Οι γιόγκικες ασκήσεις ματιών, γνωστές και ως eye yoga, είναι κινήσεις που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν και βελτιώνουν τους μυς στη δομή των ματιών σας, ρυθμίζοντας την πίεση κι ενισχύοντας τη λειτουργία των οπτικών νεύρων.

Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η eye yoga μπορεί πραγματικά να διορθώσει καταστάσεις όπως ο αστιγματισμός, η μυωπία ή η πρεσβυωπία, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να εστιάζετε καλύτερα, να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας και να ανακουφίσει την κόπωση των ματιών.

Αφιερώστε 10 έως 15 λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα, για να εκτελέσετε αυτές τις 3 ασάνες για τα μάτια για ξεκούραστο και λαμπερό βλέμμα:

Ασκήσεις εστίασης

Αυτή η άσκηση εκπαιδεύει τους μυς των ματιών, ενώ παράλληλα εργάζεται για να βελτιώσει την ικανότητά σας να εστιάσετε.

  1. Προεκτείνετε το αριστερό σας χέρι όσο περισσότερο μπορείτε και τεντώστε προς τα πάνω τον αντίχειρά σας.
  2. Καθίστε ευθεία με τα μάτια σας να κοιτούν μπροστά. Εστιάστε τα μάτια σας στον αντίχειρά σας.
  3. Μετακινήστε το χέρι σας αργά προς τα δεξιά όσο μπορείτε, με τα μάτια να ακολουθούν τον αντίχειρά σας.
  4. Μετακινήστε το χέρι σας προς την άλλη κατεύθυνση, ακολουθώντας τον αντίχειρά σας μέχρι εκεί που βλέπετε, χωρίς να μετακινήσετε το λαιμό ή το πηγούνι σας.
  5. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση αρκετές φορές.

Ασκήσεις κύλισης

Αυτή είναι μια άλλη άσκηση ματιών που προορίζεται να βοηθήσει στην καταπόνηση των ματιών.

  1. Καθίστε όρθια και πάρτε μια βαθιά ανάσα.
  2. Κοιτάξτε αργά μέχρι το ταβάνι, προσπαθώντας να εστιάσετε όσο καλύτερα γίνεται.
  3. Γυρίστε και τα δύο σας μάτια, έτσι ώστε να κοιτάζετε μέχρι τα δεξιά σας.
  4. Γυρίστε και τα δύο σας μάτια, έτσι ώστε να κοιτάζετε μέχρι κάτω.
  5. Γυρίστε και τα δύο σας μάτια, έτσι ώστε να κοιτάζετε μέχρι τα αριστερά σας.
  6. Ξαναγυρίστε το βλέμμα σας στο ταβάνι, μετά κοιτάξτε ευθεία μπροστά και πάρτε μια ανάσα. Επαναλάβετε αρκετές φορές πριν αλλάξετε κατεύθυνση και μετακινήστε τα μάτια σας αριστερόστροφα.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Μπορεί να θέλετε να ολοκληρώσετε τις ασκήσεις των ματιών σας κλείνοντας για λίγο τα μάτια σας με τις παλάμες – μία asana που έχει σκοπό να σας ηρεμήσει και να σας βοηθήσει να εστιάσετε.

  1. Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους για να ζεσταθούν.
  2. Τοποθετήστε και τα δύο χέρια πάνω από τα μάτια σας, σαν να παίζετε «κρυφτό». Ακουμπήστε τις άκρες των δαχτύλων σας στο μέτωπό σας και μην αφήνετε τις παλάμες σας να αγγίζουν τα μάτια σας – θα πρέπει να είναι ελαφρώς μακριά από το πρόσωπό σας, με τις παλάμες σας να ακουμπούν πάνω ή γύρω από τα ζυγωματικά σας.
  3. Εισπνεύστε αργά και καθαρίστε το μυαλό σας. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τίποτα καθώς κοιτάτε το σκοτάδι των χεριών σας.
  4. Επαναλάβετε για αρκετά λεπτά καθώς παίρνετε βαθιές ανάσες μέσα κι έξω.

Tips: Πριν ξεκινήσετε αυτές τις ασκήσεις, συνιστάται πάντα να βουτήξετε τα μάτια σας σε δροσερό νερό, 2-3 φορές. Αν φοράτε φακούς επαφής ή γυαλιά, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε πριν δοκιμάσετε αυτές τις ασκήσεις. Θυμηθείτε να κρατάτε το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη ίσια καθ ‘όλη τη διάρκεια των ασκήσεων.

Για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή, είναι σκόπιμο να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, να προστατεύετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου και να κάνετε 5λεπτα διαλείμματα κάθε μία ώρα εάν εργάζεστε σε υπολογιστή.

Η διατροφικές συνήθειες παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να λιπαίνετε τα μάτια σας, να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και λάχανο, καθώς επίσης πορτοκάλια και καρότα.

Μην καπνίζετε κι αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με καπνό.