Η επανασύνδεση με το φυσικό μας περιβάλλον μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανάκτηση της ψυχικής και σωματικής μας ευημερίας, σε συνθήκες έντονου εργασιακού άγχους κι αυξανόμενων προκλήσεων – όπως είναι η περίοδος της πανδημίας κορωνοϊού που διανύουμε.

Το Forest Bathing, μία νέα τάση για την ανάκτηση της ψυχικής και σωματικής μας ευημερίας, πρεσβεύει ακριβώς αυτό: την αναζήτηση ισορροπίας μέσα από την επαφή μας με το φύση, χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις.

Στην πραγματικότητα, το Forest Bathing είναι μια αρχαία ιαπωνική πρακτική η οποία επανεισήχθη ως ιδέα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 ως ecotherapy, μελετήθηκε σε βάθος τη δεκαετία του 1990 από τους επιστήμονες για τα οφέλη της και τα τελευταία  χρόνια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία σε όλο τον κόσμο ως fitness trend ή mindful practice.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το Forest Bathing

Το να έχουμε ένα καλό και αξιόλογο διάλειμμα μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο στην πολυάσχολη ζωή μας. Πολλοί από εμάς ψάχνουμε τρόπους για να περιορίσουμε το άγχος και να αυξήσουμε τα επίπεδα δημιουργικότητάς μας, αλλά ξεχνάμε μια πολύ απλή λύση: να βγούμε έξω και να συνδεθούμε με τη φύση! ΦΥΣΗ

Στο δάσος όλες μας οι αισθήσεις ενισχύονται. Μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε και να νιώσουμε μια πλουσιότερη αισθητηριακή εμπειρία από ό, τι όταν είμαστε περιτριγυρισμένοι από κτίρια. Αυτή η έκθεση στη φύση είναι μια ευκαιρία για αυτο-προβληματισμό που έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικά οφέλη για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Τα οφέλη του Forest Bathing είναι τεράστια και περιλαμβάνουν:

Φυσική Ευημερία

Το να περνάτε χρόνο στη φύση κάνει την καρδιά σας πιο υγιή και μειώνει τις ορμόνες του στρες. Το λάδι που εκκρίνεται από τα δέντρα βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε το «μπάνιο στο δάσος» με τη γείωση, μια πρακτική που περιλαμβάνει περπάτημα χωρίς παπούτσια ή κάλτσες. Τα άφθονα ελεύθερα ηλεκτρόνια του εδάφους επιτρέπουν σε κάθε μέρος των οργάνων και των κυττάρων σας να έχουν ηλεκτρική ισορροπία με τη γη, επιτυγχάνοντας συνολική ισορροπία και σταθερότητα.

Ψυχική Ευημερία

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα όταν περιβάλλονται από δάσος. Εκείνα που πέρασαν 3 έως 4 ημέρες χωρίς πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές εμφάνισαν αύξηση των δημιουργικών δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και βελτίωση της ψυχικής τους ευεξίας.

Συναισθηματική Ευημερία

Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο δημιουργικοί όταν περνούν τις μέρες τους περπατώντας, πεζοπορώντας ή εξερευνώντας με άλλο τρόπο τους τοπικούς υπαίθριους χώρους.

Οδηγός για αρχάριους στο Forest Bathing

Για να επικεντρωθείτε ή να εξερευνήσετε τη φύση, ξεκινήστε εξετάζοντας τη δύναμη των πέντε αισθήσεων: όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση και αφή. ΦΥΣΗ

Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό 6 βημάτων για να δοκιμάσετε το «μπάνιο στο δάσος»:

#1 Πάρτε το χρόνο σας

Λάβετε υπόψη ότι δεν περπατάτε μόνο στο δάσος. Κάνετε μια προσεκτική βόλτα ενώ είστε πλήρως παρόντες στη στιγμή.

#2 Αγκαλιάστε το περιβάλλον

Παρατηρείστε τα πάντα γύρω σας και δώστε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, ενώ παίρνετε μια βαθιά ανάσα φρέσκου αέρα.

#3 Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά

Συνδεθείτε με τα καταπραϋντικά χρώματα της Γης μετρώντας τις αναπνοές σας για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Επίσης, εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να εξερευνήσετε τι σας φέρνει χαρά ενώ χρησιμοποιείτε όλες τις αισθήσεις σας.

#4 Κάντε συχνές παύσεις

Καθώς περπατάτε στο δάσος, επιβραδύνετε και κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους καρδιακούς παλμούς σας, οπότε όταν τελειώσετε, θα είστε έτοιμοι να απολαύσετε τον χρόνο ξεκούρασης κάτω από την ομορφιά της φύσης.

#5 Καθίστε ήσυχα και παρατηρήστε

Καθίστε ήσυχα στο σημείο που επιλέξατε ή ακολουθήστε από κοντά ένα ζώο στη δική του περιπέτεια. Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή τη διαδικασία εύρεσης κάτι καινούργιου στο περιβάλλον.

#6 Περάστε 2 ώρες στο δάσος

Μια πλήρης συνεδρία Forest Bathing διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγετε από τον «θόρυβο» της καθημερινότητας, αποκαθιστώντας τη διάθεσή σας κι ανακτώντας την ενέργεια και τη ζωντάνια σας. Ξεκινήστε με 20 λεπτά κι αυξήστε το χρόνο σταδιακά.

Αν ψάχνετε για χρόνο μακριά από τη φασαρία της καθημερινότητας, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το πάρκο της γειτονιάς σας ή το πιο κοντινό άλσος – απλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει πολύ κόσμο. Κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά αυτό το Σαββατοκύριακο πηγαίνοντας για Forest Bathing με τους φίλους, την οικογένεια ή και μόνοι σας, και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε μετά.