Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί να παρατηρήσουν ότι ιδρώνουν όσο κοιμούνται κατά την διάρκεια της νύχτας. Με τον όρο νυχτερινή εφίδρωση αναφερόμαστε στον υπερβολικό ιδρώτα κατά την διάρκεια της νύχτας, που παρατηρείται όταν το δωμάτιο δεν είναι ιδιαίτερα ζεστό, δεν φοράμε ρούχα που μας ζεσταίνουν και δεν χρησιμοποιούμε βαριά κλινοσκεπάσματα.

Που οφείλεται η νυχτερινή εφίδρωση;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης. Για να βρείτε την πραγματική αιτία, ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει με συγκεκριμένες εξετάσεις και λαμβάνοντας υπόψη το λεπτομερές ιατρικό σας ιστορικό.

Μερικές από τις πιο γνωστές αιτίες που ιδρώνετε κατά την διάρκεια της νύχτας, περιλαμβάνουν:

Ιδρώνετε λόγω εμμηνόπαυσης

Οι εξάψεις που αποτελούν μία από τις συχνότερες ενδείξεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανιστούν τη νύχτα και να προκαλέσουν εφίδρωση. Αυτή αποτελεί μια συχνή αιτία εφίδρωσης στις γυναίκες.

Λοιμώξεις

Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) και τα αποστήματα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση.

Τύποι καρκίνου

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα ορισμένων καρκίνων. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που σχετίζεται με τη νυχτερινή εφίδρωση είναι το λέμφωμα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις μη διαγνωσμένου καρκίνου υπάρχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πυρετός.

Ορμονικές διαταραχές

Μπορεί να παρατηρηθεί εφίδρωση ή έξαψη με διάφορες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Υπογλυκαιμία

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.