Πολλοί συσχετίζουν την κατάθλιψη με τον πόνο, κυρίως τον συναισθηματικό, με τις συνηθισμένες μορφές του να περιλαμβάνουν την θλίψη, το κλάμα και το έντονο αίσθημα απελπισίας, έρευνες όμως δείχνουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί και με τον σωματικό πόνο.

Εξίσου σημαντικές με τις συναισθηματικές ενδείξεις είναι και οι σωματικές, καθώς αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο ελέγχου τόσο του νου όσο και του σώματος. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός επεισοδίου, λειτουργώντας ως καθοδήγηση ή και ως ένδειξη.

Τα σωματικά όπως και τα συναισθηματικά της συμπτώματα αποδεικνύουν πόσο επιζήμια μπορεί να γίνει για την ψυχική μας υγεία και γιατί είναι σημαντικό να ζητάμε βοήθεια. Μερικά από τα ενδεικτικά σημάδια της κατάθλιψης στο σώμα, περιλαμβάνουν:

Κόπωση ή σταθερά χαμηλή ενέργεια

Η κόπωση αποτελεί ένα κοινό συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν και πιστεύουμε ότι η κόπωση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη θα μπορούσε επίσης να την προκαλέσει.

Σε αντίθεση με την καθημερινή εξάντληση που μπορεί καθένας να βιώνει περιστασιακά, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης, συναισθήματα ευερεθιστότητας ή ακόμα και απάθειας.

Ωστόσο, επειδή πολλές σωματικές ασθένειες, όπως λοιμώξεις και ιοί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν η εξάντληση σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Μειωμένη ανοχή στον πόνο

Η κατάθλιψη και ο σωματικός πόνος φαίνεται να συσχετίζονται, αφού σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, άτομα που αντιμετώπιζαν κατάθλιψη εμφάνισαν μειωμένη ανοχή στον πόνο. Η σύνδεσή τους ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη, αφού αυτά τα δύο συμπτώματα δεν έχουν μια σαφή σχέση αιτίου – αποτελέσματος αλλά θα ήταν καλό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, να αξιολογούνται μαζί.

Πόνος στην μέση ή μυϊκοί πόνοι

Αν και σχετίζονται συχνά με κακή στάση του σώματος ή τραυματισμούς, οι πόνοι στην μέση μπορεί επίσης να αποτελούν ένα σύμπτωμα ψυχολογικής δυσφορίας, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Καναδά, διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του πόνου στην μέση.

Ταυτόχρονα, ειδικοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουν ότι τα συναισθηματικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν και χρόνιους πόνους, με το ζήτημα ωστόσο να χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Πόνος στο στομάχι

Η γενικότερη δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς ή και ο πόνος που εντοπίζεται στο στομάχι, μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της κατάθλιψης στο σώμα. Έχει περιγραφεί ως αίσθημα «βύθισης» ή απελπισίας και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα της νόσου.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνουμε την πηγή της δυσφορίας κάθε φορά. Αν ο πόνος επιδεινώνεται, ειδικά όταν προκύπτει ένας στρεσογόνος παράγοντας, όπως η πίεση από την δουλειά, τότε θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα συμπτώματά της.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Harvard Medical School, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ή και να είναι αποτέλεσμα των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος, με πόνο που μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, χωρίς όμως να πρόκειται για κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.