Νιώθετε έτοιμη για μία νέα αρχή, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε;

Καθώς ο ζεστός, ηλιόλουστος καιρός μας αποχαιρετά σιγά σιγά, ίσως να νιώθετε διχασμένες ανάμεσα στην λαχτάρα για μερικές ακόμη ημέρες «καλοκαιρινής» ευδαιμονίας και στον ενθουσιασμό για την επιστροφή στους στόχους σας.

Στα συμπεριφορικά οικονομικά το φαινόμενο ονομάζεται «fresh start effect» και υποδηλώνει την τάση πολλών ανθρώπων αυτή την περίοδο να υιοθετήσουν νέες συνήθειες, κάνοντας ουσιαστικά μία νέα αρχή στη ζωή τους.

Για κάποιους ο Σεπτέμβριος μπορεί να σηματοδοτεί την αναζήτηση μίας νέας επαγγελματικής προοπτικής, για άλλους την εγγραφή σε ένα πρόγραμμα για απώλεια βάρους, ενώ για κάποιους άλλους την αγορά ενός ακινήτου ή τη δημιουργία οικογένειας.

Ό,τι κι αν σημαίνει για εσάς αυτός ο μήνας, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αξιοποιήσετε στο έπακρο την διάθεση για σημαντικές αλλαγές και δεσμεύσεις, που σας φέρνει το φθινοπωρινό αεράκι, «αγκαλιάζοντας» τον νέο σας εαυτό.

Νιώθετε έτοιμη για μία νέα αρχή, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δείτε 5+1 ιδέες για να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, αυτό το φθινόπωρο κι αφήστε την ενέργεια που ρέει να σας καθοδηγήσει:

#1 Θυμηθείτε ότι όλα είναι μέρος ενός κύκλου

Η αλλαγή δεν είναι γραμμική, είναι κυκλική. Σκεφτείτε πόσες φορές αισθανθήκατε σαν να ήσασταν πίσω στο πρώτο στάδιο, σαν να μην πήγαιναν καλά τα πράγματα, για να νιώσετε ότι επιτέλους κάνετε κάποια πρόοδο για να το επαναλάβετε ξανά.

Αυτή η νέα αρχή δεν είναι η αρχή για κάτι πραγματικά, είναι σαν ένα check-in στο δρόμο σας σε ένα ατελείωτο μονοπάτι. Θεωρήστε αυτόν τον Σεπτέμβριο ως ένα τέτοιο σημείο ελέγχου: τι πρέπει να αλλάξετε ή να τροποποιήσετε για να σας βοηθήσει να σημειώσετε ανοδική (αλλά όχι τέλεια) πρόοδο προς τα πράγματα που θέλετε;

#2 Αφήστε την ενέργεια να σας οδηγήσει

Η ενέργεια του φθινοπώρου αφορά την ολοκλήρωση, την κορύφωση και την αποχώρηση. Σας επιτρέπει να ξαναβρείτε το δρόμο σας. Αναλογιστείτε τους στόχους ή τα σχέδια που είχατε θέσει στο παρελθόν.

Τι είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί και τι είναι καιρός να το εγκαταλείψετε; Πού πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω για να επιτρέψετε στα πράγματα να προχωρήσουν αντί να πιέζετε;

#3 Τι πρέπει να αφήσετε για να πάρετε αυτό που θέλετε;

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να προτεραιοποιήσετε τους στόχους και τα σχέδιά σας – κάτι που τις περισσότερες φορές γίνεται ένα κουβάρι. Αναλογιστείτε, λοιπόν, τι πρέπει να αφήσετε για να πάρετε αυτό που θέλετε.

Αν θέλετε περισσότερη χαρά στη ζωή σας, τι πρέπει να αφήσετε για να δώσετε χώρο σε αυτή την επιθυμία; ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

#4 Ξεκινήστε με το μυαλό και τελειώστε με τη δράση

Καθίστε για λίγο και σκεφτείτε τα πράγματα που θέλετε να αλλάξετε, από μία άλλη οπτική. Μήπως για να πετύχετε τους στόχους σας πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας;

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως χρειαστεί να κάνετε μία δυσάρεστη συζήτηση με τον εαυτό σας. Αφού το κάνετε αυτό, πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε τις μικροσκοπικές ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε.

#5 Επικεντρωθείτε στο συναίσθημα

Όταν λέμε ότι θέλουμε να επιτύχουμε ή να αλλάξουμε κάτι, στην πραγματικότητα θέλουμε να νιώσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Η σύνδεση με το πώς θέλετε να αισθάνεστε και στη συνέχεια η χάραξη στόχων ή σχεδίων που ταιριάζουν με αυτό (ή ακόμα καλύτερα, σας δίνουν αυτά τα βασικά επιθυμητά συναισθήματα ενώ εργάζεστε προς αυτά), θα κάνει πολύ πιο πιθανό να εκπληρωθούν τα πράγματα που επιλέγετε να αλλάξετε.

#6 Επιστρέψτε στα βασικά

Αυτή η στρατηγική δεν αποτυγχάνει ποτέ: Κάντε στον εαυτό σας μερικές βασικές ερωτήσεις σε οποιοδήποτε «σημείο ελέγχου» κατά τη διάρκεια του έτους.

Για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων; Τι λειτούργησε καλά; Τι δεν λειτουργεί και τι πρέπει να αλλάξει;

Tip: Δείτε την περίοδο αυτή ως μια μεγάλη μετάβαση και όχι ως τη μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Ο Σεπτέμβριος «γεφυρώνει» το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με τη φθινοπωρινή ισημερία. Εάν, αύριο Δευτέρα, η ιδέα μιας φρέσκιας αρχής δεν σας φαίνεται είναι ελκυστική, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τον Σεπτέμβριο αυτό καθαυτό ως μεταβατικό μήνα.