Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» έρχεται η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα, νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστεί άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του. 

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).