Πόσες φορές αποφασίσατε να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας, όπως να κόψετε το κάπνισμα, να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης ή να βάλετε στη ζωή σας τη γυμναστική; Άλλωστε, ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά αποτελεί εκείνη την εποχή του χρόνου που δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας για νέα ξεκινήματα, ακόμη κι αν μετά από λίγο καιρό καταλήγουμε να παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια. Φέτος όμως τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς και να καταφέρετε να διατηρήσετε τις καλές σας συνήθειες, απλά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Πράγματι χρειάζεται να βγάλετε από τη ζωή σας τις συνήθειες που σας κάνουν κακό, ωστόσο όταν κάνετε μεγαλεπίβολα σχέδια, καταδικάζετε την προσπάθειά σας σε αποτυχία. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή κι επιμονή, γι’ αυτό δεν πρέπει να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, πρέπει να επιστρέφουμε στις καλές σας διατροφικές συνήθειες ακόμη και μετά από μια παρασπονδία.

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη

Προκειμένου να καταφέρετε να αλλάξετε και να μετατρέψετε τις νέες σας συνήθειες σε μέρος του τρόπου της ζωής σας είναι να αντλείτε ευχαρίστηση από αυτές. Επιλέξτε, λοιπόν, να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Αν ο στόχος σας είναι να αρχίσετε τη γυμναστική, βρείτε μια μορφή άσκησης που σας φαίνεται ενδιαφέρουσα. Αν πάλι ο στόχος σας είναι να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, αναζητήστε υγιεινές συνταγές που σας φαίνονται νόστιμες.

Εκτιμήστε την πρόοδό σας, όσο μικρή κι αν είναι

Η πορεία μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου σας, πολλές φορές μπορεί να σας απογοητεύσει. Γι’ αυτό καλό είναι να μην εστιάζετε αποκλειστικά στον τελικό σας στόχο, αλλά να εκτιμάτε κάθε μικρή θετική αλλαγή, για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον εκτελείτε τις στάσεις γιόγκα καλύτερα ή ότι η επιδερμίδα σας δείχνει καλύτερα από τότε που ξεκινήσατε να τρώτε πιο σωστά.Έτσι, θα έχετε ένα καλό κίνητρο να συνεχίσετε την προσπάθειά σας.

Αναζητήστε συμμάχους

Μήπως ο fit φίλος σας θέλει παρέα στο πρωινό του τρέξιμο; Γιατί να μη «συνεργαστείτε» με τη συνάδελφο που επίσης θέλει να χάσει βάρος; Είναι πιο εύκολο να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας όταν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και κάποιος άλλος, αφού αφενός έχετε τη δυνατότητα να δέχεστε και να δίνετε ενθάρρυνση, αφετέρου υπάρχει κάποιος να σας θυμίζει τους στόχους σας.