Η επιστημονική κοινότητα έχει αναφερθεί πολλές φορές στα οφέλη της κοινωνικής συνεκτικότητας, όπως είναι η ενισχυμένη ανοσία, η καλύτερη διαχείριση του στρες, ακόμα και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε να βρίσκουμε λίγο χρόνο ώστε να τον αφιερώνουμε στον εαυτό μας, καθώς έτσι μπορούμε να γεμίσουμε τις «μπαταρίες» μας και να ανακτήσουμε την χαμένη μας ενέργεια. Αν ελκύεστε φυσικά από την παρέα των φίλων σας ή γενικά έχετε την συνήθεια να περιβάλλεστε συνέχεια από ανθρώπους, μπορεί να σας φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή. Για αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές στιγμές προσωπικής ηρεμίας και χαλάρωσης, όπως διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο ή κάνοντας ένα μικρό περίπατο.

Δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε

Κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες μόνοι, μπορείτε να απολαύσετε πολλά οφέλη, ειδικά αν είστε πάντα εν κινήσει και παλεύετε να επιβραδύνετε και να κάνετε μία παύση. Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Τραπέζι για.. έναν

Θυμάστε εκείνο το εστιατόριο που θέλετε να φάτε και όλο το αναβάλλετε; Ήρθε η στιγμή να κλείσετε τραπέζι για έναν και να πάτε ώστε να απολαύσετε πέραν του γεύματος λίγο προσωπικό χρόνο. Το φαγητό συχνά θεωρείται κοινωνική εμπειρία, αλλά το να απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την εμπειρία με ηρεμία.

Ταξιδέψτε

Το να ταξιδέψετε ή να κάνετε διακοπές μόνοι μπορεί να φαίνεται ως μια «πρόκληση» ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη περιπέτεια. Μπορεί επίσης να είναι ένας συναρπαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να προκαλέσετε τον εαυτό σας και να μάθετε νέα πράγματα. Ταξιδεύοντας μόνοι χτίζουμε ταυτόχρονα την αυτοπεποίθησή μας αλλά και την αυτάρκεια.

Μάθετε κάτι νέο

Δοκιμάστε να μάθετε μια νέα δεξιότητα ή να αποκτήσετε εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο τομέα που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Αντί να εστιάζετε στο να κάνετε αυτό που θέλουν να κάνουν οι άλλοι, μπορείτε να επιδιώξετε κάτι που ικανοποιεί τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Δοκιμάστε την πεζοπορία

Ο χρόνος στην φύση μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας. Συμμετέχοντας σε μια ομάδα για πεζοπορία δίχως κάποιο δικό σας πρόσωπο μπορείτε να απολαύσετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με τη φύση, να «προκαλέσετε» το σώμα σας και να απολαύσετε γαλήνια μοναξιά. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φύση έχει ορισμένα οφέλη για την ψυχολογία, από την αποκατάσταση της προσοχής έως την ανακούφιση από το άγχος.

Τα οφέλη του χρόνου μόνοι μας

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κοινωνική απομόνωση επηρεάζει σοβαρά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Υπάρχουν όμως οφέλη όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας, αρκεί να εξισορροπήσετε το διάστημα αυτό διατηρώντας ισχυρές και υποστηρικτικές κοινωνικές σχέσεις. Τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης, την ενίσχυση της δημιουργικότητάς σας, την αύξηση της αποδοτικότητάς σας αλλά και την ενδυνάμωση των κοινωνικών σας σχέσεων.