Η φωτιά στην Αττική που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή βρίσκεται σε ύφεση. Όμως, οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αναζωπύρωση που να οδηγήσει σε νέα πυρκαγιά.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, τα ελικόπτερα εφοδιάζονταν με νερό από τη λίμνη Μπελέτσι, έτσι ώστε να πραγματοποιούν τις αναγκαίες ρίψεις στα σημεία που δυσκολεύονταν να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις. Δείτε φωτογραφίες που τράβηξε η κάτοικος της περιοχής Άρτεμις Τόλλη.  

Πού βρίσκεται η λίμνη Μπελέτσι

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75  ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Η λίμνη Μπελέτσι αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη. Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και τη λίμνη Μπελέτσι.

Όλα αυτά, βέβαια, επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά που έφτασε μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία, με την περιοχή να είναι πλέον κρανίου τόπος.