Αν θέλετε να τονώσετε την συγκέντρωσή σας, τότε θα ήταν καλό να προσέξετε την ποιότητα του αέρα στους χώρους σας, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Harvard T.H. Chan School, η ποιότητα του αέρα μέσα σε ένα γραφείο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων απόκρισης και την ικανότητα συγκέντρωσης ενώ μπορεί να επηρεάσει και την παραγωγικότητά τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει την συγκέντρωση

Η μονοετής μελέτη, η οποία περιελάμβανε συμμετέχοντες σε γραφεία σε έξι χώρες που εργάζονταν σε διάφορους τομείς, όπως μηχανική, επενδύσεις σε ακίνητα, αρχιτεκτονική και τεχνολογία, διαπίστωσε ότι αυξημένες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (PM2.5) και χαμηλότερα ποσοστά αερισμού συσχετίστηκαν με βραδύτερους χρόνους απόκρισης και μειωμένη ακρίβεια σε μια σειρά γνωστικών δοκιμών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι παρατήρησαν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία σε συγκεντρώσεις PM2.5 και χαμηλότερα ποσοστά αερισμού που είναι κοινές σε εσωτερικούς χώρους.

«Η μελέτη μας έρχεται να προσθέσει στα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα PM2.5 σχετίζονται με οξείες μειώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις μεταξύ νεότερων ενηλίκων », δήλωσε ο Jose Guillermo Cedeño Laurent, ερευνητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης πώς τα χαμηλά ποσοστά αερισμού επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία. Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα σημαντικά περισσότερο από ό, τι είχαμε καταλάβει προηγουμένως».

Καλός αερισμός και κατά της covid-19

«Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι έχουμε επικεντρωθεί στον καλύτερο αερισμό και το φιλτράρισμα του αέρα, καθώς συμβάλλουν στην επιβράδυνση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε εσωτερικούς χώρους» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ. Joseph Allen, αναπληρωτής καθηγητής αξιολόγησης έκθεσης της επιστήμης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνά μας διαπιστώνει με συνέπεια ότι αυτές οι στρατηγικές τονώνουν και την γνωστική λειτουργία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθιστώντας τα θεμελιώδη για τη στρατηγική της δημόσιας υγείας και των επιχειρήσεων» καταλήγει.