Εάν αρχίσατε να καταναλώνατε περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο ή μειώσατε την φυσική σας δραστηριότητα, τότε πιθανότατα να μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε ότι πήρατε κάποια επιπλέον κιλά. Ωστόσο, τι γίνεται αν κάνετε τα πάντα το ίδιο όπως πάντα και τα κιλά σας αυξάνονται ακόμα;

Η περίπτωση του υποθυρεοειδισμού

Εάν ο θυρεοειδής σας (ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας) δεν παράγει αρκετή ορμόνη του θυρεοειδούς, πιθανότατα αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι, μπορεί να νιώθετε ότι κρυώνετε και να παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξάνεται.

Χωρίς αρκετή ορμόνη θυρεοειδούς, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, καθιστώντας πιο πιθανή την αύξηση βάρους. Ακόμη και ένας θυρεοειδής που λειτουργεί στο κατώτερο επίπεδο εντός του φυσιολογικού εύρους μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Λιγότερος ύπνος; Παραπάνω κιλά

Δύο είναι τα ζητήματα αναφορικά με τον ύπνο και την αύξηση του βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αρχικά, αν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε ορισμένα σνακ, πράγμα που ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες.

Το άλλο ζήτημα σχετίζεται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, που αφορούν τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, που αυξάνουν το αίσθημα της πείνας και την όρεξη και επίσης μειώνουν το αίσθημα της πληρότητας μετά το φαγητό.

Μην κατηγορείτε μόνο την εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες βάζουν κάποια κιλά κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο οι ορμόνες δεν αποτελούν την κυρίαρχη αιτία. Η γήρανση επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, οπότε καίτε λιγότερες θερμίδες.

Και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, παίζουν ρόλο. Με την εμμηνόπαυση δεν σχετίζεται τόσο το βάρος που παίρνετε αλλά το μέρος που συσσωρεύεται, που συνήθως αποθηκεύεται γύρω από την μέση, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Σταματήσατε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Όταν σταματήσετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξήθηκε αλλά λιγότερο από αυτό που νομίζετε.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που σταματούν το κάπνισμα κερδίζουν λιγότερο από 4,5 κιλά. Μετά από κάποιες εβδομάδες κατόπιν της διακοπής, το αίσθημα της πείνας θα μειωθεί, πράγμα που θα διευκολύνει την απώλεια των κιλών που αποκτήσατε.

Μήπως στρεσάρεστε;

Όταν οι απαιτήσεις της ζωής γίνονται πολύ έντονες, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», εκκρίνεται, προκαλώντας την αύξηση της όρεξης.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περιόδους υψηλής πίεσης, τείνουμε να αποζητάμε γλυκά και αλμυρά σνακ με αρκετές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί τις ιδανικές βάσεις για να.. αυξήσουμε το βάρος μας.