Στα πολλά οφέλη από το αίσθημα του σκοπού στην ζωή μπορούμε να προσθέσουμε και την ενισχυμένη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Όπως επισημαίνουν το αίσθημα το σκοπού συνδέεται με την ενισχυμένη ικανότητα του ατόμου να ανακαλεί περιγραφικές, «ζωντανές» λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι ενώ το αίσθημα του σκοπού σε συνδυασμό με την γνωστική λειτουργεία καθιστούν την ανάκληση αναμνήσεων πιο εύκολη, μόνο ο σκοπός μπορεί να προσδώσει την ζωντάνια και την συνοχή στις αναμνήσεις μας.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε αναμνήσεις που σχετίζονται με την πανδημία της covid-19, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Memory.

Με ποιο τρόπο μας βοηθούν οι αναμνήσεις;

«Οι προσωπικές αναμνήσεις εξυπηρετούν πραγματικά σημαντικές λειτουργίες στην καθημερινή ζωή», αναφέρει η δρ Angelina Sutin, καθηγήτρια στο Ιατρικό Κολλέγιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Μας βοηθούν να θέτουμε στόχους, να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να δημιουργούμε οικειότητα με τους άλλους. Γνωρίζουμε επίσης ότι άτομα με μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού αποδίδουν καλύτερα σε αντικειμενικά τεστ μνήμης, όπως το να θυμόμαστε μια λίστα λέξεων.

Μας ενδιέφερε αν ο σκοπός σχετίζεται επίσης με την ποιότητα των αναμνήσεων σημαντικών προσωπικών εμπειριών, επειδή αυτές οι ιδιότητες μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο σκοπός σχετίζεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία».

Βελτιωμένη μνήμη από το ισχυρό αίσθημα του σκοπού

Οι συμμετέχοντες με ισχυρότερη αίσθηση σκοπού στη ζωή ανέφεραν ότι οι αναμνήσεις τους ήταν πιο προσιτές, συνεκτικές και ζωντανές από τους συμμετέχοντες με μειωμένο αίσθημα σκοπού.

Εκείνοι με υψηλότερη αίσθηση σκοπού ανέφεραν επίσης πολλές αισθητηριακές λεπτομέρειες, μίλησαν για τις αναμνήσεις τους περισσότερο ως «πρωταγωνιστές» και ανέφεραν πιο θετικό συναίσθημα και λιγότερο αρνητικό συναίσθημα όταν τους ζητήθηκε να ανακτήσουν μια ανάμνηση.

Ο σκοπός της ζωής έχει συσχετιστεί σταθερά με καλύτερη επεισοδιακή μνήμη, όπως ο αριθμός των λέξεων που ανακτήθηκαν σωστά σε μια δοκιμασία μνήμης.

Αυτή η τελευταία έρευνα επεκτείνει αυτές τις συνδέσεις με τη μνήμη δείχνοντας μια συσχέτιση μεταξύ του σκοπού και του πλούτου της προσωπικής μνήμης.

«Οι αναμνήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ευημερία τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη γνωστική τους υγεία» καταλήγει ο συν-συγγραφέας δρ Antonio Terracciano, καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής.