Οι ενήλικες (κάτω των εξήντα ετών) που αφιερώνουν τον περισσότερο τους χρόνο σε.. καθιστικές συνήθειες, όπως το να κάθονται στον υπολογιστή ή να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση, δίχως να μετακινούνται συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με πιο ενεργά άτομα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke, περιοδικό της American Stroke Association, τμήμα της American Heart Association.

Καθιστικός χρόνος και υγεία

«Με τον όρο καθιστικός χρόνος αναφερόμαστε στις δραστηριότητες που κάνουμε όσο καθόμαστε ή βρισκόμαστε ξαπλωμένοι.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν ο διευρυμένος καθιστικός χρόνος μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρά άτομα, καθώς το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο ή να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Raed A. Joundi.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας και τον τρόπο ζωής για 143.000 ενήλικες χωρίς προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για 9,4 χρόνια (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017) και εντόπισαν εγκεφαλικά επεισόδια μέσω συνδέσεων με τα αρχεία του νοσοκομείου.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Εξέτασαν συγκεκριμένα τον χρόνο που περνούσαν κάθε μέρα σε καθιστικές δραστηριότητες αναψυχής (ώρες που περνούσαν στον υπολογιστή, διάβασμα και παρακολούθηση τηλεόρασης) και τους χώρισαν σε κατηγορίες λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, τέσσερις έως λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα, έξι έως λιγότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και οκτώ ώρες ή περισσότερες την ημέρα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, κατά μέσο όρο 9,4 έτη, σημειώθηκαν 2.965 εγκεφαλικά επεισόδια. Σχεδόν το 90% αυτών ήταν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, που συμβαίνει όταν εμποδίζεται ένα αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.
  • Ο μέσος ημερήσιος καθιστικός ελεύθερος χρόνος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ήταν 4,08 ώρες. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και κάτω είχαν μέσο καθιστικό ελεύθερο χρόνο 3,9 ώρες την ημέρα. Ο μέσος ημερήσιος καθιστικός χρόνος αναψυχής ήταν 4,4 ώρες για ενήλικες ηλικίας 60 έως 79 ετών και 4,3 ώρες για εκείνους των 80 ετών και άνω.
  • Οι ενήλικες εξήντα ετών και κάτω που είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και ανέφεραν οκτώ ή περισσότερες ώρες καθιστικού ελεύθερου χρόνου την ημέρα είχαν 4,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν λιγότερο από τέσσερις ώρες ημερήσιου καθιστικού ελεύθερου χρόνου.