Για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας ευθύνεται σε έναν μεγάλο βαθμό η διατροφή μας, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, αλλά και την απόδοσή μας, στις καθημερινές δραστηριότητες. Προσαρμόζοντάς τη λοιπόν στο μεσογειακό πρότυπο, ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας. Έτσι, φροντίζουμε να εντάξουμε στη διατροφή τροφές που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υδατάνθρακες και αμινοξέα.

8 τροφές για δυνατό μυαλό

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μία ουσία που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Παράλληλα, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Καφές

Η καφεΐνη είναι μια ουσία με πιστοποιημένη ενισχυτική δράση για τον εγκέφαλό μας. Συγκεκριμένα, ανεβάζει τα ποσοστά νευροδιαβιβαστών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της λειτουργικότητάς του και στις εγκεφαλικές παθήσεις. Τα φλαβονοειδή του κακάο, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών, βοηθούν την ανάπτυξη νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και στη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Τα ψάρια (ειδικά τα λιπαρά) και τα θαλασσινά έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευεξία του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Αυγό

Το αυγό περιέχει σημαντικά για τον εγκέφαλο προστατευτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, έχει υψηλά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως Β6, Β12 και φολικό οξύ, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γνωστικής εξασθένησης και ασθένειας Alzheimer.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα αποτελούν φυσικά ελιξήρια για τον εγκέφαλό μας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να καθυστερήσουν την έκπτωση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντιοξειδωτικών συστατικών, που λέγονται ανθοκυανίνες.

Γάλα

Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, έναν πρόδρομο της σεροτονίνης, ορμόνης-ρυθμιστή της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και διαύγειας. Επίσης, μας παρέχει και απαραίτητα αμινοξέα αλλά και υδατάνθρακες, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι επειδή το μπρόκολο είναι υψηλό σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ουσιών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται και με το Alzheimer.