Τα βιολογικά προϊόντα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια και συνεχώς αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Πλέον στα καταστήματα υπάρχουν διαθέσιμα βιολογικά προϊόντα για πολλές κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα, καλλυντικά, καθαριστικά, παιδικές τροφές.

Τα πιο διαδεδομένα βιολογικά προϊόντα θα λέγαμε όμως ότι είναι τα βιολογικά τρόφιμα. Στα supermarkets και στα βιολογικά καταστήματα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία βιολογικών τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, γάλα, τυρί και γιαούρτι, αλλαντικά, κρέας κ.τ.λ.

Ο όρος «βιολογικό» αφορά κάποιο προϊόν, φυτικής ή ζωικής παραγωγής, που παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και την εμπορία τους.

Το οργανικό προϊόν μεγαλώνει, αναπτύσσεται και επεξεργάζεται χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων, αντιβιοτικών ή ορμονών.

Μόνο οι αγρότες που παράγουν τρόφιμα σύμφωνα με τους κανονισμούς των βιολογικών προϊόντων και πιστοποιούνται από έναν ανεξάρτητο οργανισμό μπορούν να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα τους ως «πιστοποιημένα βιολογικά».

Ο όρος «συμβατικός» χαρακτηρίζει μη βιολογική αγροτική πρακτική.

Τι κερδίζουμε όταν καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα

Πολλοί καταναλωτές συχνά αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματικό όφελος από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και αν τελικά αξίζει να τα προτιμούν συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα.

Υπάρχουν λοιπόν πλεονεκτήματα από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.

1. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα διάφορα φυτοφάρμακα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα άλλα τρόφιμα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

2. Οσον αφορά τη θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες, οι οποίες συνήθως δείχνουν ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία. Ομως, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Επιπρόσθετα, πολλοί είναι οι καταναλωτές που τα προτιμούν, λόγω της πιο πλούσιας γεύσης τους.

3. Η νομοθεσία που αφορά τα βιολογικά τρόφιμα απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου, συντηρητικού ή τον εμπλουτισμό με γλυκαντικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσεων.

4. Τα περισσότερα αγροκτήματα που παράγουν βιολογικά τρόφιμα είναι σχεδιασμένα να μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού.

5. Οι αγρότες δεν εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες χημικών συγκριτικά με τα συμβατικά τρόφιμα όπου τα λιπάσματα και τα χημικά συχνά τοποθετούνται μέσω του ψεκασμού, και συνεπώς διασπείρονται στον αέρα, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

6. Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να μολυνθεί το νερό. Τα παρασιτοκτόνα είναι γνωστό ότι μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, και συνεπώς επηρεάζουν τα αποθέματα του πόσιμου νερού. Εάν θα φτάσουν και μέχρι λίμνες ή ποτάμια ή άλλες πηγές νερού, τότε ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη της άλγης με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία τα υπόλοιπα φυτά και ζώα που ζουν μέσα στους υδάτινους χώρους.

Ποια τρόφιμα είναι καλό να τα αγοράζουμε βιολογικά;

Υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά που καλό θα είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν τα βιολογικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν λεπτό φλοιό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα συνθετικά εντομοκτόνα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: τα ροδάκινα, τα μήλα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, το μαρούλι και οι πατάτες.

Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη απορρόφηση συνθετικών εντομοκτόνων είναι η παπάγια, οι μπανάνες, το μάνγκο, ο ανανάς, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα σπαράγγια και τα κρεμμύδια. Επομένως, αυτά τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να αγοράζονται ακόμη και ως μη βιολογικά προϊόντα, αφού έχουν ελάχιστη απορροφητικότητα στα συνθετικά εντομοκτόνα.

Η εναλλακτική πρόταση για όσους δεν έχουν τον δικό τους λαχανόκηπο ή τα αβγά και το κοτόπουλο της γιαγιάς είναι τα βιολογικά τρόφιμα

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βίκυ Τζελέφα, διαιτολόγο-διατροφολόγο.