Σε αυτά στηριζόμαστε από μωρά έως τα βαθιά μας γεράματα. Τα φροντίζουμε άραγε όσο τους αξίζει; Τους δίνουμε έστω και λίγα από όσα μας προσφέρουν πίσω; Σε μια εποχή που η εικόνα κυριαρχεί, η ανάγκη για την περιποίηση και τον καλλωπισμό των ποδιών μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, βάζοντας στο παιχνίδι και τα δύο φύλα, καθώς το ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού που αφιερώνει χρόνο στην περιποίηση των άνω και κάτω άκρων αυξάνεται συνεχώς.

Περιποίηση των άκρων: Ποια είναι η κατάλληλη συχνότητα;

Οι απαντήσεις ποικίλλουν. Μία μέση απόσταση μεταξύ δύο επισκέψεων σε έναν χώρο περιποίησης κατά τους θερινούς μήνες δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 25 ημερών ενώ τον χειμώνα μπορεί να αυξηθεί στις 45 ημέρες. Αυτό ισχύει γιατί το καλοκαίρι τα άκρα μας παραμένουν εκτεθειμένα περισσότερο, άρα αφυδατώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ωστόσο, η επόμενη απορία που γεννιέται είναι με ποιον τρόπο μπορούμε εμείς να τους παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα, ανάμεσα στις επισκέψεις μας στους χώρους περιποίησης, εύκολα και απλά. Η Νο 1 προϋπόθεση είναι η σωστή υγιεινή των εργαλείων και αντικειμένων μας, δηλαδή η κατ’ αποκλειστικότητα χρήση τους, η αποστείρωση με τη βοήθεια αντισηπτικού και η φύλαξή τους σε καθαρό και σκιερό χώρο.

Το βασικότερο κομμάτι φροντίδας

Η καθημερινή ενυδάτωση, κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες, είτε με κρέμες είτε με εξειδικευμένα έλαια, θα συμβάλει στη διατήρηση της απαλής υφής των άκρων μας. Επίσης αν στο γεγονός αυτό προσθέσουμε τη χρήση προϊόντων απολέπισης (peeling, scrub) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Αν δεν έχουμε ήδη κάποιο scrub μπορούμε με πολύ απλά βήματα και υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, να παρασκευάσουμε (ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλάτι, κόκκους ρυζιού κ.ά.).

Tips για εξειδικευμένη περιποίηση

– Σε περίπτωση που η καταπόνηση των ποδιών είναι μεγάλη μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μια λεκάνη νερό, αλάτι και το αγαπημένο μας αρωματικό έλαιο. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την ξεκούρασή τους.

– Σε ειδικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται σκληρύνσεις συστήνεται η χρήση ελαφρόπετρας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο των σκληρύνσεων, ιδανικά κατά τη διάρκεια του ντους.

– Η χρήση της ελαφρόπετρας σε συνδυασμό με το μούλιασμα που προκαλεί το νερό θα ανακουφίσει τα πέλματα και θα λειάνει τις σκληρύνσεις.

Τι να προσέξουμε στο πεντικιούρ

Θα πρέπει να επισημάνω πως καλό θα είναι να αποφεύγεται κάθε είδους παρέμβαση στο ανατομικό κομμάτι των ποδιών, όπως το βαθύ κόψιμο νυχιών, το σκάλισμα με εργαλεία στα πλαϊνά σημεία των δακτύλων, τα λεγόμενα μαξιλαράκια, επωνύχια και υπονύχια. Διαφορετικά ενδέχεται να προκληθούν τραυματισμοί και μολύνσεις που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαροί.

Πώς θα διατηρήσουμε το βερνίκι μας

Αυτό είναι κάτι που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού κυρίως του γυναικείου πληθυσμού και δεν είναι άλλο από τη διάρκεια και διατήρηση της λάμψης του χρώματος που επιλέγουμε να διακοσμήσουμε κάθε φορά τα νύχια μας. Η πλέον εύκολη λύση είτε σε απλό είτε σε ημιμόνιμο νύχι είναι να περάσουμε μόνες μας μία στρώση top coat, ανάμεσα στα ραντεβού μας.

Προσοχή: Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και δεδομένης της πρόσφατης επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, παρόλο που οι χώροι των αποδυτηρίων παραμένουν κλειστοί, θα ήθελα να επισημάνω έναν άγραφο κανόνα: δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Χριστίνα Ντότση, beauty & hair expert.