Εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη – είτε πρόκειται για Η/Υ, είτε για τάμπλετ ή κινητό – τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από ψηφιακή κόπωση. Ένα σύνδρομο που προκαλείται από την έντονη προσπάθεια που καταβάλλουν τα μάτια να εστιάσουν σε ένα κοντινό αντικείμενο, χωρίς καθόλου διάλειμμα.

Τα μάτια σας θολώνουν ενώ κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή και ίσως νιώθετε πόνο – ακόμα και ζαλάδα -, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να παραμείνετε λειτουργικοί, παρά την πνευματική και σωματική σας διαύγεια. Νιώθετε την ανάγκη να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά, να τα τρίψετε ή να κοιτάξετε κάπου μακριά.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ψηφιακές οθόνες μπορούν να μειώσουν το ποσοστό του βλεφαρίσματος σας μέχρι και στο μισό, αφήνοντας τους οφθαλμούς σας στεγνούς και συχνά ερεθισμένους.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την κόπωση των ματιών;

Μπορεί να κοροϊδεύετε τους γονείς σας για το μέγεθος των αριθμών και των εικόνων στο τηλέφωνό τους, αλλά αυτό που κάνουν είναι το σωστό. Σε μια οθόνη (υπολογιστής, tablet, κινητό), το επίπεδο αντίθεσης των γραμμάτων σε σύγκριση με το φόντο μειώνεται και η παρουσία λάμψης και αντανακλάσεων μπορεί επίσης να κάνει την προβολή πιο δύσκολη. Όλ’ αυτά μεταφράζονται σε ακόμη μεγαλύτερη καταπόνηση των ματιών.

Αλλά, ο πόνος δεν πρέπει να είναι αναπόφευκτος. Εάν το να μείνετε λιγότερη ώρα μπροστά από έναν υπολογιστή δεν αποτελεί επιλογή, μπορείτε να διαχειριστείτε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη με τρόπο που να διευκολύνει τα μάτια σας.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να σας περάσουν για μεγαλύτερο από την ηλικία σας, μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του κειμένου στις οθόνες σας. Κρατήστε την οθόνη σας περίπου τριάντα εκατοστά μακριά και βεβαιωθείτε ότι το βλέμμα σας είναι ελαφρώς προς τα κάτω. Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας και μην ξεχνάτε να αναβοσβήνετε συχνά για να μην λιπαίνετε τα μάτια σας. Μπορείτε ακόμη να κολλήσετε μία σημείωση στον υπολογιστή σας ως υπενθύμιση.

Θα μπορούσατε επίσης να ορίσετε ένα επαναλαμβανόμενο ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας κάθε 20 λεπτά για λόγους υγείας των ματιών σας. Ο κανόνας 20-20-20 είναι μια καλή αρχή. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 10 μέτρα μακριά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε ένα διάλειμμα στα μάτια σας πριν αρχίσουν να στρεσάρονται από την έντονη χρήση.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε την κόπωση των ματιών;

Εάν τα μάτια σας έχουν ήδη κουραστεί, αρχικά κάντε ένα πλήρες διάλειμμα. Σταματήστε να κοιτάτε οποιαδήποτε οθόνη μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα και χρησιμοποιείστε λιπαντικές σταγόνες για τα μάτια και ζεστές κομπρέσες.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε την όρασή σας με έναν οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο.

Συμπέρασμα

Η κόπωση των ματιών δεν είναι μόνιμη, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί από υποκείμενα προβλήματα στα μάτια. Ενώ και τα υποκείμενα οφθαλμικά προβλήματα όπως η μυωπία, μπορούν να επιδεινωθούν από την ψηφιακή κόπωση των ματιών.

Οι αλλαγές στο εργασιακό σας περιβάλλον θα βοηθήσουν, όπως και μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση.