To pH κάθε δέρματος καθορίζει τη διάρκεια, αλλά και τις τυχόν αλλεργικές-δερματικές αντιδράσεις μετά τη χρήση του αρώματος. Προκειμένου να αρωματίσουμε την επιδερμίδα μας προηγείται η προσεκτική επιλογή αρώματος, που έχει να κάνει τόσο με το pH του δέρματος, που είναι μοναδικό για τον καθένα, αλλά και με το τι μας αρέσει, κάτι που διαμορφώνεται καθώς περνάμε σε άλλη ηλικία ή και σε άλλη φάση ζωής.

Υπάρχουν διάφορα είδη αρωμάτων: με εσπεριδοειδή, ανατολίτικα (ambery), κεχριμπαρένια, ξυλώδη (κέδρος, ξύλο), λουλουδάτα.

Τι pH έχουμε;

Το pH του δέρματος μπορεί να είναι όξινο ή λιπαρό, το φυσιολογικό pH του δέρματος είναι 5,5, λίγο πιο όξινο από το pH του γάλακτος. Οι εκκρίσεις (ιδρώτας, λιπαρότητα) είναι φυσικά υγρά και αποτελούν φυσική προστασία απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες (χημικές, μικροβιακές επιδράσεις), συμβάλλοντας στην υπό έλεγχο διατήρηση της χλωρίδας του δέρματος.

Ετσι μια λανθασμένη επιλογή προϊόντων περιποίησης ακόμα και αρώματος, διαταράσσει τον μηχανισμό του pH, με αποτέλεσμα να μην απορροφά το δέρμα σωστά τα προϊόντα περιποίησης ή αρώματος. Τότε το δέρμα μπαίνει σε φάση επούλωσης, αφού του διαταράσσουμε τον προστατευτικό μανδύα.

Πώς επηρεάζει το άρωμά μας

Το άρωμα στο δέρμα μας αποδίδει ανάλογα με τον τύπο του pH, αν είναι όξινο, αλκαλικό ή έχει κανονικό φυσικό pH. Ο ιδρώτας ή το περισσότερο σμήγμα μεταβάλλουν την οξύτητα του δέρματος και έτσι αλλάζει η διάχυση του αρώματος.

Κατά τον ίδιο τρόπο αλλάζει η οσφρητική δυναμική του αρώματος, καθώς και η διάρκειά του πάνω στο δέρμα. Επομένως σε μια λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα το άρωμα ή θα απορροφηθεί γρήγορα ή θα αυξηθεί η δυναμική του, ώστε να είναι πιο έντονο.

Αρα η διάρκεια του αρώματος καθορίζεται και από τον τύπο του δέρματος. Στις ξηρές επιδερμίδες θα χρειαστεί να κάνουμε επαναλήψεις στη χρήση ή να χρησιμοποιούμε επιπλέον ενυδατική λοσιόν με το ίδιο άρωμα, ώστε να έχουμε την ένταση της οσμής που επιθυμούμε.

Οι λιπαρές ή οι κανονικές επιδερμίδες διατηρούν τη μυρωδιά κάθε αρώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις και τα Eau de Toilette, που είναι πιο ελαφριά, μεταδίδουν τη δυναμική τους διατηρώντας την ένταση. Οι λιπαρές επιδερμίδες διατηρούν το άρωμα και το κάνουν πιο δυνατό, ζεστό και έντονο.

Ηλιος και άρωμα

Κατά κανόνα οι άνθρωποι με φωτοευαισθησία δεν πρέπει να εφαρμόζουν αρώματα απευθείας στο δέρμα τους όταν πρόκειται να εκτεθούν στον ήλιο. Εάν πάσχετε από αυτό είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να μεγιστοποιήσετε την αντηλιακή σας προστασία.

Ποιο σημείο ενδείκνυται να αρωματίζουμε

Και εδώ οι παλιότερες γενιές ήξεραν τα τρικ. Λίγες σταγόνες από το άρωμα πίσω από το αυτί, στις παλάμες για τη χειραψία, στη βούρτσα για το χτένισμα των μαλλιών, ώστε κάθε κίνηση να αφήνει διάχυτη τη μυρωδιά μας.

Από την Τάνια Βλαδένη, M.Sc., Ph.D., δερματολόγο, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Δερματολογίας (ESPD).