Πολλές είναι οι γυναίκες που κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης δυσκολεύονται να διαχειριστούν το βάρος τους κι άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη ο χορός μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης, να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και τη σύνθεση του σώματος και στην πορεία, να ενισχύσει και την αυτοεκτίμηση.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο το περιοδικό της North American Menopause Society (NAMS).

Οι αλλαγές της εμμηνόπαυσης

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση βάρους αλλά και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αύξηση των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης, με τις αλλαγές αυτές να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Περίπου την ίδια περίοδο, οι γυναίκες συχνά είναι λιγότερο σωματικά δραστήριες, πράγμα που μεταφράζεται σε μείωση της άλιπης μάζας και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Η φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιεί μερικά από τα πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Η επίδραση του χορού, συγκεκριμένα, έχει ήδη διερευνηθεί σχετικά με το πώς βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος και τη λειτουργική ικανότητα.

Λίγες μελέτες, ωστόσο, έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του χορού στην εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τη φυσική κατάσταση μαζί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Δώστε μια ευκαιρία στον χορό

Ο χορός θεωρείται μία ιδανική επιλογή, καθώς αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα με με χαμηλό σχετικό κόστος και χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού για τους ασκούμενους. Τα επιπλέον επιβεβαιωμένα οφέλη του τακτικού χορού περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ισορροπίας, τον έλεγχο της στάσης του σώματος, το βάδισμα, τη δύναμη και τη συνολική φυσική απόδοση.

Όλα αυτά τα οφέλη μπορεί να συμβάλουν σε μια καλύτερη, πιο ποιοτική και υγιεινή καθημερινότητα καθ’όλη την διάρκεια της ζωής.