Η Κατερίνα Καραβάτου μιλάει στο «Vita» για τα νέα της ξεκινήματα, την τηλεοπτική της παρέα, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τα ωραία πράγματα που της έχουν συμβεί, για όσα αγαπά και κρατά, αλλά και για εκείνα που τη δυσαρεστούν.

Σε ποια φάση της ζωής σου σε συναντάμε;

«Σε μια νέα αρχή σε όλους τους τομείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει στη ζωή μου κάτι το οποίο να έχει να κάνει με την πρότερη κατάσταση. Και οι καινούργιες αρχές είναι όμορφες, πολλές φορές είναι και δύσκολες γιατί πρέπει να στήσεις τα πράγματα από την αρχή, όπως κάνουμε τώρα εμείς στο MEGA που στήσαμε μια νέα εκπομπή από την αρχή. Είναι όμως και μια στιγμή πολύ δημιουργική, οπότε έτσι θέλω και να την εκλάβω».

Εσύ, Κατερίνα, με το MEGA συνεργάζεσαι πρώτη φορά…

«Ναι, είμαι από αυτούς που πρώτη φορά πηγαίνουν στο MEGA και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. To MEGA είναι για όλους μας σημείο αναφοράς. Εγώ το θυμάμαι τότε που ξεκίνησε, και επειδή έχει διαγράψει αυτή τη μεγάλη ιστορία και τώρα κάνει τη δική του επανεκκίνηση είναι για μένα τιμή ως επαγγελματία να βρίσκομαι σε αυτό το μεγάλο κανάλι. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μου συμβεί».

Η συνεργασία σου με την ομάδα του «Τι λες τώρα!»;

«Είναι πολύ καλή γιατί συνάντησα ανθρώπους εκεί που τους γνώριζα χρόνια, τους σέβομαι, τους εκτιμώ και τους αγαπώ. Αυτοί μάλιστα με ενέπνευσαν να κάνω αυτό το βήμα. Ολοι σε αυτή την ομάδα – και αυτοί που είναι πίσω από τις κάμερες και αυτοί που είναι μπροστά – είμαστε συντονισμένοι σε έναν κοινό σκοπό και στόχο και αυτό είναι ωραίο όταν συμβαίνει. Συνεργάζομαι λοιπόν με ανθρώπους που αγαπώ όπως είναι η Μαρία Ηλιάκη και ο Στέφανος Κωνσταντινίδης που έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά και καλά στο παρελθόν. Τη Μαρία την εμπιστεύομαι και τη θαυμάζω, έχει πολλά ταλέντα και είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τηλεόραση, από την παραμικρή λεπτομέρεια μέχρι την παρουσίασή της. Αλλά έχουμε δέσει και με τον Βασίλη Βλάχο, που είναι το καινούργιο μέλος της παρέας μας και όταν τον πρωτογνώρισα κατάλαβα ότι είναι επίσης στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς».

Τι θα ξεχωρίσουμε σε αυτή την εκπομπή;

«Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει όταν γίνονται εκπομπές είναι η ματιά των ανθρώπων πάνω στα θέματα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετική προσέγγιση, έχει περάσει διαφορετικά πράγματα, σκέφτεται τον κόσμο αλλιώς, οπότε νομίζω ότι σε μία σεζόν που υπάρχουν τόσο πολλές εκπομπές, αλλά όχι τόσο πολλοί καλεσμένοι, η προσωπικότητα των παρουσιαστών και όλων των συνεργατών μιας εκπομπής παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στην πορεία της. Η δική μας ματιά πάνω στην επικαιρότητα και σε ό,τι συμβαίνει και η ικανότητά μας να μπορούμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους, να δούμε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα, θα ήταν ιδανική. Αν μπορέσουμε να τους κάνουμε να χαμογελάσουν παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε, αυτό είναι κέρδος. Σκοπός είναι να παρουσιάζουμε μία εκπομπή που δεν είναι σε ένα σύννεφο κάπου μακριά, αλλά μέσα στην πραγματικότητα, προσπαθώντας να την αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εσύ κάθε πότε λες «Τι λες τώρα»;

«Πολύ συχνά, είναι μια φράση που μου βγαίνει αυθόρμητα, δεν τη λέω επειδή είναι ο τίτλος της εκπομπής, στη δική μου ζωή πια τη λέω ως τι μπορεί να έγινε. Κι έχει τη σημασία της ανάλογα με το πρόσημο που της βάζεις, π.χ. ερωτηματικό, θαυμαστικό, αποσιωπητικά…».

Τι αγαπάς και τι διαγράφεις όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς στην τηλεόραση;

«Αγαπώ όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Από το στήσιμο μιας εκπομπής μέχρι την παρουσίασή της. Με ενδιαφέρει το καλό στήσιμο, το οποίο έμαθα να το εκτιμώ με τα χρόνια. Αλλωστε όταν κατέβηκα εγώ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, δεν ήξερα καθόλου από τηλεόραση οπότε τα έμαθα σιγά-σιγά προσπαθώντας πολύ. Αυτή λοιπόν η διαδικασία τού να δημιουργείται ένα πράγμα από την αρχή και να φτάνει σε ένα αποτέλεσμα είναι για μένα πολύ γοητευτική. Αυτό που δεν μου αρέσει και πετώ όχι μόνο από τη δουλειά μου, είναι η αγένεια, οι κακοί τρόποι και οι μη καθαρές κουβέντες».

T-shirt και παντελόνι Ioanna Kourbela, κολιέ Vourakis Jewels, αρβύλες Karida 1912

Τα νούμερα τα παρακολουθείς; Σε επηρεάζουν;

«Φυσικά και τα παρακολουθώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι στην τηλεόραση και δεν παρακολουθεί τα νούμερα τηλεθέασης, είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, 18 χρόνια τώρα που είμαι στην τηλεόραση, έχω μάθει με τον καιρό να τα διαβάζω καλύτερα. Εχω καταφέρει, και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τον δικό μου χαρακτήρα, ούτε να λυπάμαι πολύ ούτε να ενθουσιάζομαι πολύ. Κρατάω μια ισορροπία για να μπορώ να βλέπω πια καθαρά αυτού του είδους τις απεικονίσεις και ταυτόχρονα να μπορώ να καταλαβαίνω καλύτερα και τον εαυτό μου και την εκπομπή και τους τηλεθεατές».

Ολα αυτά τα χρόνια που σε βλέπουμε στην τηλεόραση είσαι πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο. Είσαι έτσι και εκτός πλατό;

«Ετσι θέλω να είμαι. Βέβαια δεν είναι ότι βλέπω τα πράγματα πάντα μόνο αισιόδοξα, ούτε ότι κυκλοφορώ από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα χαμόγελο. Δεν είμαι αυτός ο τύπος. Αντιμετωπίζω δυσκολίες, αντιμετωπίζω προβλήματα, προσπαθώ να πολεμώ την απαισιοδοξία που με πιάνει πολλές φορές ή τον φόβο. Δεν τα καταφέρνω πάντα με την ίδια επιτυχία. Πάντως δεν είμαι κάτι άλλο από αυτό που γνωρίζουν τόσα χρόνια οι άνθρωποι που με παρακολουθούν. Απλώς όταν μέσα από τη δουλειά σου πρέπει να απευθυνθείς στον κόσμο και να τον ψυχαγωγήσεις, ακόμα και αν κάτι πολύ άσχημο σου συμβαίνει προφανώς και δεν το βγάζεις προς τα έξω. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και στενοχωρημένη να είμαι, όταν είμαι στην εκπομπή επειδή την αγαπάω τη δουλειά μου και περνάω καλά, ξεχνιέμαι κιόλας».

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις και δεν σου έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία;

«Δεν λέω συχνά: “Θα ήθελα να κάνω αυτό”. Για παράδειγμα, αυτή η πρόταση του MEGA ήρθε την κατάλληλη στιγμή και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου έχει συμβεί. Δεν είμαι άνθρωπος που θα πει: “Α, θα ήθελα σε δύο χρόνια να έχω καταφέρει το τάδε”. Αλλά νομίζω ότι χειρίζομαι έτσι τη ζωή μου που με καλή δουλειά, με κόπο και δημιουργώντας σταθερές σχέσεις, τα πράγματα μου πηγαίνουν καλά».

Ανατροπές. Τις χειρίζεσαι; Είσαι έτοιμη όταν έρχονται;

«Αλλες φορές ναι, άλλες φορές όχι. Ανάλογα τη στιγμή που θα συμβούν. Αν είμαι καλά και αισθάνομαι μέσα μου όμορφα, τότε όλα τα υπόλοιπα τα αντιμετωπίζω ως κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν δεν είμαι καλά, έχουν υπάρξει στιγμές που έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και παίρνω τον χρόνο μου για να μπορέσω να ανασυνταχθώ και να αντιδράσω».

Ευάλωτη…

«Ευάλωτη σε ό,τι είναι μη αναστρέψιμο».

Τι είδους μαμά είσαι;

«Προσπαθώ να είμαι μία μαμά που τους δίνει πολλή αγάπη και είναι πάντα δίπλα τους. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Γυμνάζεσαι;

«Εχω γυμναστεί πολύ στο παρελθόν. Από τα τέσσερά μου έκανα ενόργανη, μπαλέτο, χορό, τζαζ. Μετά όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο το έκοψα και δεν ξανασχολήθηκα. Αλλά εδώ και έναν χρόνο περίπου κάνω μια γυμναστική που μου ταιριάζει πολύ και λέγεται περιτονιακή ενδυνάμωση. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο με γυμνάζει η προπονήτριά μου και επί της ουσίας προστατεύει τους μυς, αυξάνει το κολλαγόνο, κάνει διάφορα πράγματα και παράλληλα γίνεται και η δουλειά που πρέπει για την υγεία και για το σώμα μου. Δηλαδή επιτυγχάνεται και μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και περιτονιακή. Με χαλαρώνει, με προστατεύει από τους τραυματισμούς, με ανακουφίζει το σώμα μου όταν πονάει. Είναι κάτι το οποίο έχω βρει, μου πηγαίνει πάρα πολύ και το κάνω συστηματικά».

Μπουστάκι και κολάν Guess, Μπλουζάκι και παπούτσια DKNY

Προσέχεις τη διατροφή σου;

«Με ενδιαφέρει η διατροφή μου. Με τα χρόνια ανακάλυψα πόσο σημαντική είναι. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με μαμά Κρητικιά, οπότε ακολουθούσαμε μεσογειακή διατροφή και κρητική κουζίνα και έτσι είχα ένα πολύ καλό διαιτολόγιο. Προσπαθώ λοιπόν να έχω μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές».

5 πράγματα που σου κάνουν καλό…

«Μου κάνει καλό να γελάω δυνατά, να κοιμάμαι ήρεμα, να πίνω πολύ νερό και μου κάνει καλό να μην υπάρχει τοξικότητα δίπλα μου και να μη χρειάζεται να ασχολούμαι με πράγματα τα οποία με ρίχνουν».

Φωτογραφίες: Studio Vrettos

Styling: Άρης Γεωργιάδης