Εάν είστε νέοι στον κόσμο του μασάζ, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τα είδη μασάζ από τα οποία θα μπορούσατε να επωφεληθείτε.

Υπάρχουν τρεις κύριες τεχνικές μάλαξης που θα διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιούνται από όλους τους επαγγελματίες και οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές που προσφέρουν τα επαγγελματικά στούντιο μασάζ είναι το σουηδικό, το deep tissue και το αθλητικό. Πάμε να δούμε αναλυτικά αυτές τις επιλογές και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την κάθε μία:

Deep tissue

Αυτό το στυλ μάλαξης χρησιμοποιείται συχνότερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν οδυνηρούς πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα, τις γροθιές, τις παλάμες και τους αγκώνες του, ο θεραπευτής θα εφαρμόσει με αργές κινήσεις ισχυρή πίεση στα σημεία που είναι «σφιγμένα». Είναι αυτά τα σημεία που νιώθουμε να πιάνονται καθημερινά για πολλούς λόγους, όπως το άγχος, η κακή στάση σώματος ή η έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Η πίεση αυτή αρχικά μπορεί να σας προκαλέσει πόνο. Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχει ένα αίσθημα πόνου, συνήθως περνά γρήγορα κι αυτό που αισθάνεται ο δέκτης του μασάζ είναι τόνωση και ευεξία σε όλο το σώμα, καθώς όλες οι εντάσεις που ένιωθε προηγουμένως έχουν εξαφανιστεί.

Στα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνικής περιλαμβάνονται επίσης, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η παροχή οξυγόνου στους μυς που οδηγεί στην γρήγορη επανάκαμψη τους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η επαναφορά των φυσιολογικών καρδιακών παλμών, η συνολική χαλάρωση και η αποβολή του άγχους και τους στρες.

Επειδή δρα σε ένα βαθύτερο επίπεδο στο σώμα, το deep tissue massage δεν είναι μια χαλαρωτική μάλαξη, αλλά μια πιο δυναμική θεραπεία. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι εξαιρετικός για την ανακούφιση τραυματισμών, διαστρέμματος ή σπασμών.

Αθλητικό μασάζ

Οι σκληρές, πολύωρες και τακτικές προπονήσεις αφήνουν τους μύες μουδιασμένους και το σώμα γεμάτο πόνο. Το αθλητικό μασάζ, ένας συνδυασμός τεχνικών που επικεντρώνονται σε περιοχές που σχετίζονται με το εκάστοτε άθλημα, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθάει τους αθλητές. Τους προετοιμάζει πριν τους αγώνες (προ-αγωνιστικό μασάζ), τους συντηρεί κατά τη διάρκεια και τους αποθεραπεύει μετά τη λήξη τους (μετά-αγωνιστικό μασάζ), προλαμβάνοντας τραυματισμούς, αποφορτίζοντας την ένταση κι ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Δρώντας στους μύες, τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τον νευρικό ιστό, ο θεραπευτής με ειδικές μαλάξεις και με την κατάλληλη πίεση, προάγει συνολικά την ευεξία του σώματος και επιταχύνει τη φυσική ικανότητά του να θεραπεύεται.

Αν θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα αθλητικό μασάζ θα πρέπει να κάνετε μετά από κάθε έντονη προπόνηση. Ένα μασάζ αποθεραπείας λίγες ώρες μετά την προπόνηση θα κρατήσει τους μύες στην βέλτιστη κατάσταση.

Όταν οι προπονήσεις είναι συνεχόμενες ή οι αγώνες πολυήμεροι, όσο περισσότερο μασάζ δέχονται οι μύες τόσο καλύτερα θα αποδίδουν.

Σουηδικό μασάζ

Το σουηδικό (ή κλασικό) μασάζ είναι η πιο δημοφιλής μάλαξη, καθώς αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών – όπως η δυσκαμψία που αισθάνεστε στον αυχένα από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί πέντε βασικές κινήσεις: effleurage (μακρόχρονη ολίσθηση), petrissage (ζύμωση των μυών), τριβές (κυκλικές κινήσεις τριβής), tapotement (ταχεία χτυπήματα) και δόνηση (ταχεία ανατάραξη ορισμένων μυών).

Αν και η πίεση μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, στη συγκεκριμένη τεχνική η μάλαξη είναι απαλή και συχνά συνδυάζεται με ελαφρύ τέντωμα και αρωματοθεραπεία.

Οι μαλάξεις εφαρμόζονται σε ολόκληρο το σώμα απ’ το κεφάλι ως τα πόδια και τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της μυϊκής έντασης, στη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος και σε δυσκαμψίες από οστεοαρθρίτιδες, στον περιορισμό και την καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, στην ενεργοποίηση της λέμφου και την απομάκρυνση τοξινών απ’ τους ιστούς και τους συνδέσμους.

Ο απώτερος στόχος είναι να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου, μειώνοντας ταυτόχρονα τις μυϊκές τοξίνες ή την ένταση.