Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1966 στο Μεξικό. Κόρη λιβανέζου επιχειρηματία και ισπανίδας τραγουδίστριας της όπερας, η Χάγιεκ και ο μικρότερος αδελφός της μεγάλωσαν σε μια εύπορη, καθολική οικογένεια. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Μεξικό και μετά τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε τηλενουβέλα και ταινία, μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου απέκτησε αναγνωρισιμότητα μέσα από τις ταινίες «Ντεσπεράντο» (1995), «Από το σούρουπο ως την αυγή» (1996), «Wild Wild West» (1999) και «Dogma» (1999).

Ο ρόλος που της έδωσε την ευκαιρία να ξετυλίξει το υποκριτικό ταλέντο της και να γίνει παγκοσμίως διάσημη ήταν εκείνος της Φρίντα Κάλο, στη βιογραφική ταινία «Φρίντα» (2002). Μάλιστα, για τον ρόλο αυτόν προτάθηκε για βραβείο Οσκαρ, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα.

Εκτοτε πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Grown Ups» (2010), «Tale of Tales» (2015), «The Hitman ’s Bodyguard» (2017) και «Like a Boss» (2020). Μέσα στο 2021 αναμένεται να την απολαύσουμε στη βιογραφική ταινία «House of Gucci» σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Από το 2009 είναι παντρεμένη με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Φρανσουά-Ανρί Πινό, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μία κόρη, τη Βαλεντίνα. Η Σάλμα Χάγεκ είναι εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίκτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global Green, καθώς ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη και φυσικά της κόρης της. «Φοβάμαι σχετικά με τον κόσμο στον οποίο θα ζήσει. Θα εξαντληθεί το νερό; Τι είδους νερό πρόκειται να πίνει; Είναι πραγματικά τρομακτικό και δεν είναι και τόσο μακριά αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό» έχει δηλώσει σχετικά.

Για το ξεκίνημα της καριέρας της στο Χόλιγουντ

«Σκεφτείτε ότι ήρθα στο Χόλιγουντ όχι μόνο ως γυναίκα αλλά και ως Μεξικανή. Με κορόιδευαν που είχα το όνειρο να δουλέψω σε αυτή τη βιομηχανία. Για κάθε ατζέντη και κάθε στούντιο παραγωγής ήμουν ένα αστείο».

Το μυστικό της για λαμπερό δέρμα

«Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα και να την αφήσει ξηρή και ευαίσθητη. Ωστόσο, όταν γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, χαρίζει λάμψη και επιτρέπει στα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν καλύτερα. Φροντίζω λοιπόν να κάνω απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

Η βραδινή ρουτίνα περιποίησής της

«Επειδή το δέρμα μας αναπλάθεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, εστιάζω στο να το καθαρίζω προσεκτικά. Χρησιμοποιώ λάδι καρύδας για να αφαιρέσω το μακιγιάζ μου και στη συνέχεια ζεσταίνω στον φούρνο μικροκυμάτων μια βρεγμένη πετσέτα, την ψεκάζω με ροδόνερο και την αφήνω για μερικά λεπτά πάνω στο πρόσωπό μου. Επειτα, το πλένω με δροσερό νερό και απλώνω μία ενυδατική μάσκα. Για τη βραδινή ενυδάτωση του προσώπου μου αγαπώ τα φυσικά έλαια και τα serums».

Για τη σχέση της με το φαγητό

«Δεν μου αρέσει να κάνω δίαιτα και δεν είμαι καλή σε αυτό. Κάθε άνθρωπος έχει την αδυναμία του και η δική μου είναι το φαγητό. Αν αγαπάς το φαγητό και το κόκκινο κρασί και καταλήγεις να μένεις στη Γαλλία, είσαι ταυτόχρονα στο καλύτερο και στο χειρότερο μέρος».

Ο διατροφικός κανόνας που ακολουθεί

«Το μόνο πράγμα με το οποίο είμαι αυστηρή στη διατροφή μου είναι να μην τρώω κρέας κάθε ημέρα. Τρώω κάθε είδος κρέατος, αλλά σπάνια. Ποτέ δεν τρώω κρέας σε δύο γεύματα μέσα στην ημέρα και μερικές φορές περνάω αρκετές ημέρες χωρίς να φάω κρέας».

Η fitness συνήθειά της

«Ο δικός μου τρόπος να γυμνάζομαι καθημερινά είναι οι περίπατοι με τα σκυλιά μου. Τα σκυλιά μου είναι οι προπονητές μου!».

Το detox tip της

«Οταν είμαι στρεσαρισμένη, στρέφομαι στο φαγητό για παρηγοριά. Ετσι, μετά από μια περίοδο γεμάτη διατροφικές ατασθαλίες, εντάσσω πολλούς φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μου. Αυτή η διαδικασία με κάνει να εστιάζω περισσότερο στο τι βάζω στο σώμα μου και με ενθαρρύνει να τρέφομαι πιο υγιεινά».

Η αγαπημένη της συνταγή για πρωινό

«Για το πρωινό μου φτιάχνω σαλάτα φρούτων με παπάγια, βατόμουρα, μάνγκο, φράουλες, σπόρους ροδιού, σέλινο, κόκκινη πιπεριά και αγγούρι, πάνω από βούτυρο αμυγδάλου και γιαούρτι. Μπορεί να μην ακούγεται δελεαστικό, αλλά είναι υπέροχο».

Για τη γυμναστική

«Μερικοί άνθρωποι έχουν την πειθαρχία να γυμνάζονται κάθε πρωί, αλλά εγώ ποτέ δεν κατάφερα να αναπτύξω αυτή τη συνήθεια. Η αγαπημένη μου μέθοδος γυμναστικής είναι η restorative yoga, μέσω της οποίας γυμνάζω όλο το σώμα μου χωρίς να πιέζομαι».

Η πρακτική που τη χαλαρώνει

«Νιώθω καλύτερα όταν ασχολούμαι με τον κήπο μου. Απλά βγαίνοντας έξω, βάζοντας τα χέρια μου στο χώμα και φυτεύοντας σπόρους μερικές φορές την εβδομάδα με βοηθάει να μένω προσγειωμένη. Επίσης, νιώθω ότι γίνομαι πάλι παιδί με αυτή τη διαδικασία».

Για τον σύζυγό της

«Μέσα από τις φωτογραφίες δεν μπορεί κανείς να δει τη μαγεία που έχει. Με έχει κάνει έναν πολύ καλύτερο άνθρωπο και με έχει βοηθήσει να μεγαλώσω μέσα από έναν πολύ υγιή τρόπο. Οταν τον είχα παντρευτεί όλοι έλεγαν ότι το έκανα λόγω των χρημάτων του. Πλέον είμαστε μαζί 15 ολόκληρα χρόνια και εξακολουθούμε να είμαστε πολύ αγαπημένοι. Δεν προσβάλλομαι από τα κακεντρεχή σχόλια, ας πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει».

Για τον σεξισμό

«Η πίεση που δέχονται οι γυναίκες σήμερα είναι αφόρητη. Πρέπει να είσαι πολύ καλύτερη από τους άνδρες συναδέλφους σου, ώστε έστω να δοκιμάσεις να διεκδικήσεις τον ίδιο μισθό με αυτούς. Και παράλληλα πρέπει να είσαι καλή σύζυγος και μητέρα. Και φυσικά πρέπει να είσαι αδύνατη και να δείχνεις 20 ενώ είσαι 40. Πρέπει να σταματήσουμε τις ακραίες προσδοκίες και να δώσουμε ένα διάλειμμα στους εαυτούς μας».