού υπάρχουν εξίσου σημαντικά πεδία της καθημερινότητας. Η οικογένεια, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι μερικοί από τους τομείς που οι άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά για να επιτύχουν. Ο ορισμός κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρει, κοινά όμως είναι τα αισθήματα που προκαλεί, με αυτά να περιλαμβάνουν την ικανοποίηση, τη χαρά, την ασφάλεια και το αίσθημα ευεξίας.

Δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος για να κατακτήσουμε την επιτυχία, αφού αποτελεί μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ένας τέλειος συνδυασμός συστατικών που να την εγγυώνται, οι επιστήμονες προτείνουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να μας φέρουν μερικά βήματα πιο κοντά.

1. Η επιτυχία «απαιτεί» νοοτροπία εξέλιξης

Εκείνοι που επιλέγουν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από τη νοοτροπία της εξέλιξης αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν, να αναπτυχθούν και να μάθουν μέσω της συνεχούς προσπάθειας. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους είναι πιθανότερο να εντείνουν την προσπάθεια, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. Ταυτόχρονα, η νοοτροπία εξέλιξης αποτελεί σημαντικό εφόδιο που μας βοηθά να συνεχίσουμε ακόμα και όταν οι συνθήκες γίνονται αντίξοες για να καταφέρουμε τελικά να φτάσουμε στον στόχο μας. Οι τρόποι για να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία εξέλιξης περιλαμβάνουν:

Πιστέψτε ότι οι προσπάθειές σας έχουν σημασία, ακόμα και αν νομίζετε ότι είναι μικρές ή ασήμαντες. Η σκληρή δουλειά φέρνει την εξέλιξη.
Υιοθετήστε νέες δεξιότητες, καθώς οι νέες προκλήσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να εξελιχθούμε και να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες για τον εαυτό μας.
Επαναπροσδιορίστε την αποτυχία. Θα ήταν καλό να μην ταυτίζετε την αποτυχία με τις πραγματικές σας δεξιότητες αλλά να τη βλέπετε ως μια διδακτική εμπειρία που θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε.

2. Ενισχύστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Η νοημοσύνη εδώ και καιρό θεωρείται συστατικός παράγοντας της επιτυχίας σε ποικίλους τομείς της ζωής. Σήμερα όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αποτελώντας την ικανότητα κατανόησης και αξιοποίησης των συναισθημάτων με παραγωγικό τρόπο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν και να διαχειριστούν κατάλληλα όχι μόνο τα δικά τους συναισθήματα αλλά και των ατόμων που τους περιβάλλουν. Για να τη βελτιώσετε μπορείτε να δοκιμάσετε να:

Δίνετε προσοχή στα συναισθήματά σας. Δοκιμάστε να εστιάσετε στον εντοπισμό και στην αναγνώριση των συναισθημάτων σας όπως και στις αιτίες που «κρύβονται» πίσω από αυτά.
Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα με αντικειμενική ματιά. Θα ήταν καλό να αποφύγετε τη συσσώρευση ή και την καταστολή των συναισθημάτων σας, βρίσκοντας υγιείς και κατάλληλους τρόπους έκφρασης ή και αντιμετώπισης.
Ακούστε τους γύρω σας. Αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει μόνο την ακρόαση όλων όσων σας λένε, αλλά θα ήταν καλό να δίνετε προσοχή και σε μη λεκτικά σήματα ή και στη γλώσσα του σώματος, που μπορεί να σας… πει πολύ περισσότερα από αυτά που ακούτε.

3. Αναπτύξτε ψυχική αντοχή

Η ψυχική αντοχή αποτελεί ουσιαστικά την ανθεκτικότητα την οποία εμφανίζουμε όταν συνεχίζουμε την προσπάθεια παρά τα εμπόδια που συναντάμε στην πορεία. Οι άνθρωποι με ψυχική αντοχή μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν για να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Η ψυχική αντοχή αποτελεί ακόμα μια δεξιότητα που μέσω της εξάσκησης μπορείτε να αναπτύξετε:

Πιστέψτε στις δυνατότητές σας. Είναι σημαντικό να σταματήσετε να ασκείτε σκληρή κριτική στον εαυτό σας. Αντ’ αυτού θα ήταν καλό να θυμάστε ότι το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα από την ενθάρρυνση και την προσπάθεια.
Συνεχίστε την προσπάθεια. Ακόμα και αν τα πράγματα φαντάζουν πραγματικά δύσκολα και τα εμπόδια φαίνεται να σας κρατούν πίσω, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να τα ξεπεράσετε, συνεχίζοντας αμείωτα την προσπάθειά σας. Μία από τις βασικότερες συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων είναι να βλέπουν τις αποτυχίες ή τα εμπόδια ως ευκαιρίες μάθησης.
Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους. Ο δρόμος προς την επιτυχία περιλαμβάνει μικρά και σταθερά βήματα ή διαφορετικά μικρούς και επιτεύξιμους στόχους. Δοκιμάστε να ορίσετε μικρότερους στόχους που θα σας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στον μεγαλύτερο, ενισχύοντας το ηθικό και την αυτοπεποίθησή σας.
Βρείτε στήριξη. Οταν η πορεία γίνεται δύσκολη, τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε. Οι φίλοι, οι συνάδελφοι και τα μέλη της οικογένειας διαμορφώνουν το δικό σας «support system» που μπορεί να σας προσφέρει ενθάρρυνση και ασφάλεια.

4. Ενδυναμώστε τη θέλησή σας

Η επιμονή και η θέληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων και τείνουν να αποτελούν μέρος της συνολικής προσωπικότητας ενός ατόμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν. Η καθυστερημένη ικανοποίηση, η επιμονή μπροστά στις προκλήσεις και η υπομονετική αναμονή για την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς έχουν οριστεί ως τα «κλειδιά» της επιτυχίας στη ζωή. Οι στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την ενδυναμώσετε περιλαμβάνουν:

Απόσπαση: Η τεχνική της απόσπασης αποτελεί μια αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε την προσπάθειά σας παρά τους… πειρασμούς ή τους αντιπερισπασμούς.
Εξάσκηση: Η επιμονή και η θέληση αποτελούν δεξιότητες που μπορείτε να βελτιώσετε με την προσπάθεια. Ξεκινήστε να «δοκιμάζετε» τη θέλησή σας από μικρότερους στόχους και σταδιακά προχωρήστε σε μεγαλύτερους.

5. Ακολουθήστε το εσωτερικό σας κίνητρο

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί περισσότερο; Ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα με τις εξωτερικές ανταμοιβές ενώ άλλοι βασίζονται σε πιο προσωπικά, εγγενή κίνητρα. Αν και τα εξωγενή κίνητρα, όπως τα χρήματα, τα βραβεία ή και οι έπαινοι, είναι χρήσιμα, εκείνα που πραγματικά φαίνεται να ενθαρρύνουν και να παρακινούν το άτομο σχετίζονται περισσότερο με την προσωπική ικανοποίηση. Εάν κάνετε πράγματα επειδή ακριβώς τα απολαμβάνετε, επειδή βρίσκετε νόημα ή επειδή σας αρέσει να βλέπετε το αποτέλεσμα της δουλειάς σας, τότε πιθανότατα να καθοδηγείστε από εσωτερικά κίνητρα. Οι τρόποι που μπορείτε να τα ενισχύσετε:

Μην επαναπαύεστε. Η επιδίωξη ενός στόχου, που είναι εφικτός αλλά όχι απαραίτητα εύκολος, αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο για να ενισχύσετε το εσωτερικό σας κίνητρο. Οι προκλήσεις είναι αυτές που μας βοηθούν να εξελιχθούμε για να «ξεκλειδώσουμε» νέες δυνατότητες.
Διατηρήστε την περιέργειά σας. Βρείτε νέα πράγματα που σας ενθουσιάζουν και καταπιαστείτε με αυτά. Στόχος είναι να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να βρείτε νέες πτυχές του εαυτού σας που ακόμα δεν έχετε ανακαλύψει.
Μη φοβάστε τον ανταγωνισμό. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο και ότι οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να συμβάλουν στην ανοδική σας πορεία. Το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τους ίδιους στόχους με εσάς δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβηθείτε ή να τα παρατήσετε. Μη συγκρίνετε την πρόοδο ή την πορεία σας με κανέναν και να θυμάστε ότι αποτελούν κίνητρα και έμπνευση για να συνεχίσετε τον αγώνα σας.