Υιοθετήστε σήμερα αυτές τις 7+2 καλές συνήθειες και απαλλαγείτε μια και καλή από την πρόωρη γήρανση.

Μία υγιής επιδερμίδα είναι πηγή ομορφιάς. Οι επιλογές που κάνετε κάθε μέρα, όμως, – τι τρώτε, πού πηγαίνετε, πώς αισθάνεστε – επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον συνοπτικό «οδηγό» για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό, υγιές και χωρίς ρυτίδες:

#1 Είστε ό,τι τρώτε

Θέλετε καλό δέρμα; Προσέξτε τη διατροφή σας. Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C και η χαμηλότερη πρόσληψη λιπών και υδατανθράκων σχετίζονται με την καλύτερη εμφάνιση, καθώς το δέρμα σας γερνά. Η αλλαγή της διατροφής σας θα βοηθήσει την εμφάνισή σας. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως ψάρια, φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να βοηθούν στην προστασία του δέρματος. Ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα, μπορείτε να επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και ζυμαρικά) και υγιεινή πρωτεΐνη. Τα γαλακτοκομικά μπορεί επίσης να συνδέονται με εξάρσεις ακμής.

#2 Πάρτε τις βιταμίνες σας

Η αντιγηραντική σας κρέμα μπορεί να περιέχει βιταμίνη C ή E. Χρησιμοποιείστε αυτά τα αντιοξειδωτικά και εκ των έσω. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές τις βιταμίνες, καθώς επίσης και το σελήνιο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις ηλιακές βλάβες. Μπορούν ακόμη και να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και ο αποχρωματισμός του δέρματος.

#3 Άσκηση, άσκηση, άσκηση

Η άσκηση ωφελεί κάθε μέρος του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οργάνου σας, του δέρματος. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας στη θρέψη του δέρματος. Η καλύτερη ροή αίματος φέρνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να παράγει κολλαγόνο, το οποίο αποτρέπει τις ρυτίδες.

Μην ανησυχείτε για τον ιδρώτα – η άσκηση δεν θα φράξει τους πόρους σας. Πλύνετε το πρόσωπό σας αμέσως μετά την προπόνηση και αποφύγετε τα σφιχτά σκουφάκια, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και να ερεθίσουν το δέρμα.

#4 Ύπνος ομορφιάς

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, χλωμό δέρμα και πρησμένα μάτια; Το να κοιμάστε 7 έως 8 ώρες τη νύχτα θα διατηρήσει το σώμα και το δέρμα σας σε άριστη κατάσταση. Σημασία έχει επίσης πώς κοιμάστε: εάν ακουμπάτε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι στην ίδια θέση για χρόνια, θα εμφανίσετε ρυτίδες από την πίεση που ασκεί το μαξιλάρι στο πρόσωπό σας. Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, αυτό θα επιδεινώσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Ποια είναι η λύση; Κοιμηθείτε ανάσκελα.

#5 Ποτέ χωρίς αντιηλιακό

Είτε είστε λάτρης του ήλιου είτε όχι, το πιθανότερο είναι ότι το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Περίπου το 90% όλων των βλαβών του δέρματος οφείλεται στον ήλιο. Όσο ο χρόνος έκθεσής σας στον ήλιο αυξάνεται, μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας πάντα αντηλιακό ευρέως φάσματος. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή αβοβενζόνη. Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) 30 και άνω είναι τα καλύτερα. Φορέστε καπέλα με φαρδιά γείσα και μακριά μανίκια κι αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν οι ακτίνες είναι πιο κάθετες.

#6 Μην ξεχνάτε το ντεμακιγιάζ

Κάθε μέρα το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με τη ρύπανση: καπνός τσιγάρου, εξάτμιση αυτοκινήτου, σκόνη… Διατηρήστε το δέρμα υγιές φροντίζοντας για το καθημερινό ντεμακιγιάζ.

Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας, μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό σαπούνι ή να πλύνετε ή να κάνετε απολέπιση κάθε βράδυ με απαλά scrub και toner για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και στη συνέχεια να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα.

#7 Περιποίηση του δέρματος χειμώνα – καλοκαίρι

Τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου χρησιμοποιείστε μία πιο ελαφριά κρέμα με αντιηλιακή προστασία και ποτέ μην ξεχνάτε να φορέσετε γυαλιά ηλίου. Δεν προστατεύουν μόνο τα μάτια σας αλλά και το δέρμα γύρω από αυτά. Επίσης, μην παραλείπετε να ξεπλένετε το δέρμα σας μετά από κάθε βουτιά, για να απαλλαγείτε από το χλώριο της πισίνας ή το αλάτι της θάλασσας. Τους πιο κρύους μήνες του χρόνου επιλέξτε μια πιο ενισχυμένη κρέμα περιποίησης, καθώς ο κρύος καιρός και ο άνεμος αφυδατώνουν το δέρμα, επιδεινώνοντας το έκζεμα και τη ροδόχρου ακμή. Το ίδιο σκληρή για το δέρμα σας είναι και η ξηρή ζέστη στο εσωτερικό ενός χώρου, το χειμώνα. Αντιμετωπίστε την χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα, πίνοντας πολύ νερό κι εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα όλη την ημέρα.

#8 Σταματήστε το αλκοόλ

Το πολύ αλκοόλ δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα αλλά και στο δέρμα σας. Ως διουρητικό, το αλκοόλ αναγκάζει το σώμα σας να χάσει νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο επιδερμίδα σας. Επίσης διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό οι αλκοολοκοί έχουν συχνά κόκκινα, αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να υποστούν μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα το δέρμα να παραμείνει κόκκινο. Το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής.

#9 «Κόψτε» το επιτέλους!

Είναι απλό: το κάπνισμα είναι βλαβερό για το δέρμα σας: Είναι η δεύτερη αιτία, μετά τον ήλιο, πρόκλησης πρόωρων ρυτίδων και ξηροδερμίας. Στην πραγματικότητα, κάτω από ένα μικροσκόπιο μπορείτε να δείτε ρυτίδες στους καπνιστές ήδη από την ηλικία των 20 ετών. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και συμβάλλει στη διάσπαση του κολλαγόνου. Λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες ρυτίδες. Και ναι, το σφίξιμο των χειλιών σας ευνοεί επανειλημμένα τις ρυτίδες. Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τη ζημιά, αλλά μπορείτε να την σταματήσετε σταματώντας το κάπνισμα.

Bonus Tip: Ετοιμαστείτε για το κοντινό σας πλάνο! Το Χόλιγουντ ζει με αυτό: Η αλλαγή του φωτισμού μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που φαίνεστε. Ο φωτισμός φθορισμού μπορεί να κάνει τον τόνο του δέρματος πιο κόκκινο ή κίτρινο, ενώ ο φωτισμός πυρακτώσεως απαλύνει τα χρώματα και τις ατέλειες. Χρησιμοποιήστε καθρέφτες με ποικίλο φωτισμό για να δείτε το δέρμα και το μακιγιάζ σας υπό διαφορετικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φαίνεστε υπερβολικά βαμμένες ή αμακιγιάριστες, καθώς αλλάζει ο φωτισμός. Προτιμήστε το πιο έντονο μακιγιάζ τη νύχτα, όταν ο φωτισμός είναι χαμηλότερος.