Τέσσερα είναι τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού. Τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca προστατεύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την αναπνευστική λοίμωξη covid-19 ενώ το εμβόλιο της Pfizer έλαβε πλήρη έγκριση από τον FDA στις 23 Αυγούστου και δεν είναι πλέον υπό άδεια έκτακτης χρήσης (EUA).

Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως μας λένε οι ειδικοί, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ή επικίνδυνης για την ζωή νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου, ακόμη και ενάντια στη διαδεδομένη παραλλαγή Δέλτα.

Crash test στα εμβόλια κατά του κοροναϊού

Το καθένα ωστόσο, διαφέρει και τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε, υπάρχουν στον ακόλουθο πίνακα. Εάν ακόμα δεν είστε σίγουροι ποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για εσάς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech      

 

Moderna            Johnson & Johnson AstraZeneca
Τύπος

 

mRNA εμβόλιο

mRNA εμβόλιο

εμβόλιο φορέα αδενοϊού Αδρανοποιημένος ιός κρυολογήματος

Δόσεις

 

Δύο δόσεις, με διαφορά 3 εβδομάδων

Δύο δόσεις, με διαφορά 4 εβδομάδων

Μία δόση Δύο δόσεις, με διαφορά ενός μήνα
Προστασία κατά της Covid-19

 

Έως 95% Έως 94,1% 52%–81,9% Έως 70%

Άδεια

 

 

Έλαβε πλήρη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) 23 Αυγούστου 2021

Άδεια έκτακτης ανάγκης από τον FDA 18 Δεκεμβρίου 2020 Άδεια έκτακτης ανάγκης από τον FDA 27 Φεβρουαρίου 2021 Κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ σε εξέλιξη από τις 27 Φεβρουαρίου
Σε ποιους συνιστάται

 

Ηλικίες 12 ετών και άνω Ηλικίες 18 ετών και άνω Ηλικίες 18 ετών και άνω Ηλικίες 60 ετών και άνω
Πιθανή τρίτη δόση (Αναμνηστική)

 

8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση Δεν υπάρχουν δεδομένα
Πιθανές παρενέργειες

 

Κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη, μυϊκός πόνος, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι που διαρκούν μερικές ημέρες.

Πιο έντονες παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση.

Πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος. Πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος.

Γιατί δύο δόσεις σε Pfizer, Moderna και AstraZeneca

Στις πρώτες δοκιμές των συγκεκριμένων εμβολίων διαπιστώθηκε ότι μόνο μία δόση είχε μια σχετικά αδύναμη ανοσοαπόκριση. Μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση συνέβη μετά την προσθήκη της δεύτερης δόσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πρώτη δόση ξεκινά τη διαδικασία οικοδόμησης ανοσίας. Η δεύτερη δόση, που χορηγείται μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 28 ημερών, βοηθά στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας.

Γιατί μόνο μία δόση σε Johnson & Johnson

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου J&J έδειξαν ότι μόνο μία δόση παρήγαγε μια σταθερή και ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν και η αποτελεσματικότητά του δεν ήταν τόσο υψηλή όσο των mRNA εμβολίων των δύο δόσεων.

Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα ενός σχήματος εμβολίου Johnson & Johnson δύο δόσεων.

Να εμβολιαστώ αν έχω κολλήσει ήδη;

Είναι πιθανό να κολλήσετε ξανά τον κοροναϊό ακόμα και μετά την ανάρρωσή σας. Οι ειδικοί προτείνουν να εμβολιαστείτε ακόμα και αν έχετε νοσήσει φυσικά. Μερικοί άνθρωποι όμως, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πριν λάβουν το εμβόλιο τους.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να περιμένετε 90 ημέρες εάν είχατε COVID-19 και λάβατε είτε μονοκλωνικά αντισώματα είτε πλάσμα για να αναρρώσετε.