Εάν ακολουθείτε τους beauty influencers στο Instagram, όπως η Kasey Boone, πιθανότατα έχετε ακούσει για το facial icing. Είναι μια γρήγορη διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και περιλαμβάνει την τοποθέτηση πάγου στο πρόσωπό σας με το χέρι ή με ένα εργαλείο.

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ορκίζονται για τα οφέλη που έχει, όπως η μείωση της φλεγμονής και η λάμψη. Ωστόσο, το facial icing δεν είναι κάτι νέο.

Η τοποθέτηση πάγου στο πρόσωπο είναι ένα παλιό κόλπο περιποίησης του δέρματος, που προτείνουν πολλοί αισθητικοί για να απαλλαγείτε γρήγορα από ένα σπυράκι. Επιπλέον, εδώ και χρόνια, πολλοί διάσημοι στο Λος Άντζελες έχουν εντάξει το facial icing στην ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους.

Φαίνεται διασκεδαστικό και χαλαρωτικό, αλλά το facial icing δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το να «κολλάτε» το πρόσωπό σας σ’ ένα μπολ με πάγο. Παρόλα αυτά, δεν είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Τι εργαλεία χρειάζεστε για το facial icing

Στην πραγματικότητα χρειάζεστε μόνο ένα εργαλείο για αυτή την ρουτίνα περιποίησης – παγάκια. Εάν ασκείτε συχνά το facial icing θα σας φανεί χρήσιμη η αγορά μίας παγομηχανής.

Εάν, ωστόσο, δεν θέλετε να εφαρμόσετε τα παγάκια στο πρόσωπο χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα σχετικά εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι κύλινδροι διατηρούν τη θερμοκρασία του πάγου για περισσότερο χρόνο. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το νερό που τρέχει στο χέρι σας, από τα παγάκια που λιώνουν. Να θυμάστε ότι πριν τους χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τους έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 20 λεπτά.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προγεμισμένες με καλλυντικές φόρμουλες σφαίρες που κυκλοφορούν για την εφαρμογή του πάγου. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την ενυδάτωση του προσώπου σας.

Πώς να κάνετε facial icing

Το facial icing είναι μια πιο γρήγορη, βολική έκδοση κρυοθεραπείας προσώπου.

Η μέθοδος αυτή σε ένα spa συνήθως διαρκεί περίπου 15 έως 30 λεπτά και μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο από 80 ευρώ. Αντίθετα, το facial icing θα προσθέσει μόνο ένα λεπτό (ή λιγότερο) στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

Οι experts συνιστούν να εφαρμόζετε τα παγάκια με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, μία με δύο φορές την ημέρα.

Για να αποκομίσετε μακροπρόθεσμα οφέλη κάντε το καθημερινά. Προσέξτε, όμως, μην το παρακάνετε! Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος υπερδιέγερσης του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ερεθισμός.

Tip: Η καλύτερη ώρα για το facial icing είναι το πρωί ή πριν από τον ύπνο.

Τι προσφέρει στο δέρμα σας το facial icing

Οι φανατικοί του facial icing υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή πάγου στο πρόσωπο μπορεί να μειώσει τα προβλήματα του δέρματος που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως η φαγεσωρική (ή φλεγμονώδης) ακμή. Μια μελέτη του 2018 για τις διαλείπουσες θεραπείες κρυοθεραπείας, επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Καθώς η φλεγμονή εμπλέκεται σε διάφορες χρόνιες παθήσεις του δέρματος, άτομα που αντιμετωπίζουν έκζεμα ή ψωρίαση, μπορεί επίσης να επωφεληθούν από το facial icing.

Λάβετε υπόψη πως η φλεγμονή σχετίζεται και με την πρόωρη γήρανση. Συνεπώς, η μέθοδος αυτή σας βοηθά – μαζί με την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που έχετε – να διατηρήσετε το πρόσωπό σας σφριγηλό και υγιές για περισσότερο.

#1 Το facial icing μειώνει το πρήξιμο των ματιών

Δεν είναι όλες οι παθήσεις του δέρματος χρόνιες. Μερικές, όπως τα πρησμένα μάτια, συμβαίνουν εποχιακά λόγω αλλεργιών ή λόγω έλλειψης ύπνου.

Εάν αντιμετωπίζετε αλλεργίες, ίσως ήδη έχετε δοκιμάσει να βάλετε στιγμιαία ένα υγρό πανί στην κατάψυξη και να το εφαρμόσετε στα μάτια σας. Οι φανατικοί του facial icing υποστηρίζουν πως η απευθείας χρήση πάγου στο δέρμα έχει επίσης αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα πρησμένα μάτια σας είναι προϊόν αλλεργίας, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν κύλινδρο ή μια σφαίρα, από το να εφαρμόσετε τον πάγο με τα χέρια σας. Απλά φροντίστε να διατηρείτε τη συσκευή που χρησιμοποιείτε καθαρή.

#2 Το facial icing δίνει φυσική λάμψη στο δέρμα

Η υπερβολική θερμότητα από την έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες ή εγκαύματα. Οι δερματολόγοι μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τη μακροχρόνια έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία προσπαθώντας να αποκτήσουμε μπρονζέ χρώμα, καθώς  οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος βλάβη αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε φυσική λάμψη εφαρμόζοντας πάγο στο πρόσωπό σας.

#3 Το facial icing βοηθά στη λεμφική παροχέτευση

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου λένε ότι το facial icing δεν μειώνει μόνο την εμφάνιση του πρηξίματος στα μάτια, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει κάθε οίδημα του προσώπου.

Ένας βασικός λόγος για αυτό το πλεονέκτημα είναι η αποστράγγιση από το λεμφικό σύστημα των υγρών που έχουν συσσωρευτεί στο πρόσωπο (συμβάλλοντας στο πρήξιμο), χάρη στις κινήσεις που εφαρμόζετε μετακινώντας τον πάγο.

Το facial icing δεν είναι θεραπεία

Γενικά ο καθένας μπορεί να κάνει το facial icing, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε:

  • Είναι σημαντικό να μετακινείτε συνεχώς τον πάγο, καθώς αν τον αφήσετε σε ένα σημείο για πολύ ώρα μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα.
  • Παρόλα αυτά, η εμφάνιση μίας ερυθρότητας είναι αναμενόμενη και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς θα εξαφανιστεί φυσιολογικά μετά από λίγη ώρα.
  • Όταν τελειώσετε, ολοκληρώστε τη συνηθισμένη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.
  • Μιλήστε με το γιατρό ή τον χειρουργό σας πριν κάνετε facial icing, εάν είχατε πρόσφατα κάνει λέιζερ ή άλλη αισθητική χειρουργική επέμβαση.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες σας, ίσως να μην δείτε μείωση στα σπυράκια, ούτε βελτίωση άλλων δερματικών παθήσεων που μπορεί να σας απασχολούν.

Οι υποστηρικτές της μεθόδου, είναι σαφείς, εξάλλου: το facial icing δεν είναι θεραπεία. Γι’ αυτό και προτείνουν να διατηρήσετε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός προϊόντος καθαρισμού και μίας ενυδατικής κρέμας.

Ο τρόπος ζωής σας, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η προστασία από τον ήλιο, παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας σας.