Εχει τύχει ποτέ να χαλαρώσετε σχεδόν αμέσως αφού μπείτε σε έναν χώρο που «κατακλύζεται» από το άρωμα ενός προσεκτικά επιλεγμένου κεριού, που τρεμοπαίζει στην απέναντι γωνία; Αυτό συμβαίνει επειδή η όσφρηση αποτελεί τη μοναδική αίσθηση που συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο, δίχως να διατρέχει άλλα… μονοπάτια, καθιστώντας την επίδρασή της άμεση.

Άρωμα και μνήμη

Μιας και οι μνήμες όπως και τα συναισθήματά μας είναι αποθηκευμένα στην ίδια εγκεφαλική περιοχή, δηλαδή στο μεταιχμιακό σύστημα, είναι πιθανό να αποδίδετε πάντα μια μνήμη ή ένα συγκεκριμένο συναίσθημα σε αυτό που μυρίζετε, το οποίο τελικά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Καθώς μυρίζουμε λοιπόν κάτι που βρίσκεται ήδη στη μνήμη μας, η ανάμνηση αναδύεται εκ νέου, «μεταφέροντάς» μας πίσω σε εκείνη τη στιγμή.

Η Karen Gilbert, ειδική αρωματοποιίας, εξηγεί ότι τα μόρια της όσφρησης ρέουν στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, όπου συναισθήματα, διαθέσεις και αναμνήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Το άρωμα ενσωματώνεται σε μια ισχυρή ιστορία που μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Τα εσπεριδοειδή και το σύκο για παράδειγμα, συνήθως ανακαλούν όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις.

Πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας στις μυρωδιές

Η εξήγηση αυτής της άμεσης σύνδεσης είναι απλώς φυσιολογική. Οι μυρωδιές και τα αρώματα επηρεάζουν άμεσα την ψυχο-συναισθηματική μας ισορροπία. Σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις όπως η όραση ή η αφή, οι οσφρητικές πληροφορίες λαμβάνουν χώρα στο ασυνείδητο.

Αυτό το μήνυμα διεισδύει στο μεταιχμιακό μας σύστημα, επίσης γνωστό και ως «συναισθηματικός εγκέφαλος», περιοχή-«κλειδί» για την ψυχική ευημερία και τη συμπεριφορά. Η αίσθηση της όσφρησης είναι η μόνη αισθητηριακή αντίληψη που δεν φιλτράρεται από τη συνείδησή μας.

Ο εγκέφαλός μας επομένως αναλύει αυτές τις πληροφορίες χωρίς καν να τις συνειδητοποιήσει. Η μυρωδιά προκαλεί έτσι φυσιολογικές αντιδράσεις που προκαλούν συμπεριφορική απόκριση και κατάλληλη δράση στον οργανισμό μας, όπως η χαλάρωση, η διέγερση, η καταπράυνση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση, στον καλύτερο ύπνο αλλά και τη βελτίωση της διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Η επιλογή του σωστού φυσικού αρώματος τη σωστή στιγμή είναι κομβικής σημασίας, καθώς έτσι μπορείτε:

  • Να αυξήσετε την εγρήγορση και να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας
  • Να νιώσετε πιο ενεργητικοί και αναζωογονημένοι
  • Να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να νιώσετε χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι
  • Να χαλαρώσετε
  • Να κινητοποιηθείτε ή να ενθουσιαστείτε

Διαλέξτε άρωμα βάσει συναισθημάτων

Για να επιλέξετε το άρωμα που σας ταιριάζει καλύτερα και σας βοηθά να ενισχύσετε καθημερινά τη διάθεσή σας, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στο ίδιο το άρωμα αλλά στα συναισθήματα που σας προκαλεί όταν το μυρίζετε.

Οσον αφορά τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε, εξαρτάται από το τι θέλετε να νιώσετε:

* Για ηρεμία και χαλάρωση;

Δοκιμάστε χαμομήλι, λεβάντα, σανταλόξυλο, γιασεμί και γεράνι εάν θέλετε να είστε ήρεμοι και χαλαροί.

* Για ενέργεια;

Δοκιμάστε μυρωδιές όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το τζίντζερ, το πεύκο, τον δυόσμο, το γεράνι ή το γλυκάνισο εάν θέλετε ένα ισχυρό boost στην ενεργητικότητά σας.

* Για συγκέντρωση;

Το απόγευμα που τείνουμε να χαλαρώνουμε και η συγκέντρωσή μας αποδυναμώνεται, δοκιμάστε μυρωδιές όπως το γιασεμί και την κανέλα, καθώς μπορούν να ενισχύσουν την εστίαση.

* Για να «εξουδετερώσετε» το άγχος;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται νερολί, που προέρχεται από το πικρό άνθος πορτοκαλιού. Το άρωμά του δρα στο μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζει τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις.