Είναι δύσκολο να ορίσουμε τις ακριβείς ιδιότητες που κάνουν κάποιον «cool» αφού σχεδόν ο καθένας έχει διαφορετική ιδέα για το τι ακριβώς είναι «κουλ». Για μερικούς, είναι ένας μοτοσικλετιστής με δερμάτινο παλτό σε ανοιχτό δρόμο. Για άλλους, είναι ο τραγουδιστής μιας μπάντας ή ο πραγματικά κομψός γείτονάς τους, που καταφέρνει να χωράει τα πάντα στο πρόγραμμά του, δίχως να κουράζεται.

Η αποδοχή του εαυτού είναι extra cool

Μόνο αυτοί οι άνθρωποι που περιγράψαμε τείνουν να είναι ιδιαίτερα διαφορετικοί και όμως όλοι μπορούν να θεωρηθούν αβίαστα cool επειδή προβάλλουν κάτι ξεχωριστό, ένα πολύ συγκεκριμένο «je ne sais quoi» που τους κάνει όμως, να ξεχωρίζουν.

Ακόμα πιο σημαντικό από το τι κάνει κάποιος ή πώς ντύνεται είναι το πώς ενεργεί. «Κάποιος που είναι «cool» σε γενικές γραμμές, διατηρεί μια στάση και συμπεριφορές που είναι σχεδιασμένες να είναι μοναδικά δικές του» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος δρ. Julie Gurner.

Το coolness αφορά επίσης στην αποδοχή όλων όσων είμαστε, το να εμφανιζόμαστε δηλαδή στην καθημερινότητά μας όσο πιο αυθεντικοί μπορούμε. «Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και πώς αντιλαμβάνεστε τον κόσμο», εξηγεί η δρ Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγος.

Τα χαρακτηριστικά των cool ατόμων

Μερικά από τα συχνότερα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, των cool ατόμων περιλαμβάνουν:

Κάνουν τους πάντες να αισθάνονται άνετα

Γνωρίζετε ότι βρίσκεστε κοντά σε ένα κουλ άτομο όταν αισθάνεστε άνετα να είστε ο εαυτός σας. Ο λόγος; «Οι υπέροχοι άνθρωποι είναι παρόντες, συγκεντρωμένοι και ενδιαφέρονται για τους γύρω τους» επισημαίνει η δρ Sabrina Romanoff.

Ακούνε, προσπαθούν να καταλάβουν και ως εκ τούτου, βοηθούν όλους να αισθάνονται ότι κάποιος τους βλέπει και τους κατανοεί. Για αυτό δοκιμάστε να παραμείνετε παρόντες στην στιγμή με τους ανθρώπους γύρω σας.

Φέρνουν την δική τους ενέργεια

Ενώ είναι συχνά απαραίτητο να αλλάξετε λίγο για να ταιριάξετε σε μια κατάσταση, για παράδειγμα μπορεί να είστε πολύ σοβαροί σε ένα επαγγελματικό meeting, οι κουλ άνθρωποι συνήθως φέρνουν τη δική τους μοναδική ενέργεια όπου κι αν πάνε.

Σύμφωνα με την δρ Sabrina Romanoff, αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένα μεσαίο έδαφος μεταξύ της αλλαγής της συναισθηματικής τους θερμοκρασίας για να μιμηθούν τους γύρω τους και του να είναι ο πραγματικός τους εαυτός σε απομόνωση.

Αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις δυσκολίες

Ακόμα και όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή απρόοπτα στην καθημερινότητά τους, συχνά νομίζουμε ότι τίποτα δεν διαταράσσει τα πλάνα τους. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, βρίσκουν τρόπους να διατηρούν μια χαλαρή στάση που τους επιτρέπει να βλέπουν τον κόσμο με διαύγεια.

Αυτό τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι η αναστάτωση δεν αλλάζει τίποτα. Αποδέχονται τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να νιώσουν, είναι όμως ανοιχτοί και στις αλλαγές. Όλα έχουν να κάνουν με την ασφαλή αυτοπεποίθηση που νιώθουν, που προκύπτει όταν πραγματικά αποδεχόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας.