Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκλέψουν λίγες ώρες την εβδομάδα για να πάνε σε κάποιο στούντιο κεραμικής, να πιάσουν με τα χέρια τους τον πηλό και να δημιουργήσουν αντικείμενα που θα μπορέσουν κατόπιν να πάρουν στο σπίτι τους. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ανακαλύψει τα οφέλη της ενασχόλησης με τον πηλό είναι και πολλοί διάσημοι, όπως ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Το ενδιαφέρον για την κεραμική είναι τέτοιο τα τελευταία χρόνια, που οι «New York Times» έκαναν πρόσφατα λόγο για «νέα γιόγκα» αναφερόμενοι στην πιο hot τάση αυτή τη στιγμή στο Instragram.

Σήμερα, διερευνούμε τα διάφορα οφέλη για την υγεία που απορρέουν από την ενασχόλησή μας με την κεραμική τέχνη:

Μείωση του στρες

Μελέτες δείχνουν πως όταν κάποιος δημιουργεί τέχνη τα επίπεδα του στρες που βιώνει μειώνονται.

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΕιδικότερα, 3 στους 4 συμμετέχοντες στη μελέτη βίωναν λιγότερο άγχος όταν εργάζονταν στις τέχνες τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι το επίπεδο εμπειρίας τους – αρχάριοι ή όχι – δεν είχε καμία σημασία.

Ενίσχυση της συγκέντρωσης

Η κεραμική έχει έναν τρόπο να σας κάνει να πάρετε το μυαλό σας από όλα τα άλλα που μπορεί να σας απασχολούν. Μπαίνετε σε έναν δικό σας κόσμο όπου το χέρι και τα μάτια σας συνεργάζονται για να φτιάξετε το πιο όμορφο κομμάτι πήλινου σκεύους, που μπορείτε να διαχειριστείτε. Όταν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνετε, το μυαλό εκπαιδεύεται να εστιάζει σε ένα πράγμα κάθε φορά. Αυτό σας επιτρέπει να εκτελείτε εργασίες γρηγορότερα, να σκέφτεστε πιο καθαρά και να αποκτάτε περισσότερη παραγωγικότητα και σε άλλα μέρη της ζωής σας.

Δημιουργική έξοδος

Εστιάστε στην εσωτερική σας φωνή για να αναδείξετε τη δημιουργική πλευρά σας. Απαλλαγείτε από κάθε ανησυχία για να συνδεθείτε με το κομμάτι πηλού στο χέρι σας, έτσι ώστε να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό.

Εκτός από την ικανοποίηση που έχετε όταν βλέπετε το πνευματικό σας παιδί να ζωντανεύει, θα έχετε επίσης παρακάμψει κάθε άλλη αιτία άγχους και ανησυχίας για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να εργαστείτε στο κομμάτι που δημιουργείτε.

Βελτίωση διάθεσης

Οι κεραμοποιοί μπορούν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό σχεδόν από το τίποτα, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεσή τους. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: Πρώτον, νιώθετε ξαφνικά μια αίσθηση ολοκλήρωσης στο να μπορείτε να κάνετε «μαγικά» με τα χέρια σας και, παράλληλα, κερδίζετε τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων όσοι βλέπουν τη δουλειά σας. Έτσι, η αυτοπεποίθησή σας ενισχύεται, με αποκορύφωμα την βελτίωση της διάθεσής σας.

Φυσική άσκηση

Από τους βραχίονες μέχρι τους καρπούς και τα ίδια τα χέρια, η κεραμική σας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσετε αυτά τα μέρη του σώματός σας, ενώ διασκεδάζετε με αυτό που κάνετε. Ίσως να μην το είχατε σκεφτεί ποτέ ως τώρα, γιατί η κεραμική δεν είναι μια έντονη δραστηριότητα.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως με την πάροδο του χρόνου η αγγειοπλαστική έχει βοηθήσει σημαντικά ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η κεραμική είναι εξαιρετική για την ποιότητα ζωής καθώς είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την αγγειοπλαστική για να γίνει μέρος της ζωής σας. Ακόμα κι αν προτιμάτε να κάνετε ένα ή δύο περίεργα κομμάτια κατά καιρούς, θα ήταν αρκετό. Ωστόσο, εάν ασχολείστε συστηματικά με την κεραμική τέχνη, είναι καλύτερα να εξελίσσεστε με τον καιρό: εξερευνήστε περισσότερο, προσεγγίστε ανθρώπους, γίνετε μέλος σε ομάδες αγγειοπλαστικής και μιλήστε με άλλους λάτρεις της τέχνης. Χωρίς καν να το γνωρίζετε, δεν επεκτείνετε μόνο το μυαλό σας αλλά και το κοινωνικό σας δίκτυο. Στο μεταξύ, το γεγονός πως τα αντικείμενα που φτιάχνετε είναι λειτουργικά, σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε την ενασχόληση με την κεραμική.

Παυσίπονο

Το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, τείνει να αγνοεί  τον πόνο που προκαλεί ένας μικροτραυματισμός που προκλήθηκε στο παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει με την υπερφαγία, αφού όταν παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά η όρεξή σας για φαγητό ξαφνικά εξαφανίζεται. Η διαφορά μεταξύ της κεραμικής και της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς είναι ότι η ενασχόληση με τον πηλό προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή σας. Ασχοληθείτε σήμερα με την αγγειοπλαστική για να μειώσετε αίσθηση του πόνου – ο οποίος μπορεί επίσης να προκληθεί και/ή να επιδεινωθεί από το άγχος και την κακή διάθεση (θυμηθείτε αυτά που λέγαμε για την βελτίωση της διάθεση και τη μείωση του στρες).