Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για νέα ξεκινήματα. Λίγο το γεγονός ότι έχει συνδεθεί με τις νέες αρχές ήδη από τα παιδικά μας χρόνια, λίγο ο καιρός που προσπαθεί να μας βγάλει από τη ραστώνη του καλοκαιριού, οι περισσότεροι αισθανόμαστε έντονη την ανάγκη για μία αλλαγή. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε από το σαλόνι του σπιτιού μας.

Μια νέα διακόσμηση στον χώρο μας μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση και να μας κάνει να ανυπομονούμε για τα χειμωνιάτικα βράδια στον καναπέ. Ομως οι ριζικές αλλαγές συνήθως συνοδεύονται και από μεγάλα έξοδα, τα οποία είναι φυσιολογικό να μας αποθαρρύνουν. Ευτυχώς, με ελάχιστο κόπο και έξυπνες επιλογές, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα έπιπλα που θα μεταμορφώσουν το σαλόνι μας χωρίς κανένα κόστος. Η εξοικονόμηση χρημάτων, άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό όφελος από αυτές τις κατασκευές: Η ικανοποίηση που θα αισθανόμαστε όταν θα αντικρίζουμε καθημερινά τις δημιουργίες μας, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα έτοιμο.

Ευτελή υλικά – Πολύτιμα έπιπλα

Τραπεζάκι από παλέτες με ροδάκια

Μπορούσατε να φανταστείτε ότι είναι τόσο εύκολο να κατασκευάσετε το δικό σας τραπεζάκι; Με δύο παλέτες, τέσσερα ροδάκια και ελάχιστα ακόμη εργαλεία και υλικά, το τραπεζάκι σας θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει όλες τις βραδιές με τους φίλους και την οικογένειά σας, με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Θα χρειαστείτε

  • Δύο παλέτες, στο μέγεθος της προτίμησής σας
  • Τέσσερα ροδάκια
  • Eνα ηλεκτρικό κατσαβίδι
  • Βίδες
  • Τέσσερις μεντεσέδες
  • Προαιρετικά: Γυαλόχαρτο, χρώμα για ξύλο

Πώς θα το φτιάξετε

Κατ’ αρχάς επιλέξτε τις παλέτες σας. Μπορείτε να αγοράσετε καινούργιες ή να ζητήσετε από κάποιο κατάστημα στη γειτονιά σας τις μεταχειρισμένες παλέτες που δεν χρειάζονται πια. Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όμως θα πρέπει να τις τρίψετε καλά με ένα γυαλόχαρτο για να απομακρύνετε τυχόν ακίδες αλλά και να βεβαιωθείτε πως δεν έχουν μείνει βρωμιές επάνω στο ξύλο.

Τοποθετήστε τις παλέτες τη μία επάνω στην άλλη και ενώστε τες στην εσωτερική πλευρά, βιδώνοντας τους μεντεσέδες σε κάθε «ποδαράκι» της επάνω παλέτας και στην επιφάνεια της κάτω.

Επειτα, γυρίστε τες ανάποδα και βιδώστε τα ροδάκια στα «ποδαράκια» της κάτω παλέτας. Το μέγεθος των ροδών θα κρίνει και το ύψος του τελικού σας επίπλου, οπότε λάβετέ το υπόψη σας όταν τις επιλέγετε.

Το έπιπλό σας ουσιαστικά είναι έτοιμο! Το μόνο που μένει, εφόσον το επιθυμείτε, είναι να το βάψετε στο χρώμα της προτίμησής σας. Εμείς προτείνουμε το λευκό, που αποτελεί εγγύηση για κάθε χώρο.

Επιπλέον tips

  • Αν δεν βρίσκετε πρακτικά τα κενά στην επιφάνεια του τραπεζιού, μπορείτε να παραγγείλετε ένα τζάμι στις διαστάσεις του και να το καλύψετε. Ετσι και θα είναι πιο χρηστικό και δεν θα αλλοιωθεί ο DIY χαρακτήρας του.
  • Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει και πολύ η παραπάνω ιδέα, ένας καλαίσθητος μεγάλος δίσκος αρκεί για να μην προσπαθείτε να ισορροπήσετε τα ποτήρια σας.
  • Αν προτιμήσετε παλέτες μεγάλου μεγέθους, θα χρειαστείτε περισσότερα και πιο «στιβαρά» ροδάκια, ώστε να μπορούν να σηκώσουν με άνεση το βάρος τους.
  • Οι μεντεσέδες θα πρέπει να προσαρμοστούν αντίστοιχα στο βάρος των παλετών όσον αφορά το μέγεθος και το πάχος τους. Αν ακολουθήσετε τη σειρά των βημάτων που προτείναμε παραπάνω, θα βαφτούν στην ίδια απόχρωση με το έπιπλο και θα γίνουν σχεδόν αόρατοι. Ωστόσο, αν είστε λάτρεις της industrial αισθητικής, μπορείτε να ξεκινήσετε βάφοντας τις παλέτες προτού τις ενώσετε ώστε να διατηρήσετε το μεταλλικό χρώμα τους.

Μια εναλλακτική βιβλιοθήκη

Αν θέλετε να δώσετε μια εναλλακτική εκδοχή στο έπιπλο που φιλοξενεί τα αγαπημένα σας βιβλία, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε μερικά ξύλινα τελάρα, από αυτά που χρησιμοποιούν συνήθως τα μανάβικα. Βάφοντάς τα με μια μπογιά για ξύλο, θα τα κάνετε αμέσως να φαίνονται ιδιαίτερα και… ακριβά. Στη συνέχεια μπορείτε είτε να τα βιδώσετε το ένα πάνω ή δίπλα από το άλλο, είτε απλώς να τα ακουμπήσετε στη σειρά στο πάτωμα. Αν το σαλόνι σας είναι βαμμένο σε κάποιο έντονο χρώμα, προτιμήστε να τα βάψετε λευκά και να τα βιδώσετε στον τοίχο. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Ουδέτερο φόντο – Ισχυρές πινελιές

Αν αγαπάτε το χρώμα, μπορείτε να το προσθέσετε με αφθονία στη διακόσμηση, κρατώντας τις μεγάλες επιφάνειες σε ασπρόμαυρους και γκρι τόνους. Ετσι το σαλόνι σας θα παραμείνει «ξεκούραστο» χωρίς να είναι μουντό ή βαρετό. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να… λύνετε εξίσωση για να αποφασίσετε αν το χρωματιστό διακοσμητικό που σας ενθουσίασε ταιριάζει με τις υπόλοιπες αποχρώσεις!

Αν ένας μαύρος τοίχος σας ακούγεται υπερβολικά σκοτεινός, μπορείτε να τον βάψετε με χρώμα μαυροπίνακα. Ζωγραφίζοντας επάνω του ή γράφοντας το πρόγραμμά σας με χρωματιστές κιμωλίες, θα του δώσετε φως, αλλά και έναν πολύ προσωπικό χαρακτήρα. Αφήστε που δεν θα ξαναξεχάσετε ποτέ τίποτα!