Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που καθίσατε και διαβάσατε ένα ποίημα; Ακόμη και αν δεν είχατε καλή σχέση με την ποίηση μέχρι τώρα, σας προτρέπουμε να της δώσετε μία ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι. Και ποιος ξέρει; Ίσως ανακαλύψετε μία «έκρηξη» συναισθημάτων, παθών κι εμπειριών.

Κάνουμε πολλά πράγματα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας: αγοράζουμε βιολογικά τρόφιμα, ασχολούμαστε με την κηπουρική, κάνουμε γιόγκα, ταξιδεύουμε. Όμως η ανάγνωση ενός ποιήματος απέχει χιλιόμετρα από τη λίστα των πραγμάτων που θεωρούμε ότι βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Κι όμως! Η ανάγνωση ενός ποιήματος μπορεί να έχει τεράστια θεραπευτική δύναμη: από το να επεκτείνει τις γνώσεις μας και να λειτουργήσει ως ψηφιακή αποτοξίνωση μέχρι να μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε νοητά σε έναν εκπληκτικό κι εντελώς καινούργιο τόπο και χρόνο.

Πώς, όμως, η ανάγνωση ενός ποιήματος μας κάνει καλό; Αυτές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η ποίηση στο ανθρώπινο πνεύμα:

#1 Μας επιβραδύνει

Η ζωή κινείται γρήγορα, όπως και εμείς: απαντάμε σε email από το μετρό, παραγγέλνουμε ψώνια από το μπάνιο ή κανονίζουμε την έξοδό μας ενώ ο σύντροφός μας ήδη βρίσκεται στο μπαρ και μας περιμένει. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε ένα ποίημα και ο στίχος θα σας επιβραδύνει φυσικά. Για να κατανοήσετε σε βάθος ένα ποίημα, εξάλλου, πρέπει να δώσετε προσοχή σε κάθε λέξη. Διαβάστε τους στίχους δυνατά αν είστε μόνες σας (ή ακόμα κι αν δεν είστε!) Και απολαύστε την αίσθηση ότι «απορροφάτε» κάτι που χρειάζεται λίγο χρόνο για να σας «θρέψει».

#2 Μπορεί να είναι μια ψηφιακή αποτοξίνωση

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο ποίηση, αλλά πολλοί ενθουσιώδεις χρήστες του κάνουν βασικά λάθη μεταφράζοντας στίχους. Μια μετακινημένη λέξη ή ένα σημείο στίξης που λείπει μπορεί να αλλάξει πολύ τον ρυθμό ή ακόμα και το νόημα και να επηρεάσει την απόλαυσή σας. Αναζητείστε αντ’ αυτού ένα όμορφο βιβλίο, γνωρίζοντας με ασφάλεια ότι ο στίχος δεν έχει καταστραφεί και, ταυτόχρονα, αποτοξινωθείτε από τις ατελείωτες ώρες που περνάτε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας.

#3 Παρέχει διαφυγή

Πολλές φορές έχετε πει «δεν έχω χρόνο για διάβασμα», αλλά διαπιστώνετε ότι είστε ενήμερες για τις εξελίξεις στα αγαπημένα σας σίριαλ, τα Instagram stories των διασημοτήτων και τα τελευταία νέα των φίλων σας στη ροή του Facebook. Αντίθετα, η ποίηση μπορεί να αποφέρει σε εσάς όλα τα οφέλη που αποκομίζετε από την ανάγνωση μυθοπλασίας, όπως νέες εμπειρίες και προοπτικές, μια ματιά σε μακρινά ή φανταστικά τοπία – μια συναισθηματική και ενσυναισθητική «ώθηση» – που συχνά παρέχεται σε εύπεπτα βιβλία τσέπης.

#4 Μειώνει τα συναισθήματα της απομόνωσης και της κατάθλιψης

Ως αναγνώστες λαμβάνουμε παρηγοριά γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε απομονωμένοι στους αγώνες μας. Κάποιος έχει νιώσει όπως κι εμείς! Εάν είστε μελαγχολικοί ή νιώθετε μόνοι, η ποίηση μπορεί να σας δώσει ελπίδα για το μέλλον, ακόμη και μερικές εξαιρετικές συμβουλές.

5# Μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας

Η ποίηση, όμως, δεν είναι μόνο για να στηρίζεστε σε δύσκολους καιρούς. Είναι συναρπαστικό να διαβάζεις ένα ποίημα που περικλείει το αίσθημα της παραληρηματικής ευτυχίας, της απόλυτης γαλήνης ή του να είστε βαθιά ερωτευμένοι. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που η απαγγελία στίχων είναι τόσο δημοφιλής στους γάμους.

6# Μπορεί να μας μεταφέρει από την καρδιά της πόλης στην εξοχή

Ένα ποίημα μπορεί να γίνει μέσο διαφυγής από την ανία της αναμονής στην ουρά μιας τράπεζας, ή της αγωνίας στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Επιλέξτε στίχους για νάρκισσους που χορεύουν, για ξεκαρδιστικά σκηνικά ή για στιγμές χαλάρωσης μπροστά από ένα τζάκι ένα χιονισμένο βράδυ κι εξασφαλίσετε στον εαυτό σας μια ψυχική κατανάλωση υγιούς καθαρού αέρα, ένα μαγικό πεντάλεπτο ταξίδι στην εξοχή ενώ βρίσκεστε σε μία πολύβουη μεγαλούπολη.

7# Μπορεί να πει αυτό που εμείς αδυνατούμε

Τα ποιήματα μπορούν επίσης να πουν κάτι για το οποίο μπορεί να δυσκολευτούμε, αν δεν βρούμε τις λέξεις για να παρηγορήσουμε όσους πενθούν ή ντρεπόμαστε πολύ για να μιλήσουμε για την αγάπη μας. Με μία αναζήτηση στο εμπόριο θα βρείτε πανέμορφα στιχάκια που καλύπτουν κάθε είδους θέματα: από την καλοσύνη και την συμπόνοια, μέχρι την φιλία και το πάθος. Στιχάκια που μπορούν να σταλούν αντί για μια ευχετήρια κάρτα μιας χρήσης και να τα απολαύσετε ξανά και ξανά.

8# Διευρύνει το λεξιλόγιο και τις γνώσεις μας για τον ανθρώπινο πολιτισμό

Θα ήταν μεγάλη παράληψη, τέλος, να μην αναφέρουμε την συνεισφορά της ποίησης στη διεύρυνση του λεξιλογίου μας, αφού η ελευθερία στον τρόπο που οι ποιητές εκφράζονται μας βοηθά να αποκτήσουμε πιο ευφάνταστος τρόπο σκέψης και έκφρασης. Ταυτόχρονα, καθώς η ποίηση αναπτύσσεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, διευρύνει την αντίληψή μας για αυτόν και τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε και αλληλεπιδρούμε, ανοίγοντάς μας ένα νέο παράθυρο στον ανθρώπινο πολιτισμό.