Καθένας από εμάς έχει μέσα του ανυπολόγιστη δύναμη, η οποία όμως βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται, είναι κάτι που θα πυροδοτήσει τη δύναμή μας και θα την κάνει να εκδηλωθεί.

Αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και η πεποίθηση πως «ό,τι και αν συμβεί, θα τα καταφέρω», με υπομονή και επιμονή.

Συχνά λοξοδρομούμε και αποκλίνουμε από την πορεία μας καθώς μπαίνουμε στον ρόλο του θύματος και πιστεύουμε ότι είμαστε πιόνια στα χέρια της μοίρας, η οποία είναι αμείλικτη και χειρίζεται τις τύχες μας κατά το δοκούν.

Ετσι, αφήνουμε τις συνθήκες να καθορίζουν τη ζωή μας, παραιτημένοι από κάθε προσπάθεια να απαλλαγούμε από αυτά που μας συμβαίνουν, ή τουλάχιστον να τα αποδεχθούμε και να κοιτάξουμε μπροστά.

Ακόμη και αν κάνουμε μια απόπειρα να βγούμε από το τέλειο αδιέξοδο το οποίο βιώνουμε, αν αποτύχουμε, περνάμε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας παραπονούμενοι για την κακή μας τύχη. Φαίνεται να αψηφούμε το γεγονός ότι η αποτυχία αποτελεί το μονοπάτι για την επιτυχία και πως το μυστικό όλων των επιτυχημένων είναι η επανάληψη της προσπάθειας, η επιμονή.

Θετικές σκέψεις

Οταν συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, τότε τίποτα δε μπορεί να μας καταβάλει, ούτε η ασθένεια. Αλλάζουμε οτιδήποτε δεν μας ευχαριστεί, αν φυσικά
περνάει από το χέρι μας, αποδεχόμαστε ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και πορευόμαστε με εμπιστοσύνη στη ζωή.

Σύμμαχο σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε τον νου μας και τις σκέψεις μας, οι οποίες αν είναι θετικές, έχουν τη δύναμη να προσελκύουν αυτά που αποζητούμε, αφού έχουν την ιδιότητα να έλκουν σα μαγνήτες και να μας φέρνουν αυτά που επιθυμούμε διακαώς.

Κάποτε ρώτησαν τον Νεύτωνα πώς ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας και εκείνος απάντησε πως σκεφτόταν διαρκώς την έλξη!
Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι εκείνα που περισσότερο επιθυμούσαμε, ήταν εκείνα που συνέβησαν.

Αρνητικές σκέψεις

Οι κακές σκέψεις από την άλλη, φέρνουν άσχημα αποτελέσματα, αφού ως γνωστόν ό,τι φοβόμαστε μας κυνηγάει, επειδή το καλούμε.

Μόλις αντιληφθούμε ότι είμαστε προϊόντα των σκέψεων που κυριαρχούν μέσα στο μυαλό μας, τότε θα αφυπνιστούμε και θα προσανατολιστούμε σε έναν τρόπο σκέψης πιο συμφέροντα για εμάς, που δεν θα μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε, να καταστρώνουμε σχέδια και να σκεφτόμαστε ότι θα επιτύχουμε.

Ετσι, κάθε φορά που η νοητική φλυαρία στο κεφάλι μας επιμένει ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας, εμείς θα λέμε ένα STOP και αμέσως μετά τη λέξη ΜΠΟΡΩ.

Αυθυποβολή

Υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, που μας βοηθούν να κυριαρχήσουμε στον εαυτό μας και να καθυποτάξουμε την απεριόριστη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Πώς;

Μέσω της αυθυποβολής: Χαλιναγωγούμε το άλογό μας και αντί να μας πάει εκείνο εκεί που θέλει, το αναγκάζουμε να κινηθεί προς την κατεύθυνση που εμείς επιθυμούμε. Πείθουμε τον εαυτό μας μέσω θετικών δηλώσεων, πινάκων οραματισμού, καθοδηγούμενης φαντασίας και άλλων μεθόδων, ότι μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε στ’ αλήθεια θελήσουμε.

Ο τρόπος της θεραπείας μας βρίσκεται μέσα μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον αναζητούμε έξωθεν.

Ασκηση αυθυποβολής

Κάθε πρωί μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας και κάθε βράδυ πριν τα κλείσουμε, πολύ εστιασμένα και με συνείδηση, λέμε 20 φορές και δυνατά, για να μπορούμε να ακούμε τα λόγια μας, την ακόλουθη φράση:

«Κάθε μέρα, στον τομέα της υγείας, της εργασίας και στον προσωπικό τομέα, πηγαίνω από το καλό στο καλύτερο».

Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην εμπιστοσύνη, στην πίστη και στη σιγουριά ότι οι επιθυμίες μας θα πραγματοποιηθούν.

Λέξεις όπως «δεν μπορώ», «είναι δύσκολο», «είναι αδύνατον», δεν βοηθούν να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε, αντίθετα, σαμποτάρουν την προσπάθειά μας, γι’ αυτό και πρέπει να
αντικαθίστανται από άλλες, θετικές: «μπορώ», «είναι εύκολο», «γίνεται».

Τα καλά νέα, είναι ότι η αυθυποβολή δεν χρειάζεται προσπάθεια και πολύ γρήγορα γίνεται μια αυτοματοποιημένη συνήθεια: Χρειάζεται απόσυρση σε ένα ήρεμο μέρος, μια αναπαυτική θέση και ρινική αναπνοή για χαλάρωση.

Μετά από αυτή την εύκολη προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο υποσυνείδητό μας αυτά τα οποία θέλουμε, όπως για παράδειγμα, «Είμαι πολύ δυνατή», «Μπορώ και πραγματοποιώ κάθε μου ανάγκη», «Η ζωή μού χαρίζει απλόχερα τα δώρα της», «Οποιεσδήποτε δύσκολες καταστάσεις έρθουν στο διάβα μου, τις αντιμετωπίζω με θάρρος και γενναιότητα».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ειρήνη Ορφανού, συμβουλευτική ψυχολόγο.