Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε καλύτερα. Κι ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτήν την πολύτιμη συμβουλή, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μείγμα πεπτιδίων γάλακτος, στο οποίο αποδίδουν τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, εκτός της τρυπτοφάνης.

Γάλα για ποιοτικό ύπνο

Το νέο αυτό μείγμα πεπτιδίων στο γάλα, που ονομάζεται σύμφωνα με τους ερευνητές » casein tryptic hydrolysate» (CTH), φαίνεται πώς μπορεί να ανακουφίσει από το στρες, ενισχύοντας τον ποιοτικό ύπνο.

Τώρα, οι ερευνητές που επισημαίνουν τα ευρήματα της μελέτης τους στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα πεπτίδια που θα μπορούσαν μελλοντικά ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως νέες, φυσικές θεραπείες ύπνου, χωρίς τις παρενέργειες.

Το μυστικό είναι στα πεπτίδια

Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει αρκετά φυσικά πεπτίδια, ή μικρά κομμάτια πρωτεϊνών, με χαλαρωτικές ιδιότητες κατά του άγχους, που προωθούν τον ύπνο.

Για παράδειγμα, η επεξεργασία μιας πρωτεΐνης στο αγελαδινό γάλα, που ονομάζεται καζεΐνη, με το πεπτικό ένζυμο τρυψίνη παράγει το μείγμα πεπτιδίων που ενισχύουν τον ύπνο, γνωστό και ως CTH. Μέσα σε αυτό το μείγμα, έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο γνωστό ως α-καζοζεπίνη (α-CZP), που θα μπορούσε να χαρίζει στο γάλα τις χαλαρωτικές του ιδιότητες.