Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να διακοσμήσετε το μικρό σπίτι έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και χωρίς παράλληλα να θυσιάσετε το στυλ του. Σε αυτό το πνεύμα, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας ιδέες για τη διακόσμηση μικρών χώρων.

Διατηρήστε το δάπεδο καθαρό

Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεστε χώρο για τα απαραίτητα, αλλά ακόμα και το πιο τέλεια διακοσμημένο μικρό δωμάτιο δεν είναι λειτουργικό αν δεν μπορείτε να περπατήσετε σε αυτό. Προτιμήστε λοιπόν τα ράφια και τα κομοδίνα που στηρίζονται στον τοίχο για να κρατήσετε το έδαφος καθαρό από εμπόδια και να δημιουργήσετε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτά. Επίσης, επιλέξτε απλίκες και φωτιστικά τοίχου αντί για φωτιστικά δαπέδου.

Εστιάστε στον φωτισμό

Οι μικροί χώροι συχνά καταλήγουν να δείχνουν σκοτεινοί λόγω των μικρών ή ανύπαρκτων παραθύρων. Αναπληρώστε την έλλειψη φυσικού φωτός προσθέτοντας πολλές πηγές φωτός σε κάθε δωμάτιο, από την κουζίνα έως το υπνοδωμάτιο. Συνδυάστε εντυπωσιακά φωτιστικά οροφής με απλίκες ή επιτραπέζιες λάμπες για ένα cozy και φωτεινό αποτέλεσμα.

Οι καθρέφτες είναι φίλοι σας

Εάν το σπίτι σας δεν είναι ευήλιο, οι καθρέφτες μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως που μπαίνει, αντανακλώντας το στο δωμάτιο. Οι καθρέφτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο να δείχνει ο χώρος μεγαλύτερος, δίνοντας την ψευδαίσθηση λίγων έξτρα τετραγωνικών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρεμάσετε σε έναν τοίχο έναν μεγάλο καθρέφτη ή να διακοσμήσετε έναν τοίχο με καθρέφτες σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.

Επιλέξτε το σωστό χαλί

Ενα μικρό χαλί θα κάνει το δωμάτιο να δείχνει εξίσου μικρό. Διαλέξτε λοιπόν ένα χαλί που καλύπτει μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια του δαπέδου, έτσι ώστε τα περισσότερα έπιπλα να «καθίσουν» πάνω του.

Μη φοβάστε να τολμήσετε με το χρώμα

Το ότι έχετε έναν μικρό χώρο δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι ένα λευκό κουτί. Μπορείτε και πάλι να τολμήσετε το χρώμα που θέλετε. Παρά το γεγονός ότι οι πιο ανοιχτόχρωμοι τοίχοι δίνουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, μια πιο σκούρα απόχρωση μπορεί να κάνει πιο εντυπωσιακό τον χώρο σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε με τη χρήση πολλών και έντονων αποχρώσεων. Ενας τοίχος με σκούρα απόχρωση αρκεί για να χαρίσετε στυλ στο δωμάτιο.

Εξασφαλίστε συνοχή

Υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που πρέπει να χωρέσετε σε έναν μικρό χώρο, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλα ταιριάζουν μεταξύ τους. Περιοριστείτε σε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, είτε είναι ανοιχτόχρωμη και φωτεινή είτε σκοτεινή και επιβλητική.

Τηρήστε τις αποστάσεις

Τίποτα δεν φωνάζει πιο δυνατά «Δεν έχω αρκετό χώρο» από τα έπιπλα που είναι πιεσμένα στον τοίχο και κολλημένα τόσο σφιχτά μεταξύ τους που ουσιαστικά στοιβάζονται. Τραβήξτε τα έπιπλα λίγο μακριά από τον τοίχο αν έχετε τη δυνατότητα και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος ανάμεσά τους. Εχετε κατά νου πως ίσως χρειαστεί να απαλλαγείτε από οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, όπως βοηθητικά τραπέζια ή πολυθρόνες.

Αξιοποιήστε κάθε σημείο

View this post on Instagram

A post shared by Nora (@noranilpferd)

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους χώρους του σπιτιού σας και αναρωτηθείτε αν έχετε εκμεταλλευθεί κάθε σημείο. Ισως εντοπίσετε κάποια σημεία ή εσοχές που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε ως έξτρα αποθηκευτικούς χώρους. Για παράδειγμα, στον χώρο ανάμεσα στον τοίχο και στις κουρτίνες θα μπορούσατε να τοποθετήσετε έναν μοντέρνο καλόγερο ρούχων. Οταν θα έχετε ντυθεί, απλώς θα κλείνετε τις κουρτίνες για να μη φαίνεται.

Δώστε προσοχή στις κουρτίνες

Οι κουρτίνες δεν επιτελούν μόνο έναν πρακτικό σκοπό, κρύβοντας το φως του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μια κουρτίνα που δείχνει πολυτελής (χωρίς απαραίτητα να είναι) αναβαθμίζει αυτόματα τον χώρο σας. Ωστόσο, όταν δεν τοποθετούνται σωστά οι κουρτίνες μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα του χώρου. Προσέξτε λοιπόν να τοποθετήσετε το κουρτινόξυλο όσο πιο ψηλά γίνεται ώστε ο χώρος σας να φαίνεται πιο ψηλοτάβανος και ευρύχωρος.

Επιλέξτε πολυλειτουργικά έπιπλα

Ενα από τα πιο έξυπνα κόλπα διακόσμησης μικρών (και όχι μόνο) χώρων είναι η επιλογή πολυλειτουργικών επίπλων. Για παράδειγμα, ένα κρεβάτι που λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος για τα ρούχα που δεν φοράτε την εκάστοτε εποχή, σας βοηθάει να εξοικονομήσετε πολύ χώρο.

Απαλλαγείτε από καθετί περιττό

View this post on Instagram

A post shared by Nora (@noranilpferd)

Ειδικά ένας μικρός χώρος δεν μπορεί να είναι χαλαρωτικός αν είναι φορτωμένος με πράγματα τα οποία αποσπούν το μάτι. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως ένα απολύτως μίνιμαλ αποτέλεσμα αλλά το να απομακρύνετε ό,τι δεν χρειάζεστε και να αφήσετε τις επιφάνειες πιο καθαρές. Διαλέξτε τα αντικείμενα που θέλετε να φαίνονται και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα. Ετσι ο χώρος σας θα δείχνει όχι μόνο πιο ανάλαφρος αλλά και πιο περιποιημένος. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα εστιάσετε την προσοχή στα σωστά σημεία.

Εκμεταλλευθείτε τη βιβλιοθήκη σας

Μπορεί παλαιότερα το έπιπλο της βιβλιοθήκης να προοριζόταν αποκλειστικά για την τοποθέτηση βιβλίων, ωστόσο αυτό πλέον δεν ισχύει. Μη διστάσετε λοιπόν να την αξιοποιήσετε βάζοντας πάνω της κορνίζες, κηροπήγια και διακοσμητικά. Επίσης, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα βιβλία σας με διάφορους τρόπους, όχι μόνο κάθετα, αλλά και οριζόντια, δημιουργώντας παράλληλα εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς με τα εξώφυλλά τους.