Καθώς ο ελεύθερος χρόνος ενός ατόμου αυξάνεται, τόσο τονώνεται και το αίσθημα ευεξίας, μέχρι όμως ενός σημείου. Οι πολλές «κενές» ώρες μπορεί επίσης να μας επηρεάζουν αρνητικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την American Psychological Association.

«Συχνά διαμαρτυρόμαστε επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι, ζητώντας μερικές έξτρα ώρες ελεύθερου χρόνου.

Ελεύθερος χρόνος και παραγωγικότητα σε ισορροπία

Αλλά συνδέεται στην πραγματικότητα ο περισσότερος χρόνος με μεγαλύτερη ευτυχία; Διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη διακριτικών ωρών την ημέρα οδηγεί σε μεγαλύτερο άγχος και χαμηλότερη υποκειμενική ευημερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Marissa Sharif, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Wharton School και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ ο ιδιαίτερα περιορισμένος ελεύθερος χρόνος μας επηρεάζει αρνητικά, ο περισσότερος δεν είναι πάντα καλύτερος» επισημαίνει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 21.736 Αμερικανούς μεταξύ 2012 και 2013. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομερή περιγραφή του τι έκαναν τις προηγούμενες 24 ώρες, υποδεικνύοντας την ώρα της ημέρας και τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας και ανέφεραν το αίσθημα της ευημερίας τους.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αυξανόταν ο ελεύθερος χρόνος, αυξανόταν και η ευημερία, αλλά σταθεροποιήθηκε περίπου στις δύο ώρες και άρχισε να μειώνεται μετά τις πέντε. Οι συσχετίσεις και στις δύο κατευθύνσεις ήταν στατιστικά σημαντικές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δεδομένα από 13.639 εργαζόμενους Αμερικανούς μεταξύ 1992 και 2008. Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το χρονικό περιθώριο του ελεύθερου χρόνου και την υποκειμενική ευημερία τους, η οποία μετρήθηκε ως ικανοποίηση από τη ζωή.

Για άλλη μια φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα ελεύθερου χρόνου σχετίζονται σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο. Μετά από αυτό, ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος δεν συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευημερία.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο διαδικτυακά πειράματα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 συμμετέχοντες. Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν ότι έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο κάθε μέρα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να έχουν λίγο (15 λεπτά ανά ημέρα), μέτριο (3,5 ώρες την ημέρα) ή πολύ (7 ώρες την ημέρα) ελεύθερο χρόνο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τον βαθμό στον οποίο βίωσαν απόλαυση, ευτυχία ή ικανοποίηση.

Οι συμμετέχοντες τόσο με λίγο όσο και με πολύ ελεύθερο χρόνο ανέφεραν μειωμένα αισθήματα ευεξίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με λιγότερες ελεύθερες ώρες είχαν περισσότερο άγχος αλλά εκείνοι με πολλές ώρες αισθάνονταν λιγότερο παραγωγικοί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερο ελεύθερο χρόνο ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας όταν συμμετείχαν σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Ωστόσο, όταν ασχολούνταν με παραγωγικές δραστηριότητες, όσοι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο ένιωθαν παρόμοια με εκείνους με μέτριο ελεύθερο χρόνο.