Η χρήση του αντηλιακού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθούμε από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου. Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή του σωστού αντιηλιακού είναι κρίσιμη, γι’ αυτό παρακάτω παραθέτουμε μερικές αλήθειες προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και όμορφο αυτό το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον χρόνο.

1. Το SPF δεν προστατεύει απαραίτητα από τη UVA ακτινοβολία

Ο αριθμός του δείκτη προστασίας που βλέπουμε στο μπουκαλάκι του αντηλιακού αναφέρεται στην προστασία από τη UVB ακτινοβολία (προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, κοκκινίλες και ερεθισμούς) και όχι από τη UVA, την ύπουλη ακτινοβολία που διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας φωτογήρανση και μεταλλάξεις στο κυτταρικό DNA.

Τι κάνουμε: Κοιτάμε τη συσκευασία του αντηλιακού. Δίπλα στο SPF πρέπει να υπάρχει και ένα κυκλάκι με τα αρχικά UVΑ. Διαφορετικά, τσεκάρουμε τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Ψάχνουμε τις λέξεις zinc oxide (οξείδιο του ψευδαργύρου) και titanium dioxide (διοξείδιο του τιτανίου). Είναι φυσικά, ανόργανα φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία αντί να την απορροφούν.

2. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης

Συνήθως διαρκούν 2 χρόνια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι φυλάσσονται σε σκιερό χώρο χωρίς υγρασία. Αν μας περίσσεψε αντηλιακό από το προηγούμενο καλοκαίρι, τσεκάρουμε στο πίσω μέρος της συσκευασίας την ημερομηνία λήξης (ή ψάχνουμε ένα κυκλάκι με έναν αριθμό, συνήθως 24Μ, δηλαδή 24 μήνες). Άλλη εναλλακτική είναι να το δοκιμάσουμε στο χέρι μας. Αν μας φαίνεται αλλοιωμένη η υφή και το άρωμά του, τότε το πετάμε.

Θυμόμαστε: Όταν πηγαίνουμε στην παραλία, φυλάμε το αντηλιακό στη σκιά. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά του.

3. Υπάρχουν σαμποτέρ της δράσης ενός κοινού αντηλιακού

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο, και ιδίως στις UVA ακτίνες, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στην επιλογή μας αν:

  • Ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνη, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά.
  • Είμαστε έγκυοι.
  • Έχουμε ιστορικό αλλεργίας στον ήλιο (εκδηλώνεται με μικρά εξανθήματα στο δέρμα).
  • Έχουμε κληρονομικό ιστορικό μελανώματος.

Τι κάνουμε: Προτιμάμε δερματολογικά ελεγμένα αντιηλιακά, με τον ύψιστο δείκτη προστασίας, που εξασφαλίζουν κάλυψη από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας (υπεριώδη, ορατή και υπέρυθρη).

4. Οι ετικέτες μπορεί ενίοτε να είναι παραπλανητικές

«Αδιάβροχη προστασία για πολλές ώρες», «Ευρύ φάσμα ακτινοβολίας» κ.λπ. Ανεξαρτήτως του τι αναγράφεται στη συσκευασία του αντιηλιακού, εμείς ακολουθούμε πάντα τους ίδιους εξής κανόνες για σωστή ηλιοπροστασία:

  • Στο σώμα μας απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας και στο πρόσωπο 1 κουταλάκι του γλυκού (2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιδερμίδας).
  • Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό 20-30΄ πριν από την έκθεση στον ήλιο και το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες σε στεγνή επιδερμίδα.

Βonus tip: Aν μας αρέσει να μπαινοβγαίνουμε συχνά στη θάλασσα, τότε ποντάρουμε σε μια σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη ώστε να εφαρμόζεται σε βρεγμένη επιδερμίδα.

5. Το μέικ-απ με SPF δεν αρκεί

Οι ενυδατικές κρέμες και τα μέικ-απ με SPF είναι χρήσιμα στην πόλη, όχι όμως και στη θάλασσα, επειδή δεν προστατεύουν από τη UVA ακτινοβολία.

Τι κάνουμε: Επιλέγουμε αντιηλιακές πούδρες ή compact αντιηλιακά με χρώμα και υψηλό δείκτη, που θα μας εξασφαλίσουν την κατάλληλη προστασία. Η υφή τους τα κάνει να γλιστρούν στην επιδερμίδα, απορροφούν τις γυαλάδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή της μέρας σε στεγνή ή βρεγμένη επιδερμίδα.

6. Αντηλιακή προστασία δεν χρειάζεται μόνο το δέρμα

Ο ήλιος, σε συνδυασμό με το χλώριο ή το αλάτι, ανοίγει τα λέπια της τρίχας, με αποτέλεσμα να… δραπετεύει η υγρασία που βρίσκεται στο εσωτερικό της. Ταυτόχρονα, η ηλιακή ακτινοβολία οξειδώνει το χρώμα των μαλλιών. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εξασθένηση και το ξεθώριασμα της τρίχας. Οι συνθέσεις με αντηλιακά φίλτρα και θρεπτικά έλαια επενδύουν την τρίχα με ένα φιλμ που προστατεύει το χρώμα από την οξείδωση, χαρίζουν απαλότητα και ταυτόχρονα «γεμίζουν» τα κατεστραμμένα σημεία της τρίχας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: