Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε μαζί εδώ και αρκετό καιρό και τα πράγματα πηγαίνουν καλά, είναι πιθανό να έχει περάσει από το μυαλό σας η συγκατοίκηση.

Ωστόσο, το να ζήσουμε με το/την σύντροφό μας κάτω από την ίδια στέγη, είναι ένα αρκετά μεγάλο «βήμα». Έτσι, ακόμη κι αν έχετε ζήσει στο παρελθόν με έναν/μία σύντροφο, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε αυτό το «άλμα» – πολύ περισσότερο δε, αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά.

Σημάδια ότι είστε έτοιμοι να ζήσετε μαζί

Αυτά είναι 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε έτοιμοι να ζήσετε κάτω από την ίδια στέγη με τον/την σύντροφό σας:

#1 Βασικά ζείτε ήδη μαζί

Εάν αισθάνεστε σαν να ζείτε ήδη με τον/την σύντροφό σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είστε έτοιμοι να ζήσετε στο ίδιο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε πέντε ή έξι νύχτες την εβδομάδα μαζί και να διαπιστώσετε ότι αυτή η ρύθμιση λειτουργεί άψογα και για τους δύο.

#2 Είστε έτοιμοι να εμβαθύνετε τη δέσμευσή σας

Ένα άλλο σημάδι είναι ότι θέλετε να δεσμευτείτε ακόμη περισσότερο με τον/την στον σύντροφό σας. Η προοπτική να ξυπνάτε δίπλα του/της κάθε μέρα θα πρέπει να σας ενθουσιάζει παρά να σας εμπνέει συναισθήματα τρόμου.

#3 Είστε και οι δύο «στην ίδια σελίδα»

Για να «περπατήσετε χέρι-χέρι στο ίδιο μονοπάτι», αντί να απομακρυνθείτε λόγω διαφορετικών προσδοκιών και χρονοδιαγραμμάτων, είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν τα θέλω σας για το μέλλον και τον τρόπο που θα φτάσετε σε αυτό.

#4 Έχετε κουβεντιάσει για τα οικονομικά σας

Η συμβίωση με το/τη σύντροφό μας είναι διαφορετική από τη συγκατοίκηση, καθώς η οικονομική δομή της σχέσης δεν είναι το ίδιο σαφής. Επίσης, υπάρχουν πολλές «γκρίζες» περιοχές, κάτι που απαιτεί μια διεξοδική συζήτηση για τα οικονομικά πριν κάνετε αυτό το βήμα. Εάν αισθάνεστε ότι η κοινή οικονομική σας κατάσταση είναι σταθερή, εάν έχετε ανοιχτές συζητήσεις για τα χρήματα και περιηγείστε στο δημοσιονομικό προγραμματισμό μαζί, τότε δεν είστε έτοιμοι μόνο να συγκατοικήσετε αλλά και να διαχειριστείτε τις περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στα πρώτα στάδια της συμβίωσης.

#5 Δεν συγκατοικείτε για να λύσετε ένα πρόβλημα

Οι άνθρωποι που συγκατοικούν για να λύσουν ένα πρόβλημα τείνουν να τσακώνονται, καθώς η συγκατοίκηση θα αποτελέσει μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει βαθύτερα στη σχέση. Τα ζευγάρια πρέπει να ζουν κάτω από την ίδια στέγη όταν αισθάνονται ότι αυτό το βήμα συμβολίζει την βαθύτερη αφοσίωση του ενός για τον άλλο, κατανοώντας παράλληλα ότι παραμένουν δύο ξεχωριστά όντα που μπορούν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ανεξαρτησίας το ένα από το άλλο.

Προσοχή: Δεν είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε εάν παρακινείστε κυρίως από παράγοντες που μοιάζουν με λύσεις σε προβλήματα. Για παράδειγμα: θέλετε περισσότερο χρόνο μαζί του/της, μετακομίζετε για οικονομικούς λόγους ή επειδή δεν του/της έχετε εμπιστοσύνη.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που συγκατοικούν για να λύσουν ζητήματα εμπιστοσύνης στη σχέση τους τείνουν αφελώς να πιστεύουν ότι οι τσακωμοί θα σταματήσουν κι ότι τα θέματα αυτά τώρα θα λύνονται με πιο «πολιτισμένο» τρόπο. Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι ο/η σύντροφός τους γίνει πιο μυστικοπαθής ή παραπλανητικός/ή, παρά το γεγονός ότι θα περνά περισσότερο χρόνο μαζί σας.

Δεν μπορείτε να λύσετε προβλήματα μέσω έμμεσων ή εξωτερικών συνθηκών. Πρέπει να τα διαχειριστείτε κατά μέτωπο. Η συγκατοίκηση σε αυτό το στάδιο δεν είναι η απάντηση.

Πώς θα προσαρμοστείτε πιο εύκολα

ΚΟΥΖΙΝΑ

Τακτικό check-in μεταξύ σας. Τα πρώτα στάδια της συγκατοίκησης είναι σημαντικά γιατί μαθαίνετε ο ένας για τον άλλον και περιηγείστε μαζί σε αυτή τη νέα εμπειρία. Φροντίστε να κάνετε check-in μεταξύ σας σε τακτική βάση για να αναφέρετε ρητά τι λειτουργεί καλά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της εξέτασης και της αναγνώρισης των πραγμάτων που εκτιμάτε ο ένας στον άλλον και τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η σχέση σας.

Κρατήστε τις «γραμμές» επικοινωνίας ανοιχτές. Συζητάτε μεταξύ σας τα πάντα. Εάν κάτι σας εκνευρίζει στον σύντροφό σας, να είστε προληπτικοί στη δημιουργία λύσεων και στην επικοινωνία αυτού που δεν λειτουργεί για εσάς. Η επικοινωνία των αναγκών και των προτεραιοτήτων σας εκ των προτέρων θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και θα μειώσουν το άγχος, προτού οι προβληματικές συμπεριφορές γίνουν παγιωμένα πρότυπα.

Συγκατοικώντας με έναν σύντροφο είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας. Εάν και οι δύο δεν καταβάλετε προσπάθεια να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και για αυτά που αγαπάτε να κάνετε, ώστε στη συνέχεια να ξαναβρεθείτε για να τονώσετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας, είναι εύκολο να γίνετε συν-εξαρτημένοι και δυσαρεστημένοι ο ένας από τον άλλον. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία και τη σχέση σας.

Τελευταίες σκέψεις…

Η απόφαση να μετακομίσετε με τον σύντροφό σας είναι μια μεγάλη απόφαση που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σχέση σας και τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε για τους σωστούς λόγους κι ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε ευθυγραμμισμένοι σε παράγοντες όπως το μέλλον και τα οικονομικά σας. Θα πρέπει να νιώθετε έτοιμοι να εμβαθύνετε τη δέσμευσή σας προς τον σύντροφό σας και να είστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ζήσετε μαζί.