Εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι ζεσταίνεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είστε μόνη. Είναι σύνηθες για τις περισσότερες έγκυες να αισθάνονται περισσότερο ζεστές από το φυσιολογικό και να υπερθερμαίνονται εύκολα. Αυτό οφείλεται στις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κύηση ενός μωρού προκαλεί σημαντικές αλλαγές στις ορμόνες σας, στο μεταβολισμό, ακόμη και στον όγκο του αίματός σας.

Ζεσταίνεστε εξαιτίας του αυξημένου όγκου αίματος

Μία από τις φυσικές αλλαγές που σας κάνει να αισθάνεστε έντονη ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δραματική αύξηση του όγκου αίματός σας, επισημαίνει ο δρ. Mitchell Kramer, μαιευτήρας γυναικολόγος και πρόεδρος τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Huntington της Νέας Υόρκης.

Ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται έως και 50%, λέει ο δρ. Mitchell Kramer.

Αυτή η αύξηση μπορεί να προκαλέσει διαστολή και των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων σας, συμβάλλοντας στην αίσθηση θερμότητας στο δέρμα σας. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να στηρίξετε το μωρό σας και την εγκυμοσύνη σας, διαβεβαιώνει ο δρ. Mitchell Kramer.

Αυξημένος μεταβολικός ρυθμός

Μεταβολικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξηγεί η δρ. Felice Gersh, μαιευτήρας γυναικολόγος.

Όταν κυοφορείτε έχετε αυξημένη ανάγκη για θερμίδες και το σώμα σας κάνει όλη την δύσκολη δουλειά, διαμοιρασμού της τροφής αλλά και των θερμίδων για εσάς αλλά και για το μωρό σας. Ως εκ τούτου, ο μεταβολισμός σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή η αυξημένη παραγωγή ενέργειας μπορεί να σας προκαλέσει πιο έντονες αισθήσεις θερμότητας, λέει η δρ. Felice Gersh.

Αύξηση βάρους

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες παίρνουν περίπου 25-35 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές, αλλά η πρόσθετη αύξηση βάρους μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα υπερθέρμανσης.

«Οι έγκυες φέρουν επιπλέον 5 με 30 κιλά επιπλέον βάρος που περιλαμβάνει το έμβρυο, τον πλακούντα, τη διευρυμένη μήτρα και τους μαστούς και περιττό λίπος, καθώς και έως και δύο μονάδες επιπλέον ερυθρών αιμοσφαιρίων για να θρέψουν το επιπλέον φορτίο« εξηγούν οι ειδικοί.