Η περίοδος του καλοκαιριού εμπεριέχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα, λόγω των θαλασσίων σπορ ή γενικότερα της δραστηριότητας στη θάλασσα ή/και στην παραλία. Η διατροφή μας λοιπόν μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τόσο της απαιτούμενης ενέργειας όσο και των θρεπτικών συστατικών εκείνων που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις καθημερινές σωματικές μας απαιτήσεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα πρέπει να οργανώσουμε τη διατροφική μας καθημερινότητα και ποιες θα πρέπει να είναι οι διατροφικές μας επιλογές για να έχουμε ενέργεια, τόνωση και ευεξία.

Ξεκινάμε με καλό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου. Παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών αλλά και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού με μέλι ή μαρμελάδα, φρούτων και φρέσκων φρουτοχυμών.

Τρώμε λίγο και συχνά

Είναι απαραίτητο ανά περίπου τρεις ώρες να έχουμε κάποιο υδατανθρακούχο μικρογεύμα ή σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς κ.ά. κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία.

Επιλέγουμε τονωτικά τρόφιμα και ροφήματα

Ζάχαρη, μέλι και απλά γλυκαντικά

Περιέχουν την πιο άμεση πηγή ενέργειας, τη γλυκόζη, στην πιο γρήγορα αφομοιώσιμη μορφή της. Θα τα πάρουμε είτε αυτούσια είτε μέσα από τροφές όπως τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Αμύγδαλα και καρύδια

Μας δίνουν υδατάνθρακές ως βασικό ενεργειακό καύσιμο υλικό, αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, που ενισχύουν τους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό μας.

Δημητριακά και προϊόντα τους (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια)

Καθαρά υδατανθρακούχα γεύματα, τα οποία όμως περιέχουν και βιταμίνες συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του βιοχημικού μας εργαστηρίου για παραγωγή ενέργειας.

Μπανάνα

Ολα τα φρούτα μάς δίνουν ενέργεια με τη μορφή κυρίως υδατανθράκων. Η μπανάνα ξεχωρίζει για το υψηλό περιεχόμενό της σε απλά σάκχαρα και κάλιο που βοηθάει την πιο άμεση μεταβίβαση των εντολών για παροχή ενέργειας.

Αποξηραμένα φρούτα

Δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα και άλλα τέτοια αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές ενεργειακών υδατανθράκων και μετάλλων.

Νερό

Απαραίτητο για κάθε μεταβολική λειτουργία παροχής ενέργειας στον οργανισμό μας. Χωρίς αυτό, όλα τα άλλα συστατικά «πάνε στράφι».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής