Όταν η ρινική καταρροή και το φτέρνισμα δεν σταματούν με τίποτα, ίσως να νομίζετε ότι έχετε «αρπάξει» κρυολόγημα, ενώ τελικά πίσω από την ταλαιπωρία σας βρίσκεται η αλλεργία.

Τα φύλλα κιτρινίζουν, ο καιρός δροσίζει κι εσείς αρχίζετε να φτερνίζεστε, να βήχετε και νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να φυσήξετε τη μύτη σας. Τι από τα δύο είναι, όμως; Κρυολόγημα ή φθινοπωρινή αλλεργία;

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι δύσκολη, καθώς με το που ξεκινάει η περίοδος των αλλεργιών του φθινοπώρου, έρχεται και το πρώτο κύμα κρυολογήματος κι εποχικής γρίπης.

Και τα δύο προκαλούν ρινική καταρροή και συμφόρηση των κόλπων της μύτης, με αποτέλεσμα στην αρχή ειδικά να είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνουμε αν έχουμε συμπτώματα εποχικής αλλεργίας ή βρισκόμαστε στην έναρξη μιας ιογενούς λοίμωξης.

Αν κι εσείς περνάτε όλο το φθινόπωρο με ένα χαρτομάντηλο στο χέρι και δεν μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε κάποια αλλεργία ή έχετε «αρπάξει» κάποιο κρυολόγημα, αυτές είναι 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

Ερώτηση #1: Έχετε βήχα, πόνο και πυρετό;

Ένας τρόπος για να εντοπίσετε τη διαφορά από νωρίς είναι ότι ένα κρυολόγημα που προκαλείται από ιό μπορεί να ξεκινήσει με πονόλαιμο και πολύ βήχα. Με λοίμωξη από ιό, μπορεί επίσης να έχετε ήπιο πυρετό και μυαλγίες. Στην αλλεργία μπορεί να νιώθετε φαγούρα στο λαιμό που σας προκαλεί βήχα και να νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ.

Η κόπωση είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάτε και στις δύο καταστάσεις, λόγω εξάντλησης του οργανισμού. ΚΡΥΩΜΑ

Ερώτηση #2: Πώς αποκτήσατε αυτά τα συμπτώματα;

Εάν τα συμπτώματα προέκυψαν ξαφνικά, μάλλον δεν πρόκειται για κρυολόγημα. Μπορεί να υποψιάζεστε μια μεταδοτική ιογενή λοίμωξη εάν ήσασταν κοντά σε οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους που ήταν άρρωστοι πριν από εσάς. Οι αλλεργίες, από την άλλη, αν κι επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, δεν είναι μεταδοτικές.

Σε περίπτωση κρυολογήματος, είναι σημαντικό να καλύψετε τον βήχα σας, να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο για να φτερνιστείτε, να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας και να εργαστείτε από το σπίτι για ένα διάστημα.

Ερώτηση #3: Πόσο καιρό είστε έτσι;

Μια άλλη σημαντική διάκριση: τα κρυολογήματα σας κάνουν να αισθάνεστε απαίσια για μια μέρα και τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μετά από 7-14 ημέρες, ενώ οι αλλεργίες διαρκούν πολύ περισσότερο. Εάν περάσουν δύο εβδομάδες και τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα να έχετε εκδηλώσει φθινοπωρινή αλλεργία.

Είναι σημαντικό να καθορίσετε εάν πρέπει ή όχι να ανησυχείτε για τη μετάδοση κρυολογήματος στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Πώς θα νιώσετε καλύτερα

Για τις αλλεργίες, οι χρήσιμες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν ξέπλυμα των κόλπων της μύτης με φυσιολογικό ορό, λήψη αντισταμινικών ή αποσυμφορητικών μύτης. Εάν έχετε κρυολόγημα, ένα αλατούχο διάλυμα για το καθημερινό ξέπλυμα της μύτης και η λήψη αποσυμφορητικών, μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση.

Και για τις αλλεργίες και για τα κρυολογήματα, θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να μείνετε ενυδατωμένοι και να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν συνταγογράφηση φαρμάκων που μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Tip: Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θα βελτιώσουν τη ρινική καταρροή και τα συμπτώματα συμφόρησης, είτε οφείλονται σε αλλεργίες είτε σε λοίμωξη από ιό. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται για περισσότερες από μία έως δύο εβδομάδες ή ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε γρίπη, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας.