Το φθινόπωρο όλοι έχουμε ανάγκη από αλλαγές. Ο Οκτώβριος είναι ιδανικός μήνας για να θέσουμε τους νέους μας στόχους, για να κάνουμε τον απολογισμό μας για το τι θέλουμε για τον εαυτό μας, τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε, τι θέλουμε να δοκιμάσουμε και τι όχι, έχοντας βεβαίως στον νου μας ότι οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν όλη τη φετινή χρονιά (μέχρι το καλοκαίρι πάλι τουλάχιστον). Αρχικά, θέτουμε στόχους. Ο στόχος λειτουργεί σαν ένας φακός: συγκεντρώνει την εσωτερική μας δύναμη (ικανότητες, δεξιότητες, θετικά στοιχεία) και την κατευθύνει προς την πραγματοποίησή του. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε αυτό που πάμε να κάνουμε ή τουλάχιστον να μας αρέσει. Οταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, το κάνουμε με ευχαρίστηση. Πολλές φορές υιοθετούμε στόχους άλλων ανθρώπων (φίλων, γονιών, συγγενών) και προσπαθούμε να τους φτάσουμε, αλλά τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Αλλοτε πάλι μπορεί να ξεκινάμε με κάποιον στόχο αλλά στην πορεία να αλλάζει. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρουμε τι θέλουμε και γιατί.

Ωρα να το οργανώσουμε

Καταγράψτε τους στόχους σας

Κάνε μία λίστα με πράγματα που ίσως σκεφτήκατε το καλοκαίρι ότι θα θέλατε να κάνετε. Αν το να χάσετε βάρος είναι ζητούμενο, ξεκινήστε με το να ζυγιστείτε και να θέσετε τον στόχο σας. Προσοχή όμως! Θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός. Καλό θα ήταν βέβαια, πέρα από το να κυνηγάτε έναν αριθμό στη ζυγαριά, να σκεφτείτε πρακτικά πράγματα που θέλετε να δείτε να αλλάζουν στο σώμα σας και στον οργανισμό σας φέτος. Για παράδειγμα, «θέλω να είμαι περισσότερο ευκίνητη/ος», «θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού χωρίς να λαχανιάζω», «θέλω να μην αρρωσταίνω συνέχεια όπως πέρυσι», «θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια» («πέρυσι αισθανόμουν μονίμως κούραση»), «θέλω τα πόδια μου να είναι περισσότερο γραμμωμένα», «θέλω να φορέσω ένα πολύ ωραίο ρούχο που είδα», «θέλω να νιώθω ότι φροντίζω τον εαυτό μου».

Κοιμηθείτε νωρίτερα

Ξαπλώστε νωρίς, ώστε να αντιμετωπίσετε την ημέρα με άλλη όρεξη. Θα παρατηρήσετε ότι έχοντας κοιμηθεί καλά και επαρκώς, έχετε περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, συγκέντρωση και καλύτερη διάθεση. Επίσης όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αισθανόμαστε ατονία. Οταν κάνουμε υπογλυκαιμία, επίσης αισθανόμαστε ατονία. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν αισθάνεται ατονία λόγω αϋπνίας ή λόγω υπογλυκαιμίας, έχει συνδυάσει όμως ότι εάν φάει κάτι με αρκετά λιπαρά ή ζάχαρη, θα «ανέβει». Ερευνες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την αύξηση σωματικού βάρους.

Βάλτε το πρωινό στην καθημερινή σας ρουτίνα

Τρώγοντας κάτι μόλις ξυπνήσετε το πρωί, δίνετε στον μεταβολισμό σας το μήνυμα να ξεκινήσει με τις περισσότερες δυνατές για τον οργανισμό σας καύσεις και τις λιγότερες δυνατές λιγούρες που θα μπορούσε να έχει μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σκεφτείτε, προγραμματίστε και προετοιμαστείτε

Είτε πάτε στην δουλειά είτε βόλτα είτε για ψώνια, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας κάποιες επιλογές για το τι θα φάτε μέχρι να γυρίσετε σπίτι. Ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε «παγίδες» και επιλογές που θα σαμποτάρουν την προσπάθειά σας και επομένως να μην απογοητευτείτε. Αυτό σας βοηθάει να εφαρμόζετε και τα μικρά και συχνά γεύματα και να δίνετε πιο σωστές και υγιεινές επιλογές στον οργανισμό σας.

Τρώτε αργά και επικεντρωμένα στο φαγητό σας

Βρείτε χρόνο για να τρώτε αργά το φαγητό σας, χωρίς να κάνετε ταυτόχρονα άλλα πράγματα. Αφιερώστε έστω και δεκαπέντε λεπτά μόνο στο γεύμα σας μακριά από κινητά, υπολογιστές και εφημερίδες. Ακόμη, μασάτε καλά την τροφή σας. Το ιδανικό θα ήταν 5-7 φορές την κάθε μπουκιά.

Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό

Με την επιστροφή σας στην πόλη, μπορείτε πλέον να απολαμβάνετε σπιτικό φαγητό πιο συχνά, συγκριτικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου τρώγατε καθημερινά έξω. Το σπιτικό φαγητό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς έχετε απόλυτο έλεγχο των υλικών. Εκτός, λοιπόν, από το ελαιόλαδο, που ως γνωστόν συστήνουμε 1-2 κουταλιές σούπας ανά μερίδα, μαγειρεύοντας στο σπίτι μπορείτε να ενισχύσετε το φαγητό σας με μπαχαρικά και μυρωδικά που συσχετίζονται με την καλή υγεία, όπως είναι το μαυροπίπερο, το πιπέρι καγιέν, ο κουρκουμάς, η ρίγανη, ο βασιλικός κ.ά.

Αγοράστε καινούργια αθλητικά

Αγοράστε αθλητικά ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και άνετα. Αυτό θα υποστηρίξει την απόφασή σας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Φτιάξτε μια νέα λίστα με μουσικές επιλογές και συνδυάστε την υγιεινή διατροφή με την άσκηση.

Κάντε ένα διάλειμμα

Κάθε μία ώρα να φροντίζετε να σηκώνεστε από την καρέκλα και να περπατάτε τουλάχιστον 5 λεπτά. Θα βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στο να «καθαρίσει» το μυαλό σας. Επίσης βοηθώντας το σώμα σας έρχεστε πιο κοντά στον στόχο σας, δίνοντάς του την αναζωογόνηση που ζητάτε.

Ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι

«Σπάσε» τη ρουτίνα σας και δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Ενα νέο είδος χορού, δοκιμάστε τη γιόγκα, πολύ απλά κάντε κάτι για εσάς. Δεν θα σας βοηθήσει μόνο να κινείστε περισσότερο, αλλά και να διασκεδάζετε.

Ετσι θα ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας

Θυμηθείτε ότι η διαδικασία του αδυνατίσματος αποτελεί τρόπο ζωής. Η μόνιμη αλλαγή συνηθειών στη διατροφή μας και η υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει και στη μόνιμη διατήρηση των «ιδανικών κιλών». Σύμφωνα με μελέτες, οι ψυχο-συμπεριφοριστικοί παράγοντες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη διαχείριση του βάρους συγκριτικά με τα συστατικά της δίαιτας. Ελέγχοντας δηλαδή ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά και τη διατροφική μας συμπεριφορά, μπορούμε να ελέγξουμε πολύ καλά το βάρος μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.