Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 6,5 εκατ. άτομα και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 με 6 μήνες που σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο λόγο χορήγησης τρίτης δόσης.

Ξεκινά η τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης αρχικά στους ανοσοκατασταλμένους, και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους σε μονάδες φορντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνονται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ. Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί λόγω της έκθεσής τους στον κίνδυνο.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε διεθνείς μελέτης που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ερωτήματα και απαντήσεις για την τρίτη δόση

Πόσο χρόνος θα πρέπει να έχει περάσει από την δεύτερη δόση

Ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτική;

Όπως έχουν αναφέρει και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Γιατί καλό θα ήταν να λάβουν τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών

Κι ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατασταλάξει πλήρως στο αν θα πρέπει να χορηγηθεί ακόμη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη του FDA για χορήγηση της στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών, τα τελευταία εξηγούν γιατί οι άνω των 60 ετών καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα λοιπόν η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.