Πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων Covid-19 καταγράφει μια ακόμα αμερικανική μελέτη, η οποία αποδίδει το φαινόμενο κυρίως στην πάροδο του χρόνου και την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Μέχρι τον φετινό Ιούνιο, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης υπερέβαινε το 90%, δείχνει η μελέτη σε εργαζομένους των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Τον Ιούλιο, μετά την άφιξη του Δέλτα, το ποσοστό είχε πέσει στο 65%, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο New England Journal of Medicine.

«Η δραματική μεταβολή της αποτελεσματικότητας από τον Ιούνιο στον Ιούλιο οφείλεται πιθανότατα σε μια ποικιλία πραγόντων» λέει η Νάνσι Μπίνκιν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η πτώση οφείλεται «στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα και την εξασθένιση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, που είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης» εξήγησε.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν σε διάστημα μερικών μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό: μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με κοροναϊό, το ποσοστό αυτών που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ήταν δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο».

«Δεδομένα από τις κλινικές μελέτες υπεδείκνυαν ότι η πτώση της αποτελεσματικότητας θα συνέβαινε σε διάστημα αρκετών μηνών μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, λόγω του στελέχους Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της ήπιας συμπτωματικής νόσου ήταν σημαντικά χαμηλότερη και έφθινε έξι με οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού» αναφέρει η Φραντσέσκα Τοριάνι, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα κρούσματα Covid-19 σε εργαζομένους των νοσοκομείων μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό, άρχισαν όμως και πάλι να αυξάνονται μετά την άφιξη της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι.

Ενώ μέχρι τότε το ποσοστό των εμβολιασμένων που προσβάλλονταν από κοροναϊό δεν υπερέβαινε το 25%, τον Ιούλιο το νούμερο αυξήθηκε στο ανησυχητικό 75%, ένδειξη μειωμένης προστασίας.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι τα εμβόλια παραμένουν άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας.

«Σε αντίθεση με ό,τι είχαμε δει με άλλα στελέχη, με το στέλεχος Δέλτα βλέπουμε γονείς να μολύνονται συχνά από τα παιδιά τους, ηλικίας 5-11 ετών» προσθέτει η Λούσι Χόρτον, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Οι ανεμβολίαστοι είναι επτά φορές πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί στην Covid-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Και ενώ τα παιδιά σπάνια χρειάζονται ιατρική παρέμβαση, οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες είναι 32 φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους».