Δημιουργώντας μια γωνιά χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης στο σπίτι ή στο γραφείο θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, χωρίς περισπασμούς.

Το μέρος αυτό θα σας προσφέρει έναν καθορισμένο χώρο ώστε να αποσυνδέεστε από τα πάντα όταν το επιθυμείτε να κάνετε γιόγκα, να ηρεμήσετε ή απλά να συγκεντρωθείτε σε ένα νέο δημιουργικό project. Επιπλέον, θα λειτουργεί ως καθημερινή υπενθύμιση για περισυλλογή και έμπευση.

Για να δημιουργήστε το δικό σας Mindfulness Corner στο σπίτι ή στο γραφείο, θέστε στον εαυτό σας αυτά τα πέντε ερωτήματα:

Ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτό τον χώρο

Σκεφτείτε τι σας φέρνει ηρεμία. Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε τον εαυτό σας σε αυτό τον χώρο. Σας αρέσει η ιδέα να είστε ο μόνος που μπορεί να το χρησιμοποιήσει, θέλετε να είστε εδώ μόνοι ή θα απολαύσετε την κοινότητα που προωθείται από το να μοιράζεστε το χώρο;

Εάν αποφασίσετε να διατηρήσετε τον χώρο κοινόχρηστο, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε ένα στοιχείο ιδιωτικότητας, μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε κατά μόνας και κάθε άτομο που θα αποχωρεί να αφήνει ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δική σας ιδιωτική εμπειρία με το χώρο, ενώ θα τιμάτε ακόμα την ενέργεια μιας κοινότητας.

Τι θέλετε να έχετε σε αυτό τον χώρο

Σκεφτείτε τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Πιάστε μερικά μαξιλάρια και κουβέρτες. Ένα χνουδωτό χαλί είναι πάντα ένα plus. Οτιδήποτε απαλό δίνει σήμα στις αισθήσεις σας ότι μπορείτε να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε.

Εάν έχετε σκοπό να κάνετε ασκήσεις γιόγκα μπορείτε να τοποθετήσετε σε αυτό το χώρο ένα yoga mat. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε μια μεγάλη κουβέρτα ή ένα χαλί.

Κρατώντας ένα ημερολόγιο στο χώρο θα έχετε μια διέξοδο για τις σκέψεις σας, για να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Για να γράψετε προτάσεις, λάβετε υπόψη τα αγαπημένα σας mantra ή αποσπάσματα.

Εάν είστε οπτικοί τύποι, ίσως θέλετε να τοποθετήσετε στο χώρο μια εικόνα, ενώ αν είστε ακουστικοί, μπορεί να προτιμήσετε να «φορτώσετε» μια συγκεκριμένη λίστα αναπαραγωγής.

Η ενασχόληση με τις εικαστικές τέχνες είναι επίσης μια ωραία προσθήκη. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να «εκτοξευτεί» κι εξερευνήστε το εσωτερικό σας παιδί. Η ζωγραφική, η κεραμική και οι χειροτεχνίες DIY, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καθαρίσετε το μυαλό και να δημιουργήσετε χώρο για αυτοσυγκέντρωση.

Πότε θα χρησιμοποιήσετε αυτό τον χώρο;

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στην υπευθυνότητα επιλέγοντας ένα χρονικό πλαίσιο – μία ημέρα της εβδομάδας ή ένα ευέλικτο πρόγραμμα – για να απολαύσετε το Mindfulness Corner σας.

Εάν είστε πρωινός τύπος κι έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την ημέρα σας ακόμη πιο νωρίς, κάντε το τότε. Διαφορετικά, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Ή ο χώρος αυτός μπορεί να είναι κάπου όπου περνάτε χρόνο κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Αν σας αρέσει να βλέπετε καθημερινά σημάδια ανάπτυξης, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο στο χώρο και να τοποθετήσετε ένα αυτοκόλλητο που να αντιπροσωπεύει κάθε επίσκεψη, να σχεδιάσετε κάτι ουσιαστικό ή να γράψετε ένα απόσπασμα/μάντρα για να συνοψίσετε την εμπειρία που είχατε στη γωνιά αυτοσυγκέντρωσης.

Με τον τρόπο αυτό, με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να σχεδιάσετε την ανάπτυξη και να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα ανταμοιβής για ενήλικες. Είναι ωραίο να βάζεις έναν στόχο και να τον πετυχαίνεις.

Πού πρέπει να δημιουργήσετε τη γωνιά αυτοσυγκέντρωσης

Ο ήλιος παρέχει μια φυσική φόρτιση και «χαρτογραφεί» το ιδανικό μέρος για να χτίσουμε το δικό μας Mindfulness Corner. Καθορίστε το πιο φωτεινό χώρο στο σπίτι ή το γραφείο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα ολόκληρο δωμάτιο, είτε μια γωνιά.

Οι γωνιές αυτοσυγκέντρωσης λειτουργούν εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους. Περιηγηθείτε στη γειτονιά σας και εντοπίστε ένα ήσυχο μέρος. Αυτό μπορεί να είναι ένα υπόστεγο για παράδειγμα. Θα ήταν ωραίο, επίσης, να φτιάξετε τη γωνιά σας κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Ένα καλάθι που θα παίρνετε κάθε φορά μαζί σας θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα αντικείμενα που χρειάζεστε.

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια γωνιά αυτοσυγκέντρωσης

Όταν εργάζεστε από το σπίτι, είναι δύσκολο να «αφήσετε τη δουλειά στη δουλειά». Σε αυτή τη μπερδεμένη κατάσταση ίσως να αισθάνεστε διαρκή πίεση να κάνετε κάτι για κάποιον – για το σπίτι ή για τη δουλειά.

Ένα συγκεκριμένο μέρος για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση στο σπίτι σας, θα λειτουργήσει ως καθημερινή υπενθύμιση για να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να μπορέσετε να το κάνετε χωρίς περισπασμούς.

Μια γωνιά χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης είναι ο τέλειος τρόπος για να αποσυνδέσετε και να γειώσετε την ενέργειά σας μέσα στο χάος της οικιακής ζωής. Επιπλέον, η ενασχόληση με τη δημιουργία ενός ιερού χώρου για να εστιάσετε στον εαυτό σας είναι διασκεδαστική – οπότε απολαύστε το!