Μετά από πολύ καιρό μειωμένης δραστηριότητας ή αδράνειας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βρείτε τη χαμένη σας φόρμα και να ξεκινήσετε ξανά τη γυμναστική. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε ορισμένα πράγματα προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Πώς θα επανέλθετε στη γυμναστική σας χωρίς τραυματισμούς

Μερικές συμβουλές από τους ειδικούς του fitness για να βελτιώσετε σταδιακά και με ασφάλεια την φυσική σας κατάσταση, είναι οι εξής:

Αργά αλλά σταθερά

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά αλλά σταθερά. Για αυτό προσπαθήστε να ασκηθείτε 3-4 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τις μέρες. Για να αποφύγετε τους μυϊκούς πόνους και τους τραυματισμούς μη γυμναστείτε υπερβολικά το Σαββατοκύριακο και αφεθείτε την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σταδιακή αύξηση

Η αύξηση του ρυθμού, της έντασης, της διάρκειας και της δυσκολίας της προπόνησή σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά για την αποφυγή τραυματισμών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον επτά ημέρες πριν να αλλάξετε κάτι και να αυξήσετε την ένταση.

Μην γυμνάζεστε ενώ πονάτε

Καθώς επιστρέφετε στην γυμναστική σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε ορισμένους μικρούς μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, που δεν υποχωρεί ή είναι ασυνήθιστος, μη γυμναστείτε, καθώς ενδέχεται να προκαλέσετε τραυματισμό. Χαλαρώστε και κάντε κάποιες ήπιες ασκήσεις stretching για να τονώσετε τους μυς και να απαλύνετε τους πόνους. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος δεν υποχωρεί, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Εναλλαγή προπονήσεων

Η εναλλαγή των προπονήσεων σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις αθλητικές επιδόσεις σας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο τραυματισμών. Συμμετέχοντας σε μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, προπόνηση με βάρη, πεζοπορία κι οτιδήποτε άλλο σας ταιριάζει περιορίζεται την πίεση σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Γυμναστείτε με άλλους στο ίδιο fitness level

Εάν μπορείτε να βρείτε μερικά άτομα με το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης και στόχους όπως εσείς, μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε με καλό ρυθμό, δίχως να βιάζεστε ή να παραμελείτε τους fitness στόχους σας. Οι προπονήσεις με τα κατάλληλα άτομα μπορούν να σας ενθαρρύνουν και να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε.

Ακολουθήστε το στο Google News