Ο ύπνος είναι το Α και το Ω για την υγεία. Όταν το πρόγραμμά μας όμως γεμίζει με υποχρεώσεις, είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που παραμελούμε ή θυσιάζουμε. Κι ενώ η αρχική μας πρόθεση είναι να τον «θυσιάσουμε» μέχρι να βγάλουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το πρόγραμμα ύπνου μας τόσο εύκολα.

Τα καλά νέα, ωστόσο είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικές απλές συνήθειες, που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, προετοιμάζοντας το σώμα για να κοιμηθεί.

Μερικές από αυτές τις συνήθειες περιλαμβάνουν:

1. Πατάμε «OFF»

Η απαλή μπλε λάμψη από ένα κινητό τηλέφωνο, tablet ή ψηφιακό ρολόι στο κομοδίνο σας μπορεί να βλάψει τον ύπνο σας. Για αυτό είναι σημαντικό να πατήσετε «OFF» στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, περίπου μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

2. Προσοχή με το nap time

Ενώ υπάρχουν οφέλη από τον ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να προσέχετε καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου κατά τις βραδινές ώρες. Αν παρά ταύτα έχετε την ανάγκη να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα, προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 20 λεπτά.

3. Γυρίστε από την άλλη το ρολόι

Το κοιτάτε πολλές φορές το βράδυ; Εάν ναι, αυτό μπορεί να εντείνει την ανησυχία σας, κάνοντας το μυαλό σας να «τρέξει» σε σκέψεις για την επόμενη ημέρα, που μπορούν να σας κρατήσουν ξάγρυπνους. Βάλτε το ξυπνητήρι σας σε ένα συρτάρι, κάτω από το κρεβάτι σας ή γυρίστε το από την άλλη πλευρά για να μη το βλέπετε.

4. Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα

Η μέση μπορεί να μην σας πονάει αρκετά για να ξυπνήσετε, αλλά ο ήπιος πόνος μπορεί να διαταράξει το βαθύ στάδιο ύπνου, που είναι απαραίτητο για να νιώσετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια το πρωί. Βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να ευθυγραμμίσετε τους γοφούς σας καλύτερα.

5. Ξεκουράστε τον αυχένα σας

Το μαξιλάρι σας θα  πρέπει να έχει ακριβώς το σωστό μέγεθος, να μην είναι ούτε πολύ επίπεδο αλλά ούτε και πολύ υψηλό για να υποστηρίξει τη φυσική καμπύλη του λαιμού σας όταν στηρίζεστε ανάσκελα. Αν κοιμάστε στο πλάι, ευθυγραμμίστε τη μύτη σας με το κέντρο του σώματός σας.

6. Το υπνοδωμάτιο είναι μόνο για ύπνο

Το υπνοδωμάτιό σας πρέπει να αποπνέει αέρα χαλάρωσης. Μην κάθεστε στο κρεβάτι και εργάζεστε ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μην σερφάρετε στο Διαδίκτυο. Το κρεβάτι σας προορίζεται για τον ύπνο σας και μόνο.

7. Ρυθμίστε το ρολόι του σώματος σας

Κοιμηθείτε και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η ρουτίνα θα βοηθήσει τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα σας να μπει σε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορείτε να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα και να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της νύχτας.

8. Βρείτε που «κρύβεται» η καφεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια κούπα καφέ το πρωί. Ωστόσο, κατά το μεσημέρι και μετά τις απογευματινές ώρες είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καφεΐνη είτε βρίσκεται στον καφέ σας είτε σε τρόφιμα ή άλλα ροφήματα και ποτά. Ακόμα και μικρές ποσότητες που βρίσκονται στη σοκολάτα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας το βράδυ.

9. Το σνακ για.. Zzz

Μην τρώτε βαριά τρόφιμα και μεγάλα γεύματα πολύ αργά. Υπερφορτώνουν το πεπτικό σας σύστημα, γεγονός που επηρεάζει το πόσο καλά κοιμάστε. Επιλέξτε ένα ελαφρύ σνακ και ολοκληρώστε το γεύμα σας τουλάχιστον μία ώρα πριν να αποκοιμηθείτε. Το καλύτερο σνακ για τον ύπνο; Φυστικοβούτυρο με μπανάνα.

10. Βάλτε το νου σας για ύπνο

Αφήστε στην άκρη κάθε εργασία, έντονες συζητήσεις ή περίπλοκες αποφάσεις 2 έως και 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Χρειάζεται χρόνος για να απενεργοποιήσετε τον «θόρυβο» της ημέρας. Αν έχετε ακόμα πολλά στο μυαλό σας, σημειώστε τα σε ένα χαρτί και προσπαθήστε να τα αφήσετε στην άκρη.

Στη συνέχεια, περίπου μία ώρα πριν ξαπλώσετε, κάντε μια δραστηριότητα που σας ηρεμεί, όπως διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο.